loading
close
SON DAKİKALAR

ABD, Kürecik için Para mı Verdi?

ABD, Kürecik için Para mı Verdi?
Tarih: 23.03.2012 - 11:40
Kategori: Gündem

Malatya Kürecik’te kurulan NATO radarının konuşlandırıldığı bölgenin kullanımı için ABD’nin Türkiye’ye yüklü bir ödeme yaptığı iddia edildi...

Kumandasının şu an Türkiye’de olduğu ve NATO'nun henüz devreye girmediği radarın maliyeti 200 milyon dolar, yıllık operasyon maliyeti ise 40 milyon dolar.

Dünyanın en gelişmiş sistemlerinden biri olmasına rağmen şu an Kürecik'i koruyan gelişmiş bir önlem yok'...

Füze Kalkanı projesi çerçevesinde Amerikalılar tarafından Malatya Kürecik’e konuşlandırılan radarla ilgili ayrıntılar Hürriyet gazetesinde yer aldı.

'Kürecik radarının şifreleri' başlıklı haberde, radarın izinin Washington'da sürüldüğü belirtildi ve aralarında Pentagon yetkilileri ve Füze Savunma Yanlısı Birlik isimli sivil toplum örgütü Başkanı Riki Ellison’ın da bulunduğu kaynakların anlattıkları aktarıldı.

Statü

Onay mercii olarak radarın kumandası Türkiye’de. Ancak radar aslında NATO’nun füze savunma sisteminin bir parçası olarak konulduğu halde örgüt henüz operasyonda yok. Mayıs’taki NATO Zirvesi’nde bu geçiş için bir plan açıklanması beklense de tarih net değil.

NATO

Radardan alınan bilgiler doğrudan Ramstein (Almanya) ve Rota’daki (İspanya) Amerikan üsleriyle paylaşılıyor. NATO’nun dahli ise Ramstein’da özel olarak dizayn edilen kumanda odasına NATO yetkililerinin girmesiyle başlayacak. Bunun dışında, NATO’nun rolü, Kürecik’teki operasyona herhangi bir etki etmeyecek.

Maliyet

Malatya’ya konuşlu, hem denizciler hem de karacılar için tasarlanan X bandı TPY-2 radarın maliyeti 150-200 milyon dolar. Yıllık operasyon maliyeti de 40 milyon dolar. Ancak 30 kişilik bir Amerikan grubu tarafından yönetilmesi mümkün. 10’u asker, diğerleri sivil. Tüm maliyetler ise ABD’nin bütçesinden.

Emsal

Bu radardan dünyada şu anda 4 adet var. Faal olanlar Türkiye dışında İsrail ve Japonya’da. Bir de Hawaii’de test halinde bir tane var. Radar, tehdit kapsamında fırlatılan füzeleri tespit ediyor. Ramstein ve Rota’daki merkezlerde de hem gemidekiler hem de karaya konuşlu bataryalar arasında düşman füzeyi önleyecek en uygun konumdaki füze bataryası belirleniyor. Sonra bilgiler seçilen bataryaya aktarılıyor.

Teknik

TPY-2 çok gelişmiş bir radar. Bir kamyon kasası büyüklüğünde. Taşınabilir. Havada hızlı hareket eden en ufak bir unsuru bile tespit edebiliyor. Komünikasyon dinlemesi gibi bir özelliği ise yok. Üretici Raytheon. Radar şu anda ABD’nin Avrupa Ordusu EUCOM bünyesinde. Ama stratejik bir varlık olduğundan Strategic Command’in (STRATCOM) envanterinde. Daha önce Missile Defense Agency’deydi, onlar yeni devretti.

Kira

Türkiye sınırları içinde radarın güvenliğinden Türkiye sorumlu. Bu açıdan Kürecik’teki bölgenin kullanımı için ABD’nin Türkiye’ye yüklü bir ödeme yapmış olması gerek. Rusya ve İran’ı düşününce sadece bunun politik maliyeti için değil. Aynı zamanda o arazinin kullanımından ve güvenliğinden doğan maliyetler açısından.

Güvenlik

Radarın güvenliğine dair en önemli soru işareti ise şu anda bir füze savunma sistemi ile korunmuyor olması. TPY-2 radar, üç tip füzeyi harekete geçirebiliyor. Bunlar SM-3, THAAD ve GMD füzeleri. Fakat Patriot füzeleri bu sisteme entegre değil. Oysa Türkiye’nin füze savunması Patriot’lar üzerine kurulu. Yani İran bu radarı hedef alırsa, şu anda radarı koruyan herhangi bir füze savunması yok.

Patriotlar

ABD’nin burada tek önerebileceği formül ise Türkiye’den radarı Patriotları ile korumasını istemek. Ama bu Patriot’lar da Türkiye’nin malı ve Türkiye’nin kendi askeri üsleri gibi stratejik varlıkları dururken neden bu radarı koruyacağının cevabı yok. Riki Ellison’a göre ise bunun yanıtı şu olabilir: Patriotlar için Türkiye’nin ödeyeceği faturada (7.8 milyar dolar) yüklü bir indirim.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları