loading
close
SON DAKİKALAR

ABD'nin 2 numarası Ankara'da

ABD'nin 2 numarası Ankara'da
Tarih: 12.02.2012 - 04:19
Kategori: Gündem

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, resmi ziyaret çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Biden ve beraberindeki heyeti taşıyan "Air Force Two" uçağı, saat 23.30'da Esenboğa Havaalanı'na indi. Biden'ı alanda Türkiye'nin WashingtonBüyükelçisi Namık Tan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve AnkaraVali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş ile diğer yetkililer karşıladı.

Biden, uçaktan inmesinin ardından apronda kendisini bekleyen zırhlı limuzine binerek ikamet edeceği otele doğru yola çıktı. Biden, limuzinine binerken kendisini görüntüleyen foto muhabiri ve kameramanlara el salladı.

Biden'ı taşıyan uçaktan yaklaşık 50 dakika önce güvenlik elemanları ve heyetin diğer üyelerini taşıyan uçak Esenboğa'ya indi. ABD Başkan Yardımcısı Biden için havaalanı ve gidiş güzergahında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Biden'ın gelişini izleyecek gazeteciler de VIPsalonuna sıkı güvenlik tedbirleri uygulanarak ve üstleri aranarak alındı. Joe Biden, yarın Ankara'daki temaslarına TBMM Başkanı Cemil Çiçek ileMecliste yapacağı kahvaltı ile başlayacak. Daha sonra Anıtkabir'i ziyaret edecek olan Biden'ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından öğle saatlerinde Ankara'dan İstanbul'a geçecek.

Türkiye ziyareti çerçevesinde Biden, İstanbul'da, "Küresel GirişimcilikZirvesi"ne katılacak. ABD Başkan Yardımcısının, İstanbul'da Fener Rum Patriği Bartholomeos ile de bir araya gelmesi planlanıyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bugün bir soru üzerine yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Biden ile görüşmesinin normalde Ankara'dayapılmasının planlandığını belirterek, "O görüşmenin yarın olması planlanmıştı, Ankara'da resmi törenle karşılanacaktı. Ama bu ifadesinden anlıyorum ki o görüşme Ankara'da olmayacak, ne şekilde bunu telafi edecekler bilmiyorum" diye konuşmuştu.

Biden, Türkiye'nin ardından temaslarda bulunmak üzere Yunanistan'ageçerek, 5 Aralık'ta ABD'ye dönecek
 
Ziyarette neler konuşulacak

Biden'ın ziyareti sırasında yapılacak görüşmelerde Türkiye ile ABD'nin PKK ile mücadele konusundaki işbirliği, "Arap baharı"yla ilgili gelişmeler ve bu çerçevede Suriye'yle ilgili son durum, Kıbrıs sorunu ve devameden müzakereler, Türkiye-ABD ikili ilişkileri başta olmak üzere çok geniş bir yelpazedeki konuların ele alınması bekleniyor.

Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Tony Blinken, ziyaret hakkında yaptığı bilgilendirmede, ABD Başkan Yardımcısının Türkiye'de ilk olarak terörörgütü PKK ile mücadelede ABD'nin Türkiye'ye sağladığı yardımı konuşacağını belirtmişti.

Blinken, Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılması, Afganistan,Türkiye-İsrail ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin de gündeme geleceğinibelirtmişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları