loading
close
SON DAKİKALAR

Abdullah Gül'den Erdoğan'a gönderme: Yeni Zelanda başbakanının sağduyulu konuşmaları tüm liderlere örnek olmalı

Abdullah Gül'den Erdoğan'a gönderme: Yeni Zelanda başbakanının sağduyulu konuşmaları tüm liderlere örnek olmalı
Tarih: 20.03.2019 - 14:05
Kategori: Gündem

11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in Yeni Zelanda'daki cami saldırıları sonrası sağduyu açıklamalar yaptığını ifade ederek, "Tüm liderler örnek almalı" dedi.

Yeni Zelanda'da bir ırkçının camilere saldırması ve 50 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern "Saldırgan bu terör eyleminden pek çok şey elde etmek istedi. Bunlardan biri şöhretti. İşte bu yüzden asla adını anmayacağım. Sizden de hayatlarını kaybeden insanların isimlerini anmanızı rica ediyorum" demişti.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu. Gül, "Yeni Zelanda’da yaşanan tüyler ürpertici katliam sonrasında Başbakan Jacinda Ardern’in yaptığı sağduyulu konuşmalar, ortaya koyduğu kuşatıcı politika ve sergilediği samimi ve kararlı tavır tüm liderlerin örnek almasını gerektirecek niteliktedir" ifadelerini kullandı.

"Bir kere de net ol" 

Gül'ün açıklamasıyla Yeni Zelanda'daki katliamın ardından yaptığı açıklamalarla tepki çeken ve katliamı miting meydanlarında kullanmakla eleştirilen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ı kastettiği yorumları yapıldı. Sosyal medya kullanıcıları Abdullah Gül'e "Bir kere de net ol" tepkisinde bulundu. 

Erdoğan'ın açıklamalarına dünyadan tepki

Recep Tayyip Erdoğan ise ırkçı saldırının görüntülerini miting meydanlarında izletmiş, Yeni Zelanda'yı hedef alan açıklamalar yapmıştı. Erdoğan, 18 Mart Çanakkale şehitlerini anma gününde yaptığı konuşmasında, "Biz buradayız, biz Çanakkale'deyiz. Bin yıldır buradayız, kıyamete kadar da burada olacağız. İstanbul'u Konstantinopol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın" derken, bir mitingde yaptığı konuşmada ise, "Yeni Zelanda Parlamentosu bu adamla ilgili vermiyorsa ben de Yeni Zelanda hükümetiyle tartışırım. Gereğinin yapılması gerekir. Sizin Çanakkale'de ne işiniz vardı? Şimdi her yıl ziyarete gelirler. Gazi'nin dediği gibi 'evlatlarınız evlatlarımızla koyun koyuna' diyerek onları teselli ederiz ama bunlar bundan anlamıyor ki, hala kin kusuyorlar" ifadelerini kullanmıştı. 

Erdoğan'ın açıklamaları dünyada tepki çekerken, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters'ın Yeni Zelanda'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhrbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a Erdoğan’ın saldırıya ilişkin görüntüleri seçim kampanyasında kullanmasının yanlış olduğunu söylediği öğrenilmişti Peters, "Saldırganın Yeni Zelanda vatandaşı olmadığını düşünecek olursak, bu ülkeyi temsil etmeyen her türlü şey Yeni Zelanda halkının geleceğini ve güvenliğinin yanı sıra yurt dışındaki vatandaşlarımızı tehlikeye atıyor. Bu hiç adil değil" açıklamasında bulunmuştu.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çanakkale Savaşı'nın 104'üncü yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada sarf ettiği sözlerden dolayı Türkiye'nin Canberra Büyükelçisi Korhan Karakoç'u çağırarak, Erdoğan'ın açıklamalarıyla "Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasına ihanet ettiğini" ifade etti. Morrison, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri Avustralyalılar için çok rencide edici ve böylesine hassas bir ortamda sarf edilmesi pervasızlık" diyerek, ilişkilerin gözden geçirilmesi konusunda tüm seçenekleri değerlendireceğini söyledi.

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi de Erdoğan'ın mitinglerinde Yeni Zelanda saldırısının görüntülerini izletmesi ve Çanakkale Savaşı'nın yıl dönümünde yaptığı konuşmayı eleştirerek, siyasetçilerin seçim döneminde "tribünlere oynamalarının" normal olduğunu ancak "güçlü bir NATO müttefikinin liderinin dostane bir Batılı ülkede meydana gelen terör saldırısı üzerinden prim yapmak için seçim platformlarını kullanması ve bu ülkenin vatandaşlarına yönelik şiddet içeren sözler sarf etmesinin" daha önce görülmemiş bir durum olduğunu yazdı.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları