loading
close
SON DAKİKALAR

'Açılmalar ve kapanmalarda bilim ve kanıta dayalı verilerin izi bulunmamaktadır'

'Açılmalar ve kapanmalarda bilim ve kanıta dayalı verilerin izi bulunmamaktadır'
Tarih: 02.03.2021 - 11:24
Kategori: Gündem

Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin illerde risklerine göre normalleşmeye geçilmesine ilişkin açıklamalar yaptı.

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı, illerin risk haritasını paylaşarak "Açılmalar ve kapanmalarda bilim ve kanıta dayalı verilerin izi bulunmamaktadır. Burada rengarenk boyanmış haritadaki veriler, yalnızca salgının bölgeler arasında farklılıklar gösterdiğini kabaca göstermektedir" dedi.

Prof. Dr. Şenol, "Yapılması gereken test sayısı, yapılanın en az 4 katı olmalıdır. Güvenli açılış için haftalık insidans <100 binde 10 olacak, bizim nüfusa göre bulmamız gereken haftalık rakam 8000 olmalı. Biz bu rakamı gün için buluyoruz yani olması gerekenin 8-9 katı. Güvenli rakama ulaşmak için en az 400.000 test yapmamız gerek" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şenol'un açıklamaları şöyle:
"Bulaşma hızı artan bir salgında, dünya sıralamasında aşılama birincisi olsanız bu hızda aşılama ile koruyuculuğu 42 günde gelişen bir aşı ile salgına etki edemezseniz. Veri ve şeffaf veri gerekli. Salgın yokmuş gibi yaparak ödenecek bedellerin ne olduğunu Eylül- Mart arası dönemdeki ölümler ve kontrol edilemeyen salgının hayata etkisi ile tecrübe ettik.

Seçilen stratejiler, bilim, kanıta dayalı veri ve veriye dayanmamaktadır. Burada yaptığım hesaplamalar, mevcut durumu yansıtmak için, ortalama ağırlık vs gibi yansıtmadan kabaca yapılmıştır. Veri ve kanıta dayalı salgın yönetimi talep etmeye ve doğruları not etmeye devam."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları