loading
close
SON DAKİKALAR

Adalet Partisi, 5 ayda 30 ilde örgütlendi

Adalet Partisi, 5 ayda 30 ilde örgütlendi
Tarih: 13.03.2016 - 10:06
Kategori: Söyleşi

Adalet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Vecdet Öz, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in bu vasiyetini yerine getirmek için yola çıktı...

Adalet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Vecdet Öz, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in bu vasiyetini yerine getirmek için yola çıktı...

Uzun süre Demirel ile birlikte çalışan Öz, parti kurma sürecini anlattı. “Demirel, bize ‘Adalet Partisi’nde çare arayın’ dedi. Tavsiyeyi, vasiyet kabul ettik” dedi. AP, 5 ayda 30 ilde örgütlendi, 5 bin üyeye ulaştı.

Adalet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Vecdet Öz ve Genel Başkan Yardımcısı Kemal Abdullahoğlu, partiye katılımla ilgili “CHP, DYP, DP, Saadet Partisi, Has Parti, MHP, BBP ve HEPAR’dan yoğun katılım oluyor. Her hafta sonu bir açılıştayız, katılım formu yetiştiremiyoruz” dedi.

1980 darbesinden sonra kapatılan Adalet Partisi, 34 yıl sonra kendi adıyla tekrar kuruldu. Partinin Genel Başkanı Dr. Vecdet Öz, “Milletin refaha çıkabilmesi, pervasız ve şımarmış küstah siyasetten kurtulabilmesi için yeni bir partiye ihtiyaç var. Biz Türkiye’nin uzun süredir sahip olmadığı koalisyon kitle partisi olacağız” dedi.

Genel Başkan Prof. Dr. Vecdet Öz ve Genel Başkan Yardımcısı Kemal Abdullahoğlu, Adalet Partisi’ni anlattı. Adalet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Vecdet Öz, SÖZCÜ’nün sorularını yanıtlayarak Türkiye’nin güncel sorunları ile ilgili çözüm önerilerini sıraladı.

TÜRKİYE’YE KUMPAS KURULDU

- Uzun yıllar bürokratlık yaptığınızı biliyoruz. Siyasete geri dönmeye nasıl karar verdiniz?

İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Yönetim Kurulu üyesiyim. ANAP ve DYP’de bürokratlık yaptım. Üniversitede biyoterör ve adli tıp kriminal derslerini okutuyorum. Türkiye’ye karşı içeriden dışarıdan kumpaslar var. Türkiye üzerine oyunlar bizi rahatsız etti. Demirel ile de yakın çalışma fırsatım oldu. 2009’da onun tavsiyesi ile CHP’den Beylikdüzü Belediye Başkan adayı oldum. Hileli bir seçim oldu 320 oyla seçim kaybettirdiler bize.

- Parti kurma kararı aldıktan sonra kimlerle görüştünüz, ilk adımı nasıl attınız?

25 profesör ile vefatından bir yıl önce tavsiye almak için Süleyman Demirel ile görüşmeye gittik. Yeni bir parti kuracağımızı söyledik “Tutmaz” dedi. Yaşar Nuri Öztürk’ün, Osman Pamukoğlu’nun partilerinin ismini sordu. Hatırlamakta güçlük çektik. “Kişilerin meşhur olması partinin meşhur olacağı anlamına gelmiyor. Geçmişi olan bir parti kurmak önemli” dedi. Demokrat Parti’yi kurmanın doğru olmayacağını, asılmış başbakanın acısı içinde yaşayacağımızı söyledi. DYP ve ANAP’ın tekrar açılmasını “Çiller ve Yılmaz’ın hesabını vermeyin kendileri versin” diyerek doğru bulmadı. “Ne yapalım” dedik. “Memleketin şu an en çok adalete ihtiyacı var. Adalet bir ülkenin onurudur, namusudur. Adalete sahip çıkın. 1980 darbesi ile kapatılan yüzde 52 oy almış bir parti var: Adalet Partisi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Menderes üzerinden hep mağduriyetten bahsediyor. Darbe mağduru arıyorlarsa ben buradayım. Adalet Partisi’nde çareyi arayın” dedi. Demirel’in tavsiyesi vefat edince bizim için bir vasiyete dönüştü.

- Demirel’in bugünkü siyasete ilişkin mesajları oldu mu?

Adalet Partisi’nin 1965 seçiminde yüzde 52 oy aldığını ve bu zamana kadar o oyu alan parti olmadığını, çünkü içinde hiç hile ve yolsuzluk bulunmadığını söyledi. Bir arkadaşımız yeğeni Yahya Demirel’i hatırlattı. Demirel, “Biz Yahya için hiçbir hakimi aramadık cezasını çekti. Devlet yargıya müdahale etmez, devletin kestiği parmak bizim de olsa canımız acımaz” dedi. Demirel “Darbenin en büyük mağduru benim. Ben askere karşı değilim” diyerek bize yol gösterdi. Kenan Evren’i kastederek darbeyi yapan zihniyetten hesap sorulmadığını söyledi. “Darbeyi tasvip etmiyoruz hukuka havale ediyoruz ama hukuk hesap sormadı” mesajını verdi.

KAPANDIĞI GÜN KURULDU

- Demirel’in partinin kuruluş sürecine başka katkısı oldu mu?

Adalet Partisi’nde çareyi aramamızı söyleyince “Kuralım mı partiyi” diye sorduk. “Kurun veya kurmayın demem size akıl veririm” dedi. Partinin adının üzerinde tedbir kararı vardı bu karar kaldırıldı.

- Başvuru ne zaman yapıldı?

Adalet Partisi’nin kapatılmasına neden olan 1980 darbesinin yıldönümü olan 12 Eylül gününü tercih ettik. 2015 yılının 12 Eylül günü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçemizi vererek partiyi resmen kurduk.

- Partiye katılım nasıl?

Kısa sürede 5 bin üyeye ulaştık. 5-6 ay içinde 30 ilde teşkilatımızı kurduk.

Partinin ambleminde ‘Kırat’ değil güneş ve anayasa var

Adalet Partisi, bugün ‘Kırat’tan önce kullandığı amblemle yoluna devam ediyor. Genel Başkan Yardımcısı Kemal Abdullahoğlu bu logoyu tercih etmelerinin nedenini şöyle anlatıyor: “Logomuzda bir kitap ve ardında doğan bir güneş var. O kitap bizim anayasamız. 1961 yılında Adalet Partisi, Ragıp Gümüşpala tarafından kuruldu. Gümüşpala bir general olarak darbeden bir yıl sonra kurduğu partinin amblemini anayasa yapabildi. 2016’ya geldiğimizde maalesef Türkiye’nin aynı mesaja çok fazla ihtiyacı olduğunu gördük. Biz de Adalet Partisi olarak Türkiye’ye adalet vaat ediyoruz.”

AKP’nin derdi rejimi değiştirmek

- Adalet Partisi’nin siyasi yelpazedeki yeri neresidir?

Demokratik hak ve özgürlüklerin yanında merkezde bir partiyiz. Biz Türkiye’nin uzun süredir sahip olmadığı koalisyon kitle partisi olacağız. Atatürk Türkiye’sine, Cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkıyoruz. Milli manevi değerlerimizi sahiplenerek geleceğe bakıyoruz.

- Türkiye’nin son yıllarda en çok tartıştığı konu başkanlık sistemi. Siz başkanlık sistemine nasıl bakıyorsunuz?
Başkanlık ve yarı başkanlık sistemdir, rejim değil. Bunların derdi rejim değiştirmek.

- Cumhurbaşkanının yetkilerini aştığını düşünüyor musunuz?

Atatürk istese başbakan, istese diktatör olurdu ama olmadı. Erdoğan, “Ben AKP’li bir cumhurbaşkanıyım AKP’ye oy vereceksiniz” diyor. En son anayasayı tanımadığını söyledi. Bu devlete başkaldırmaktır, kendi ağzı ile suç duyurusudur. Bütün bunlar Türkiye’de rejim değişikliğinin ayak sesleridir. Bu millet cumhurbaşkanını köşkte, askeri kışlada, siyasetçiyi de parlamentoda görmek ister.

Özlem Güvemli - Sözcü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları