loading
close
SON DAKİKALAR

Adana Yerli Otomobil Üretmeye Talip

Adana Yerli Otomobil Üretmeye Talip
Tarih: 13.02.2012 - 00:49
Kategori: Ekonomi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yerli otomobil işine soyunacak elbet bir babayiğit vardır" çağrısı Adana'dan karşılık buldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yerli otomobil işine soyunacak elbet bir babayiğit vardır" çağrısı Adana'dan karşılık buldu. 

Coğrafi konumu, pazar yapısı ve limana yakınlığıyla uygun bir noktada bulunan kentte otomobil fabrikasının kurulması için Adana Sanayi Odası (ADASO) harekete geçti. İlde üretilen otobüslerin Avrupa'ya ihraç edildiğini hatırlatan Adaso Başkanı Sadi Sürenkök, şehirde yerli otomobil için gerekli altyapının hazır olduğunu söyledi.

Bugünlerde yerli otomobil fabrikası için bir takım çalışmalar yaptıklarını ifade eden Sürenkök, belediye başkanı, defterdarlık gibi kurumlarla görüşmelerin yapıldığını bildirdi. Marmara Bölgesine göre işçilik maliyetlerinde de buranın daha avantajlı durumda olduğunu vurgulayan Sürenkök, "Adana denize yakın. Hatta deniz kenarında otomobil fabrikası kurarak, nakliye kolaylığı sağlayabilir.

Mersin, Osmaniye, Kayseri, Niğde ve Hatay illerine sadece 1, 2 saat uzaklıkta. Bu illerle sinerji oluşturabilecek konumdadır. Enerji yönünden zengin konumdadır. Doğalgaz hatları, enerji santralleri ile sıkıntı çekmez."dedi. 

Yerli otomobil için ucuz veya bedava arsanın tahsis edilmesi gibi bir takım kolaylıkların sağlanması gerektiğini anlatan Sürenkök, yaklaşık 1 milyar dolarlık bir bütçe ile bu projenin hayata geçebileceğini bildirdi.

Adaso Başkanı Sadi Sürenkök, Adana'da çalışmaya hazır işgücü için meslek lisesi, meslek yüksek okulları ile üniversitedeki otomotiv bölümlerinde yeterli donanımın varlığı üzerinde durdu. Gerekli desteklerin verilmesi halinde iki yıl gibi kısa bir sürede fabrikanın kurulup otomobil üretimine başlanabileceğine dair inancını aktaran Sürenkök, "Adana da sanayi kültürü 1950'lerden buyana devam etmektedir.

Otomotive dönük yatırımları yapacak çok sayıda girişici mevcut. Organize Sanayi Bölgesi bu yatırım için dev bir alan olarak beklemektedir."şeklinde konuştu. Hiçbir altyapısı yokken ülkede 1960'lı yıllarda devrim otomobillerinin üretildiğini dile getiren Sürenkök, şu anda sahip olunan imkanlarla daha bu alanda daha iyi şeylerin yapılabileceğini kaydetti.

Türkiye'de montaj sanayinin çok geliştiğini ve dünyanın üretim üssü haline geldiğine dikkat çeken Sürenkök, şunları söyledi: "Yerli otomotiv üretimi için bir rapor hazırlayıp başbakana vereceğiz. Şunda ildeki otobüs, ticari araçların ve bölgenin envanterini çıkarıyoruz. Bu hazırlıkları yaptıktan sonra 'biz bu işe talibiz' diyeceğiz. Konya'da motor fabrikası kurulduğunda hiç yan sanayi yoktu. Fabrika kurulduktan Konya sanayi bu hale geldi. Adana'da da bu refleks var. Biz bu işi çok rahat bir şekilde yaparız."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları