loading
close
SON DAKİKALAR

AFAD açıkladı: Sel felaketlerinde Kastamonu'da 62, Sinop'ta 15, Bartın'da 1 yurttaş hayatını kaybetti

AFAD açıkladı: Sel felaketlerinde Kastamonu'da 62, Sinop'ta 15, Bartın'da 1 yurttaş hayatını kaybetti
Tarih: 16.08.2021 - 04:27
Kategori: Gündem

AFAD Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta meydana gelen sel felaketine ilişkin son durumu paylaştı. Yaşanan sel nedeniyle 78 vatandaşımız (62 Kastamonu, 15 Sinop, 1 Bartın) hayatını kaybetmiştir. 2 vatandaşımız hastanelerde tedavi altındadır.

Güncelleme; 17 Ağustos 2021 Saat; 20.30

Sel felaketinde can kaybı 78'ye yükseldi

11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilenmiştir. Afetin hemen ardından tüm ilgili kurumların personel ve araç desteğiyle tahliye, arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarına başlanmıştır.

Yaşanan sel nedeniyle 78 vatandaşımız (62 Kastamonu, 15 Sinop, 1 Bartın) hayatını kaybetmiştir. 2 vatandaşımız hastanelerde tedavi altındadır.

Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalışmalarının eşgüdüm halinde yürütülmesi sağlanmaktadır. Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalışmaların kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi faaliyete geçirilmiş; tüm çalışma grupları, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla 7 gün 24 saat çalışma esasına göre çalışmaya devam etmektedir.

Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, Belediyeler, İl Özel İdaresi, sivil toplum kuruluşları ve AFAD Gönüllülerinin personel ve araçları görev yapmaktadır.

İl bazında görev yapmakta olan personel ve araç sayıları;

  • Kastamonu’da6.039 personel, 768 araç, 37 ambulans, 37 UMKE, helikopter, 1 JİKU, 1 drone, 2 İHA, 3 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 mobil mutfak tırı, 1 mobil harekat merkezi, 1 mobil laboratuvar, 747 iş makinesi, 15 vidanjör, 5 helikopter, 1 mobil enerji aracı, 70 bobcat, 15 itfaiye aracı, 1 korvet, 8 cenaze aracı, 35 bot ve 61 motopomp, 3 dalgıç pompa, 20 jeneratör, 4 kepçe, 14 arama köpeği, 5 bin kişi kapasiteli sahra mutfak, 1 haberleşme aracı, 1 sahil güvenlik botu, 1 mobil komuta aracı 1 unimog 1 hastane donanımı
  • Sinop’ta; 2.996 personel ile 16 helikopter, 346 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 korvet, 1 mobil mutfak,  38 ambulans, 16 UMKE, 267 iş makinası, 1 bobcat, 1 JİKU, 1 vidanjör, 18 bot ve 18 motopomp, 8 dalgıç pompa, 5 arama köpeği, 1.500 kişi kapasiteli sahra mutfak, 2 sahil güvenlik botu, , 1 mobil komuta aracı
  • Bartın’da; 1.199 personel, 76 araç, 7 ambulans, 1 UMKE, 157 iş makinası, 1 jeneratör, 2 motopomp, 1 bot, 1.500 kişi kapasiteli sahra mutfak, 2 vidanjör

Beslenme Çalışmaları

Türk Kızılay tarafından sel bölgelerinde toplam 219.841 sıcak yemek, 60.277 kumanya, 82.629 ikramlık malzeme dağıtımı yapılmıştır.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Sinop’a 1 Mobil Mutfak TIR’ı sevk edilmiş, afetzedeler için yemek pişirme ve dağıtım hizmetine başlamıştır. 1500 kişiye 3 öğün yemek dağıtımı yapılmaktadır.

Tahliye Çalışmaları

  • Bartın; Ulus İlçesinde sel afeti sonrası 359 afetzede güvenli bölgelere tahliye edilmiştir.
  • Kastamonu; Toplamda 1.480 vatandaşımız tahliye edilmiştir.
  • Sinop; Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 565 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edilmiştir. Sinop Ayancık Devlet Hastanesi’nde tedavi gören 56 hasta nakledilmiştir.

Barınma Çalışmaları

Kastamonu’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3.707 kişilik kapasite ayrılmış olup, 792 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Abana Çadır Kenti’nde de 44 afetzedeye barınma hizmeti sunulmaktadır. Ankara İlinden Kastamonu’ya sevk edilen 20 adet WC konteyneri bölgeye ulaşmıştır.

Sinop’ta acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2.935 kişilik kapasite bulunmakta olup, 123 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır.

Bartın’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3.000 kişilik kapasite ayrılmış olup 14 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır.

Kastamonu’daki olası barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere; 510 çadır, 2.140 battaniye, 1880 yatak, 2.140 nevresim seti, 51 mutfak seti bölgeye sevk edilmiştir. Sinop ili Ayancık İlçesine 6 adet WC-Duş konteyneri ve 20 yaşam konteyneri sevk edilmiştir.

Acil Yardım Ödeneği

AFAD tarafından; Kastamonu’ya 20 Milyon TL, Sinop’a 8 Milyon TL ve Bartın’a 2 Milyon TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ise Kastamonu’ya 15 Milyon, Sinop’a 13 milyon ve Bartın’a 2 milyon ödenek gönderilmiştir. Bartın iline İller Bankası tarafından altyapı hasarının giderilmesi için 3 Milyon ₺ ödenek aktarılmıştır. Toplamda 63 milyon nakdi ödenek gönderilmiştir.

Enerji Çalışmaları

  • Bartın genelinde elektrik verilemeyen köy bulunmamaktadır.
  • Kastamonu genelinde elektrik verilemeyen köy bulunmamaktadır.
    Kastamonu’ya Samsun AFAD’dan 1 mobil enerji aracı bölgeye sevk edilmiştir. Kastamonu ilçelerinde 70 jeneratör çalışır durumdadır.
  • Sinop genelinde köye elektrik verilememektedir.
    Sinop genelinde çeşitli ilçelerde 41 jeneratör montaj yapılarak kullanılmaya başlanmıştır. AFAD koordinatörlüğünde ihtiyaç olan yerlere kurulum yapılmaktadır.

Ulaşım Altyapı

Kastamonu’da; Tarihi Küre İkiçay Köprüsü meydana gelen yağışlar nedeniyle yıkılmıştır. Servis yolu çalışması devam etmektedir. Şenpazarı-Ağlı arasında 5 bölgede göçmeler tespit edilmiş olup, 3 bölgede onarım çalışmaları tamamlanmış ve 2 bölgede onarım çalışmaları devam etmektedir. Yol trafiğe açılamamıştır.

· Bartın’da; yol hasarları onarılmış olup genel olarak ulaşım sağlanmaktadır.

 · Sinop’ta; Ayancık-Sakız yolunun 8+000 km.sinde aşırı yağışlar sonucu oluşan selden dolayı hasar meydana gelmiş ve yolumuz trafiğe kapanmıştır. 2 km’lik kısım açılmış olup, 14.08.2021’de toplam 5 km’lik kısımda servis yolu hizmeti verilmesi planlanmaktadır. Ayrıca Ayancık’ta portatif köprü için altyapı çalışmaları devam etmekte olup öğleden sonra portatif köprünün gelmesi ve gün içinde açılması planlanmaktadır. Ayancık’ta Kızılcakaya köy yoluna trafik verilmiştir. Davutlu, Fındıklı, Babaköy, Mestan, Bakırlı, Çaybaşı, Dibekli ve Sulusökü köy yollarını açmak için çalışmalar devam etmektedir.

Kastamonu ve Sinop Havalimanları, bölgedeki demiryolu hatları ile kıyı yapılarında ulaşımı etkileyen bir sorun bulunmamaktadır.

Altyapı

Kastamonu Azdavay ve Devrekani ilçelerine su verilmektedir. Devrekani’de terfi merkezi su altında kaldığından geçici olarak kaynaktan su verilmektedir. Bozkurt’da ilçenin tamamına içme suyu verilmektedir.

Bartın Abdipaşa’da tüm mahallelere su verilmektedir. Ulus ilçesinde içme suyuna ilişkin tüm arızalar giderilmiştir. Bartın iline İller Bankası tarafından altyapı hasatının giderilmesi için 3 Milyon ₺ ödenek aktarılmıştır.

Sinop Ayancık’ta atıl durumdaki kuyuların bakım onarımları yapılarak ilçeye su verilmiştir. İlçede 10 km’lik şehri besleyen içme suyu iletim hattı kullanılamaz duruma gelmiştir. Kanalizasyon, yağmur suyu ve atık su arıtma tesisi ile ilgili hasar tespit çalışmalarına başlanılmıştır. Erfelek’te içme suyu konusunda bir hasar bulunmamaktadır. Türkeli’nde içme suyu kısmi olarak verilmeye başlanmıştır.

Haberleşme Çalışmaları

Bartın, Kastamonu ve Sinop sel felaketinde haberleşmede genel olarak kesinti bulunmamaktadır. Sel bölgesinde 19 adet mobil baz istasyonu ve 2 adet acil iletişim aracı kurulmuştur.

Psikososyal Destek

Sel felaketlerinde; Kastamonu İlinde 288 hanede 1057 kişiye; Bartın İlinde 291 hanede 768 kişiye; Sinop İlinde 393 hanede 1.023  kişi olmak üzere toplam 972 hanede 2.848  kişiye psikososyal destek hizmeti sunulmuştur.

Ayni Bağış ve Depo Yönetimi

Mevcut durumda AYDES’e 755.508 kalem ürün (gıda kolisi, su, bebek bezi vb.) girişi yapılmış olup kayıtlar devam etmektedir.

Gelişmeler takip edilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Güncelleme; 17 Ağustos 2021 Saat; 14.30

AFAD açıkladı: Sel felaketlerinde Kastamonu'da 62, Sinop'ta 14, Bartın'da 1 yurttaş hayatını kaybetti

Sel felaketinde can kaybı 77'ye yükseldi

AFAD Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta meydana gelen sel felaketi hakkında açıklama yaptı.

AFAD'ın açıklaması şöyle:
"11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilenmiştir. Afetin hemen ardından tüm ilgili kurumların personel ve araç desteğiyle tahliye, arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarına başlanmıştır.

Yaşanan sel nedeniyle 77 vatandaşımız (62 Kastamonu, 14 Sinop, 1 Bartın) hayatını kaybetmiştir. Vefat eden vatandaşlarımızdan 14'ünün kimlik belirleme çalışması devam etmektedir. 7 vatandaşımız  hastanelerde tedavi altındadır. Kastamonu'da 26, Sinop'ta 8 olmak üzere toplam kayıp ihbarı sayısı 34’tür.

Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalışmalarının eşgüdüm halinde yürütülmesi sağlanmaktadır. Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalışmaların kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi faaliyete geçirilmiş; tüm çalışma grupları, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla 7 gün 24 saat çalışma esasına göre çalışmaya devam etmektedir.

Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, Belediyeler, İl Özel İdaresi, sivil toplum kuruluşları ve AFAD Gönüllülerinin personel ve araçları görev yapmaktadır.

İl bazında görev yapmakta olan personel ve araç sayıları;

  • Kastamonu’da; 5633 personel, 747 araç, 36 ambulans, 31 UMKE, 5 helikopter, 1 JİKU, 1 drone, 2 İHA, 3 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 mobil mutfak tırı, 1 mobil harekat merkezi, 1 mobil laboratuvar, 721 iş makinesi, 15 vidanjör, 5 helikopter, 1 mobil enerji aracı, 70 bobcat, 15 itfaiye aracı, 1 korvet, 8 cenaze aracı, 21 bot ve 61 motopomp, 3 dalgıç pompa, 20 jeneratör, 4 kepçe, 14 arama köpeği, 5 bin kişi kapasiteli sahra mutfak
  • Sinop’ta; 2.805 personel ile 15 helikopter, 343 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 korvet, 1 mobil mutfak,  38 ambulans, 16 UMKE, 267 iş makinası, 1 bobcat, 1 JİKU, 1 vidanjör, 18 bot ve 18 motopomp, 8 dalgıç pompa, 5 arama köpeği, 1.500 kişi kapasiteli sahra mutfak
  • Bartın’da; 1.114 personel, 75 araç, 7 ambulans, 1 UMKE, 79 iş makinası, 1 jeneratör, 2 motopomp, 1 bot, 1.500 kişi kapasiteli sahra mutfak

Beslenme Çalışmaları

Türk Kızılay tarafından sel bölgelerinde toplam 182.895 sıcak yemek, 59.027 kumanya, 68.505 ikramlık malzeme dağıtımı yapılmıştır.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Sinop’a 1 Mobil Mutfak TIR’ı sevk edilmiş, afetzedeler için yemek pişirme ve dağıtım hizmetine başlamıştır. 1500 kişiye 3 öğün yemek dağıtımı yapılmaktadır. Toplamda 3.250 öğle ve akşam yemeği dağıtımı yapılmıştır.

Tahliye Çalışmaları

  • Bartın; Ulus İlçesinde sel afeti sonrası 341 afetzede güvenli bölgelere tahliye edilmiştir.
  • Kastamonu; Toplamda 1.480 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan 600’ü yakınlarının yanına tahliye edilmiştir.
  • Sinop; Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 560 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edilmiştir. Tahliye edilen 560 afetzededen 487’si yakınlarının yanına tahliye edilmiştir.

Barınma Çalışmaları

Kastamonu’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3.707 kişilik kapasite ayrılmış olup, 802 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Ankara İlinden Kastamonu’ya sevk edilen 4 adet WC konteyneri bölgeye ulaşmıştır.

Sinop’ta acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2.935 kişilik kapasite bulunmakta olup, 129 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır.

Bartın’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3.000 kişilik kapasite ayrılmış olup 17 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır.

Kastamonu’daki olası barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere; 360 çadır, 1.220 battaniye, 1.220 yatak, 1.220 nevresim seti bölgeye sevk edilmiştir.

Acil Yardım Ödeneği

AFAD tarafından; Kastamonu’ya 5 Milyon TL, Sinop’a 3 Milyon TL ve Bartın’a 2 Milyon TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ise Kastamonu’ya 15 Milyon, Sinop’a 13 milyon ve Bartın’a 2 milyon ödenek gönderilmiştir. Bartın iline İller Bankası tarafından altyapı hasarının giderilmesi için 3 Milyon ₺ ödenek aktarılmıştır. Toplamda 43 milyon nakdi ödenek gönderilmiştir.

Enerji Çalışmaları

  • Bartın genelinde elektrik verilemeyen köy bulunmamaktadır.
  • Kastamonu genelinde elektrik verilemeyen köy bulunmamaktadır.
    Kastamonu’ya Samsun AFAD’dan 1 mobil enerji aracı bölgeye sevk edilmiştir. Kastamonu ilçelerinde 89 jeneratör çalışır durumdadır.
  • Sinop genelinde 17 köye elektrik verilememektedir.
    Sinop genelinde çeşitli ilçelerde 44 jeneratör montaj yapılarak kullanılmaya başlanmıştır. AFAD koordinatörlüğünde ihtiyaç olan yerlere kurulum yapılmaktadır.

Ulaşım Altyapı

Kastamonu’da; Tarihi Küre İkiçay Köprüsü meydana gelen yağışlar nedeniyle yıkılmıştır. Servis yolu çalışması devam etmektedir. Şenpazarı-Ağlı arasında 5 bölgede göçmeler tespit edilmiş olup, 3 bölgede onarım çalışmaları tamamlanmış ve 2 bölgede onarım çalışmaları devam etmektedir. Yol trafiğe açılamamıştır.

· Bartın’da; yol hasarları onarılmış olup genel olarak ulaşım sağlanmaktadır.

 · Sinop’ta; Ayancık-Sakız yolunun 8+000 km.sinde aşırı yağışlar sonucu oluşan selden dolayı hasar meydana gelmiş ve yolumuz trafiğe kapanmıştır. 2 km’lik kısım açılmış olup, 14.08.2021’de toplam 5 km’lik kısımda servis yolu hizmeti verilmesi planlanmaktadır. Ayrıca Ayancık’ta portatif köprü için altyapı çalışmaları devam etmekte olup öğleden sonra portatif köprünün gelmesi ve gün içinde açılması planlanmaktadır. Ayancık’ta Kızılcakaya köy yoluna trafik verilmiştir. Davutlu, Fındıklı, Babaköy, Mestan, Bakırlı, Çaybaşı, Dibekli ve Sulusökü köy yollarını açmak için çalışmalar devam etmektedir.

Kastamonu ve Sinop Havalimanları, bölgedeki demiryolu hatları ile kıyı yapılarında ulaşımı etkileyen bir sorun bulunmamaktadır.

Altyapı

Kastamonu Azdavay ve Devrekani ilçelerine su verilmektedir. Devrekani’de terfi merkezi su altında kaldığından geçici olarak kaynaktan su verilmektedir. Bozkurt’da ilçenin tamamına içme suyu verilmektedir.

Bartın Abdipaşa’da tüm mahallelere su verilmektedir. Ulus ilçesinde içme suyuna ilişkin tüm arızalar giderilmiştir. Bartın iline İller Bankası tarafından altyapı hasatının giderilmesi için 3 Milyon ₺ ödenek aktarılmıştır.

Sinop Ayancık’ta atıl durumdaki kuyuların bakım onarımları yapılarak ilçeye su verilmiştir. İlçede 10 km’lik şehri besleyen içme suyu iletim hattı kullanılamaz duruma gelmiştir. Kanalizasyon, yağmur suyu ve atık su arıtma tesisi ile ilgili hasar tespit çalışmalarına başlanılmıştır. Erfelek’te içme suyu konusunda bir hasar bulunmamaktadır. Türkeli’nde içme suyu kısmi olarak verilmeye başlanmıştır.

Haberleşme Çalışmaları

Bartın, Kastamonu ve Sinop sel felaketinde haberleşmede genel olarak kesinti bulunmamaktadır. Sel bölgesinde 17 adet mobil baz istasyonu ve 2 adet acil iletişim aracı kurulmuş, 9 adet mobil baz istasyonu ve 1 adet acil iletişim aracı hazırda bekletilmektedir. Ayrıca, 1 adet ilave mobil  baz istasyonu bölgeye sevk edilmektedir.  

Psikososyal Destek

Sel felaketlerinde; Kastamonu İlinde 288 hanede 1057 kişiye; Bartın İlinde 291 hanede 768 kişiye; Sinop İlinde 393 hanede 1.023  kişi olmak üzere toplam 972 hanede 2.848  kişiye psikososyal destek hizmeti sunulmuştur.

Ayni Bağış ve Depo Yönetimi

Mevcut durumda AYDES’e 496.627 kalem ürün (gıda kolisi, su, bebek bezi vb.) girişi yapılmış olup kayıtlar devam etmektedir."

Güncelleme; 16 Ağustos 2021 Saat; 22.00

Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta Meydana Gelen Yağışlar Hakkında - 22.00

11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilenmiştir. Afetin hemen ardından tüm ilgili kurumların personel ve araç desteğiyle tahliye, arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarına başlanmıştır.

Yaşanan sel nedeniyle 77 vatandaşımız (62 Kastamonu, 14 Sinop, 1 Bartın) hayatını kaybetmiştir. 7 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir.

Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalışmalarının eşgüdüm halinde yürütülmesi sağlanmaktadır. Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalışmaların kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi faaliyete geçirilmiş; tüm çalışma grupları, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla 7 gün 24 saat çalışma esasına göre çalışmaya devam etmektedir.

Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, Belediyeler, İl Özel İdaresi, sivil toplum kuruluşları ve AFAD Gönüllülerinin personel ve araçları görev yapmaktadır.

İl bazında görev yapmakta olan personel ve araç sayıları;

  • Kastamonu’da5325 personel, 747 araç, 36 ambulans, 31 UMKE, 5 helikopter, 1 JİKU, 1 drone, 2 İHA, 3 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 mobil mutfak tırı, 1 mobil harekat merkezi, 1 mobil laboratuvar, 697 iş makinesi, 15 vidanjör, 5 helikopter, 1 mobil enerji aracı, 70 bobcat, 15 itfaiye aracı, 1 korvet, 8 cenaze aracı, 21 bot ve 61 motopomp, 3 dalgıç pompa, 20 jeneratör, 4 kepçe, 14 arama köpeği, 5 bin kişi kapasiteli sahra mutfak

 

  • Sinop’ta; 2.794 personel ile 15 helikopter, 343 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 korvet, 1 mobil mutfak,  38 ambulans, 16 UMKE, 256 iş makinası, 1 bobcat, 1 JİKU, 1 vidanjör, 18 bot ve 18 motopomp, 8 dalgıç pompa, 5 arama köpeği, 1.500 kişi kapasiteli sahra mutfak

 

  • Bartın’da; 497 personel, 75 araç, 7 ambulans, 1 UMKE, 79 iş makinası, 1 jeneratör, 2 motopomp, 1 bot, 1.500 kişi kapasiteli sahra mutfak

Beslenme Çalışmaları

Türk Kızılay tarafından sel bölgelerinde toplam 182.895 sıcak yemek, 59.027 kumanya, 68.505 ikramlık malzeme dağıtımı yapılmıştır.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Sinop’a 1 Mobil Mutfak TIR’ı sevk edilmiş, afetzedeler için yemek pişirme ve dağıtım hizmetine başlamıştır. 1500 kişiye 3 öğün yemek dağıtımı yapılmaktadır. Toplamda 3.250 öğle ve akşam yemeği dağıtımı yapılmıştır.

Tahliye Çalışmaları

  • Bartın; Ulus İlçesinde sel afeti sonrası 341 afetzede güvenli bölgelere tahliye edilmiştir.
  • Kastamonu; Toplamda 1.480 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan 600’ü yakınlarının yanına tahliye edilmiştir.
  • Sinop; Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 560 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edilmiştir. Tahliye edilen 560 afetzededen 487’si yakınlarının yanına tahliye edilmiştir.

Barınma Çalışmaları

Kastamonu’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3.707 kişilik kapasite ayrılmış olup, 802 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Ankara İlinden Kastamonu’ya sevk edilen 4 adet WC konteyneri bölgeye ulaşmıştır.

Sinop’ta acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2.935 kişilik kapasite bulunmakta olup, 129 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır.

Bartın’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3.000 kişilik kapasite ayrılmış olup 17 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır.

Kastamonu’daki olası barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere; 360 çadır, 1.220 battaniye, 1.220 yatak, 1.220 nevresim seti bölgeye sevk edilmiştir.

Acil Yardım Ödeneği

AFAD tarafından; Kastamonu’ya 5 Milyon TL, Sinop’a 3 Milyon TL ve Bartın’a 2 Milyon TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ise Kastamonu’ya 15 Milyon, Sinop’a 13 milyon ve Bartın’a 2 milyon ödenek gönderilmiştir. Bartın iline İller Bankası tarafından altyapı hasarının giderilmesi için 3 Milyon ₺ ödenek aktarılmıştır. Toplamda 43 milyon nakdi ödenek gönderilmiştir.

Enerji Çalışmaları

  • Bartın genelinde elektrik verilemeyen köy bulunmamaktadır.
  • Kastamonu genelinde elektrik verilemeyen köy bulunmamaktadır.
    Kastamonu’ya Samsun AFAD’dan 1 mobil enerji aracı bölgeye sevk edilmiştir. Kastamonu ilçelerinde 89 jeneratör çalışır durumdadır.
  • Sinop genelinde 29 köye elektrik verilemediği bilgisi alınmıştır.
    Sinop genelinde çeşitli ilçelerde 44 jeneratör montaj yapılarak kullanılmaya başlanmıştır. AFAD koordinatörlüğünde ihtiyaç olan yerlere kurulum yapılmaktadır.

Ulaşım Altyapı

Kastamonu’da; Tarihi Küre İkiçay Köprüsü meydana gelen yağışlar nedeniyle yıkılmıştır. Servis yolu çalışması devam etmektedir. Şenpazarı-Ağlı arasında 5 bölgede göçmeler tespit edilmiş olup, 3 bölgede onarım çalışmaları tamamlanmış ve 2 bölgede onarım çalışmaları devam etmektedir. Yol trafiğe açılamamıştır.

· Bartın’da; yol hasarları onarılmış olup genel olarak ulaşım sağlanmaktadır.

 · Sinop’ta; Ayancık-Sakız yolunun 8+000 km.sinde aşırı yağışlar sonucu oluşan selden dolayı hasar meydana gelmiş ve yolumuz trafiğe kapanmıştır. 2 km’lik kısım açılmış olup, 14.08.2021’de toplam 5 km’lik kısımda servis yolu hizmeti verilmesi planlanmaktadır. Ayrıca Ayancık’ta portatif köprü için altyapı çalışmaları devam etmekte olup öğleden sonra portatif köprünün gelmesi ve gün içinde açılması planlanmaktadır. Ayancık’ta Kızılcakaya köy yoluna trafik verilmiştir. Davutlu, Fındıklı, Babaköy, Mestan, Bakırlı, Çaybaşı, Dibekli ve Sulusökü köy yollarını açmak için çalışmalar devam etmektedir.

Kastamonu ve Sinop Havalimanları, bölgedeki demiryolu hatları ile kıyı yapılarında ulaşımı etkileyen bir sorun bulunmamaktadır.

Altyapı

Kastamonu Azdavay ve Devrekani ilçelerine su verilmektedir. Devrekani’de terfi merkezi su altında kaldığından geçici olarak kaynaktan su verilmektedir. Bozkurt’da ilçenin tamamına içmesuyu verilmektedir.

Bartın Abdipaşa’da tüm mahallelere su verilmektedir. Ulus ilçesinde içme suyuna ilişkin tüm arızalar giderilmiştir. Bartın iline İller Bankası tarafından altyapı hasatının giderilmesi için 3 Milyon ₺ ödenek aktarılmıştır.

Sinop Ayancık’ta atıl durumdaki kuyuların bakım onarımları yapılarak ilçeye su verilmiştir. İlçede 10 km’lik şehri besleyen içme suyu iletim hattı kullanılamaz duruma gelmiştir. Kanalizasyon, yağmur suyu ve atık su arıtma tesisi ile ilgili hasar tespit çalışmalarına başlanılmıştır. Erfelek’te içme suyu konusunda bir hasar bulunmamaktadır. Türkeli’nde içme suyu kısmi olarak verilmeye başlanmıştır. Mevcut su kuyuları kullanılamaz durumdadır. Kuyulardan su temini sağlanması için boru temin edilmiştir.

Haberleşme Çalışmaları

Bartın, Kastamonu ve Sinop sel felaketinde haberleşmede genel olarak kesinti bulunmamaktadır. Sel bölgesinde 17 adet mobil baz istasyonu ve 2 adet acil iletişim aracı kurulmuş, 9 adet mobil baz istasyonu ve 1 adet acil iletişim aracı hazırda bekletilmektedir. Ayrıca, 1 adet ilave mobil  baz istasyonu bölgeye sevk edilmektedir.  

Psikososyal Destek

Sel felaketlerinde; ; Kastamonu İlinde 288 hanede 1057 kişiye; Bartın İlinde 291 hanede 768 kişiye; Sinop İlinde 393 hanede 1.023  kişi olmak üzere toplam 972 hanede 2.848  kişiye psikososyal destek hizmeti sunulmuştur.

Ayni Bağış ve Depo Yönetimi

Mevcut durumda AYDES’e 496.627 kalem ürün (gıda kolisi, su, bebek bezi vb.) girişi yapılmış olup kayıtlar devam etmektedir.

Tarım ve Orman

Taşkın bölgelerine kesif yem, yonca otu, saman ile sokak hayvanları ve evcil hayvanlar için yem sevkiyatı yapılmıştır. Kastamonu’ya 42,5 ton yem, 380 kg köpek-kedi maması ile Sinop’a 19 ton yem, 190 kg köpek-kedi maması sevkiyatı yapılmıştır.

Gelişmeler takip edilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulurSaat; 

Güncelleme; 16 Ağustos 2021 Saat; 18.00

Yaşanan sel nedeniyle 74 vatandaşımız (62 Kastamonu, 11 Sinop, 1 Bartın) hayatını kaybetmiştir. 8 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir.

11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilenmiştir. Afetin hemen ardından tüm ilgili kurumların personel ve araç desteğiyle tahliye, arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarına başlanmıştır.

Yaşanan sel nedeniyle 74 vatandaşımız (62 Kastamonu, 11 Sinop, 1 Bartın) hayatını kaybetmiştir. 8 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir.

Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalışmalarının eşgüdüm halinde yürütülmesi sağlanmaktadır. Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalışmaların kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi faaliyete geçirilmiş; tüm çalışma grupları, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla 7 gün 24 saat çalışma esasına göre çalışmaya devam etmektedir.

Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, Belediyeler, İl Özel İdaresi, sivil toplum kuruluşları ve AFAD Gönüllülerinin personel ve araçları görev yapmaktadır.

İl bazında görev yapmakta olan personel ve araç sayıları;

  • Kastamonu’da5280 personel, 702 araç, 36 ambulans, 31 UMKE, 1 helikopter, 1 JİKU, 1 drone, 1 İHA, 3 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 mobil mutfak tırı, 1 mobil harekat merkezi, 1 mobil laboratuvar, 697 iş makinesi, 15 vidanjör, 5 helikopter, 1 mobil enerji aracı, 70 bobcat, 15 itfaiye aracı, 1 korvet, 8 cenaze aracı, 21 bot ve 61 motopomp, 3 dalgıç pompa, 20 jeneratör, 4 kepçe, 14 arama köpeği, 5 bin kişi kapasiteli sahra mutfak
  • Sinop’ta; 2.774 personel ile 15 helikopter, 341 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 korvet, 1 mobil mutfak,  38 ambulans, 16 UMKE, 256 iş makinası, 1 bobcat, 1 JİKU, 1 vidanjör, 18 bot ve 18 motopomp, 8 dalgıç pompa, 5 arama köpeği, 1.500 kişi kapasiteli sahra mutfak
  • Bartın’da; 469 personel, 70 araç, 7 ambulans, 1 UMKE, 79 iş makinası, 1 jeneratör, 2 motopomp, 1 bot, 1.500 kişi kapasiteli sahra mutfak

Beslenme Çalışmaları

Türk Kızılay tarafından sel bölgelerinde toplam 168.235 sıcak yemek, 58.902 kumanya, 65.055 ikramlık malzeme dağıtımı yapılmıştır.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Sinop’a 1 Mobil Mutfak TIR’ı sevk edilmiş, afetzedeler için yemek pişirme ve dağıtım hizmetine başlamıştır. 1500 kişiye 3 öğün yemek dağıtımı yapılmaktadır. Toplamda 3.250 öğle ve akşam yemeği dağıtımı yapılmıştır.

Tahliye Çalışmaları

  • Bartın; Ulus İlçesinde sel afeti sonrası 341 afetzede güvenli bölgelere tahliye edilmiştir.
  • Kastamonu; Toplamda 1.480 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan 600’ü yakınlarının yanına tahliye edilmiştir.
  • Sinop; Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 560 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edilmiştir. Tahliye edilen 560 afetzededen 487’si yakınlarının yanına tahliye edilmiştir.

Barınma Çalışmaları

Kastamonu’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3.707 kişilik kapasite ayrılmış olup, 802 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Ankara İlinden Kastamonu’ya sevk edilen 4 adet WC konteyneri bölgeye ulaşmıştır.

Sinop’ta acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 2.935 kişilik kapasite bulunmakta olup, 129 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır.

Bartın’da acil barınma ihtiyacının karşılanması için öğrenci yurtlarında 3.000 kişilik kapasite ayrılmış olup 17 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır.

Kastamonu’daki olası barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere; 360 çadır, 1.220 battaniye, 1.220 yatak, 1.220 nevresim seti bölgeye sevk edilmiştir.

Acil Yardım Ödeneği

AFAD tarafından; Kastamonu’ya 5 Milyon TL, Sinop’a 3 Milyon TL ve Bartın’a 2 Milyon TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ise Kastamonu’ya 15 Milyon, Sinop’a 13 milyon ve Bartın’a 2 milyon ödenek gönderilmiştir. Bartın iline İller Bankası tarafından altyapı hasarının giderilmesi için 3 Milyon ₺ ödenek aktarılmıştır. Toplamda 43 milyon nakdi ödenek gönderilmiştir.

Enerji Çalışmaları

  • Bartın genelinde elektrik verilemeyen köy bulunmamaktadır.
  • Kastamonu genelinde farklı ilçelerde 1 köye elektrik verilemediği bilgisi alınmıştır.
    Kastamonu’ya Samsun AFAD’dan 1 mobil enerji aracı bölgeye sevk edilmiştir. Kastamonu ilçelerinde 
    89 jeneratör çalışır durumdadır.
  • Sinop genelinde 32 köye elektrik verilemediği bilgisi alınmıştır.
    Sinop genelinde çeşitli ilçelerde 
    44 jeneratör montaj yapılarak kullanılmaya başlanmıştır. AFAD koordinatörlüğünde ihtiyaç olan yerlere kurulum yapılmaktadır.

Ulaşım Altyapı

Kastamonu’da; Ağlı-Şenpazar arasında ekipler yolda 5 noktada göçmeler tespit etmiş olup, tespit ve onarım çalışmaları devam etmektedir. 15.08.2021 itibariyle 3 noktada onarım tamamlanmış olup iki kısım kalmıştır. İnebolu-Kastamonu arası ulaşıma açılmıştır. Valay-1 Köprüsünün ayaklarında hasar oluştuğundan ve bir noktada meydana gelen heyelan sebebiyle yol trafiğe kapatılmıştır.

Bartın’da; Yapılan çalışmalar sonucunda Bartın-Karabük yolu kontrollü olarak trafiğe açılmıştır. Ulaşıma kapanan Kumluca-Kozcağız arası, 15.08.2021 itibarıyla servis yolundan küçük araç trafiğine açılmıştır.

Sinop’ta; Oluza Köprüsü’nde hasar onarımı yapılarak trafiğe açılmıştır. Yapılan çalışmalarla Sinop - Ayancık yolu bazı noktalarda tek şeritten olmak üzere kontrollü olarak trafiğe açılmıştır. Yenikonak - Erfelek yolu yapılan çalışmalarla kontrollü olarak trafiğe açılmıştır. 16.08.2021 tarihi itibariyle Türkeli Balıkçı Barınağı’ndan İnebolu Limanı’na araç sevkiyatı yapılmıştır. Toplam 68 araç taşınmıştır.

Kastamonu ve Sinop Havalimanları, bölgedeki demiryolu hatları ile kıyı yapılarında ulaşımı etkileyen bir sorun bulunmamaktadır.

Altyapı

Kastamonu Azdavay ve Devrekani ilçelerine su verilmektedir. Devrekani’de terfi merkezi su altında kaldığından geçici olarak kaynaktan su verilmektedir. Bozkurt’da yüksek yerlerdeki 4 mahallenin arızaları giderilerek su verilmektedir. Bozkurt Merkez mahallesini besleyen 2 adet kuyu tahrip olduğundan su verilememektedir

Bartın Abdipaşa’da Derecik mahallesi dışında kalan mahallelere su verilememektedir. Ulus ilçesinde içme suyuna ilişkin tüm arızalar giderilmiştir. Bartın iline İller Bankası tarafından altyapı hasatının giderilmesi için 3 Milyon ₺ ödenek aktarılmıştır.

Sinop Ayancık’ta atıl durumdaki kuyuların bakım onarımları yapılarak ilçeye su verilmiştir. İlçede 10 km’lik şehri besleyen içme suyu iletim hattı kullanılamaz duruma gelmiştir. Kanalizasyon, yağmur suyu ve atık su arıtma tesisi ile ilgili hasar tespit çalışmalarına başlanılmıştır. Erfelek’te içme suyu konusunda bir hasar bulunmamaktadır. Türkeli’nde içme suyu kısmi olarak verilmeye başlanmıştır. Mevcut su kuyuları kullanılamaz durumdadır. Kuyulardan su temini sağlanması için boru temin edilmiştir.

Haberleşme Çalışmaları

Bartın, Kastamonu ve Sinop sel felaketinde haberleşmede genel olarak kesinti bulunmamaktadır. Sel bölgesinde 17 adet mobil baz istasyonu ve 2 adet acil iletişim aracı kurulmuş, 9 adet mobil baz istasyonu ve 1 adet acil iletişim aracı hazırda bekletilmektedir. Ayrıca, 1 adet mobil baz istasyon kurulumu planlanmıştır.

Psikososyal Destek

Sel felaketlerinde; ; Kastamonu İlinde 974 kişiye; Bartın İlinde 694 kişiye; Sinop İlinde 696 kişi olmak üzere toplam 2.364 kişiye psikososyal destek hizmeti sunulmuştur.

Ayni Bağış ve Depo Yönetimi

Selden etkilenen bölgelerde hizmet veren ana depo bilgileri aşağıda sunulmuştur;

* Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi

* Sinop Organize Sanayi Bölgesi

* Bartın Ulus Şehit Musa Aytar Anadolu Meslek Lisesi

Tarım ve Orman

Taşkın bölgelerine kesif yem, yonca otu, saman ile sokak hayvanları ve evcil hayvanlar için yem sevkiyatı yapılmıştır. Kastamonu’ya 42,5 ton yem, 380 kg köpek-kedi maması ile Sinop’a 19 ton yem, 190 kg köpek-kedi maması sevkiyatı yapılmıştır.

Gelişmeler takip edilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları