loading
close
SON DAKİKALAR

Afrodit'in altındaki müthiş servet

Afrodit'in altındaki müthiş servet
Tarih: 11.02.2012 - 19:14
Kategori: Ekonomi

Rumlar’ın, Doğu Akdeniz’deki ‘’Afrodit’’ adı verilen bölgede doğalgaz ve petrol sondajına başlaması, gerilimi arttırırken, bölgedeki rezerv tahmini dudak uçuklatıyor.

Kıbrıslı Rumlar’ın, KKTC ve Türkiye’nin itirazlarına rağmen Doğu Akdeniz’deki “Afrodit” kod adlı bölgede doğalgaz ve petrol aramak için sondaja başlaması gerilimi zirveye çıkardı. Türk donanması alarma geçerken, Rum Milli Muhafız Ordusu ve Deniz Kuvvetlerinde de izinler kaldırıldı. İsrail de insansız uçaklarla bölgeyi gözlemlemeye başladı.

Kriz, İsrail ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında imzalanan münhasır ekonomik bölge anlaşması ile başladı. İsrail’in karasularının açıklarında dev bir doğalgaz yatağı bulmasının ardından, Rumlar da İsrail ile anlaşarak aynı bölgenin kendi sınırlarına yakın yerlerinde arayışa girişti. Potansiyeli en yüksek görülen Limasol açıklarındaki 12 numaralı parsele de, “Afrodit” adı verildi.

Amerikan Noble firması ile anlaşıldı ve bölgede sondaj kararı alındı. İsrail’in Delek şirketiyle ortak olarak İsrail açıklarında doğalgaz çıkaran Noble şirketi, petrol platformu Homer Ferrigtonu bölgeye getirdi ve Afrodit’in merkezine yerleştirdi. Bu durumda Türkiye de KKTC ile kıta sahanlığı anlaşmasını yürürlüğe sokacak ve KKTC’yi münhasır ekonomik bölge ilan ederek, Girne ve Magusa açıklarında petrol ve doğal gaz arayacak.

DUDAK UÇUKLATAN SERVET
Kıbrıs adası açıklarındaki sularda çok önemli miktarda petrol ve doğalgaz rezervi olduğu tahmini yapılıyor. Türkiye’nin elindeki verilere göre rezerv bölgeleri ve miktarları şöyle:


• Kıbrıs, Lübnan, Suriye ve İsrail arasındaki bölgede 3.45 milyon metre küp doğalgaz ve 1.7 milyar varil petrol
• Delta havzasında 7 trilyon metreküp doğal gaz ve 1.8 milyar varil petrol
• Kıbrıs, İsrail ve Mısır arasında kalan alanda 10 trilyon metreküp doğalgaz, 8 milyar varil petrol
• Doğuya uzanan bölgede 3 trilyon metreküp doğal gaz
• Ayrıca toplam değeri 3 trilyon dolar olan 60 milyar varil petrole eşdeğer hidrokarbon (Bu hidrokarbon rezervi, Türkiye’nin 572 yıllık, Avrupa’nın ise 30 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek seviyede

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları