loading
close
SON DAKİKALAR

AİHM Ankara'da Tartışılacak

AİHM Ankara'da Tartışılacak
Tarih: 11.02.2012 - 23:09
Kategori: Siyaset

Türkiye'nin vatandaşlarına kişisel başvuru hakkını tanımasının ardından hukuk mekanizmasında önemli bir merci haline gelen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Ankara'da tartışılacak.

Türkiye'nin vatandaşlarına kişisel başvuru hakkını tanımasının ardından hukuk mekanizmasında önemli bir merci haline gelen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Ankara'da tartışılacak. Adalet Bakanlığı bünyesinde bir süre önce kurulan İnsan Hakları Daire Başkanlığı'nın gerçekleştireceği "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye Kararları, Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı bilimsel toplantı 15 Kasım Salı günü Ankara'da başlayacak. 

Üç gün sürecek çalıştayın ilk gününde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanı sıra Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukuki İşler Genel Müdürü Philippe Boillat ile yüksek yargı organlarının başkanları birer konuşma yapacak. Toplantıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Türkiye arasında daha sağlıklı bir ilişki kurulabilmesi, bazı yapısal sorunlar ile uygulamaya ilişkin problemlere çözüm üretilmesi amaçlanıyor. Çalıştay, ilk günkü Yüksek Düzeyli Konferans'ın ardından kalan iki gün ise çalışma gruplarının faaliyetleriyle devam edecek. 

İlk günkü konferansın öğleden sonraki kısmında daha genel konular ele alınırken, takip eden iki günde ise teknik düzeyde uzmanlar bir araya gelecek. Söz konusu teknik toplantılarda "yaşama hakkı, işkence yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı, adil yargılanma hakkı, ifade-din / vicdan ve toplantı özgürlüğü, mülkiyet hakkı" gibi temel haklar çerçevesinde görüş alışverişinde bulunulacak. Çalıştay sonrası hazırlanacak bildirideki konular da ilgili taraflarca takip altına alınacak. 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, konferansın gerçekleştirileceği mekânda bir basın açıklaması yaparak medya mensuplarına bilgi verecekler. 

Adalet Bakanlığı'nca 2009 yılında hazırlanan ve uygulamaya konulan Stratejik Plan kapsamında hayata geçirilen çalışmalardan birisi olan İnsan Hakları Daire Başkanlığı; insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılmasını sağlayacak önlemlerin alınmasını temin etmek üzere, Haziran 2011'de Bakan Oluru ile kuruldu. Başkanlığın teşkilat yasası 08/08/2011 tarihli 650 sayılı Kanun Hükmünde kararname ile kabul edildi. 

Daire Başkanlığı; AİHM'ne yapılan başvurularına karşı yapılacak devlet savunmasını Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği içerisinde hazırlamak, AHİM kararlarını hakim - savcılarla paylaşmak, nihai anlamda da insan hakları ihlallerinin önlenmesi amacıyla alınacak tedbir ve önlemleri kurumsal çerçevede takip etmek ile görevlendirildi. Bu çerçevede, AİHM'le ilişkilerde yaşanan kimi sorunları tespit etmek ve bu sorunların ortadan kaldırılmasını sağlamak için çözüm önerilerini geliştirmek üzere yukarıda anılan yüksek düzeyli konferans ve çalıştayın düzenlenmesi, İnsan Hakları Daire Başkanlığı'nın ilk faaliyetlerinden birisi olacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları