loading
close
SON DAKİKALAR

AİHM, Deniz Naki kararını 18 Mayıs'ta açıklayacak

AİHM, Deniz Naki kararını 18 Mayıs'ta açıklayacak
Tarih: 13.05.2021 - 10:32
Kategori: Gündem

AİHM, Amedspor’un eski oyuncusu Deniz Naki'nin başvurusunu 18 Mayıs'ta karara bağlayacak.

AİHM, 2016 yılında oynanan Bursaspor müsabakası sonrası yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle Amedspor’un eski oyuncusu Deniz Naki’ye verilen 12 maçlık ceza ve kulübüne verilen 19.500 TL para cezasının TFF Tahkim Kurulu’nca onanması üzerine yapılan başvuruyu 18 Mayıs'ta karara bağlayacak.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu tarafından Amed Sportif Faaliyetler Kulübü (Amedspor) eski oyuncusu Deniz Naki’ye ve kulübe kesilen cezalara ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvuru 18 Mayıs’ta karara bağlanacak. Türkiye 2'nci Ligi'nde mücadele eden Amedspor, 31 Ocak 2016 tarihinde deplasmanda karşılaştığı Bursaspor'u 2-1 yenerek sahadan galip ayrılmış ve çeyrek finale yükselmeye hak kazanmıştı.

Oynanan müsabakanın ardından Amedspor oyuncularından Deniz Naki, sosyal medya hesabından "Bizim için bugün çok önemli bir galibiyet oldu. Bize karşı yürütülen bu kirli oyundan alnımızın akı ile çıktık! Böylesi zor bir dönemde halkımıza ufak da olsa umut ışığı olabilmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Amedspor olarak boynumuzu eğmedik ve eğmeyeceğiz de. Biz özgürlüğe olan inancımız ile çıktık sahaya ve kazandık. Çünkü biz özgürlüğe ve umuda fidanlarımızı ektik! Bizi yalnız bırakmayan bütün siyasetçilerimize, sanatçılarımıza, aydınlarımıza ve halkımıza teşekkürü borç biliyoruz ve bu galibiyeti topraklarımızda 50 günden fazladır süren zulümde hayatlarını kaybeden ve yaralılarımıza adıyoruz armağan ediyoruz. Her bijî Azadî" mesajını paylaşmıştı.

NAKİ'YE MAÇ, KULÜBE PARA CEZASI
TFF Tahkim Kurulu, bu paylaşımını "ideolojik propaganda ve sportmenliğe aykırı” bularak Deniz Naki’ye 12 resmi müsabakadan men cezası verirken, kulübü Amedspor’a ise 19 bin 500 lira para cezası kesti.

Bursaspor maçının ardından 17 Nisan 2016 tarihinde oynanan Amedspor-Keçiörengücü müsabakasında taraftarlarının ideolojik tezahüratta bulundukları gerekçesiyle Tahkim Kurulu’nca yine Amedspor’a 3 puan silme cezası verilmişti.

AVUKATLAR AİHM'E BAŞVURDU
TFF Tahkim Kurulu kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olması, iç hukuk yollarının bulunmaması nedeniyle Amedspor avukatları Soran Haldi Mızrak ve Neşet Girasun, Naki'nin görüşlerinden ötürü ayrımcılığa maruz kaldığı ve Amedspor'a haksız ceza verildiği gerekçesiyle AİHM’e ihlal başvurusu yaptı. Başvuru dilekçesinde, Naki'nin sporda siyasi ifade yasağının uygulandığı tek kişi olarak görüşlerinden dolayı ayrımcılığa maruz kaldığı belirtilerek, maçlarda ülkücü ve milliyetçi ideolojinin sembolleri olan bozkurt işareti ve asker selamına ise hiçbir ceza verilmediğine dikkat çekildi. Başvuruda, bütün bu uygulamaların Naki’ye keyfi ve ayrımcı şekilde disiplin cezası verildiğinin göstergesi olduğuna işaret edildi. Naki’ye verilen cezanın Türkiye futbol tarihinde bir oyuncuya açıkladığı düşünceleri nedeniyle verilen en ağır ceza olduğu hatırlatılan başvuruda. “Yapılan bu ayrımcılığın haklı bir sebebi de bulunmamaktadır. Aslında başvuru Naki, Kürt toplumun haklarına yönelik açıklamada bulunduğu için ağır şekilde cezalandırılmıştır. Bu veri, PFDK ve Tahkim Kurulunun ceza verirken görüş farklılıkları üzerinden ırksal ayrımcılık yaptığına işaret etmektedir” denildi. Avukatlar başvurularında Deniz Naki ve Amedspor'un haklarının ihlal edildiğini belirterek, başvurucuların haklarının ihlali nedeniyle uğradıkları maddi ve manevi zararlara karşılık adil bir tazminata karar verilmesi talep etti.

Yapılan başvurunu inceleyen AİHM, başvuruyu kabul ederek konuyla ilgili Türkiye’den savunma istedi. AİHM, davalı olan Türkiye’ye gönderdiği yazıda, başvurucuların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılama hakkını düzenleyen 6'ncı, ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu ayrımcılık yasağını düzenleyen 14'üncü ve etkili başvuru hakkını düzenleyen 13'üncü maddelerinde güvence altına alınan haklarının ihlal edilip edilmediğini sordu.

Türkiye’ye savunma için 1 Mart 2018 tarihine kadar süre veren AİHM, gelen yanıt doğrultusunda 18 Mayıs’ta davaya ilişkin kararını açıklayacak.

AİHM, Deniz Naki’ye dair kararını Galatasaray'ın eski Başkan Yardımcısı Sedat Doğan ve hakem İbrahim Tokmak’ın başvurusu ile birlikte açıklayacak.

HAPİS CEZASI DA VERİLDİ
Deniz Naki hakkında ayrıca "örgüt propagandası" iddiasıyla 4. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmış, ilk duruşmada çıkan beraat kararına savcının itiraz etmesi üzerine dosya Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilmişti. 3. Ceza Dairesi’nin kararı bozması üzerinde yenide yapılan yargılamada Deniz Naki 1 yıl 6 ay 22 gün hapse mahkum edilmiş ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmişti.

TÜRKİYE’DE FUTBOL OYNAMAKTAN MEN EDİLDİ
O dönem gittiği Almanya’da silahlı saldırıya uğrayan Naki, TSK’nin Efrin’e yönelik operasyonuna karşı Almanya'nın Köln kentinde yapılacak mitinge dair sosyal medya hesabından çağrı yapması üzerine harekete geçen Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) "ayrımcılık ve ideolojik propagandası" gerekçesiyle Naki'ye 3 yıl 6 ay men cezası vermişti. Cezanın 3 yılı aşması nedeniyle Türkiye'de ömür boyu futboldan men edilen Naki’ye ayrıca 273 bin TL para cezası kesildi. 

Kaynak : Evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları