loading
close
SON DAKİKALAR

'AİHM Yükten Kurtulacak'

'AİHM Yükten Kurtulacak'
Tarih: 22.03.2012 - 12:23
Kategori: Gündem

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, uzun süren yargılamalarla ilgili yaklaşık 3 bin başvuruyu Türkiye'ye iadeye hazırlanıyor...

AİHM, uzun süren yargılamalara ilişkin şikâyetlerle sınırlı olmak üzere geçtiğimiz yıllarda görüştüğü bir davanın ardından taraf ülkelere kendi ulusal yargı sistemleri içerisinde ara bir yapılandırmaya gitmeleri önerisinde bulunmuştu. Pilot uygulamanın kabul görmesinin ardından Türkiye AİHM’nin ölçütleri ve beklentileri doğrultusunda “yargısal” nitelik taşıyan, AİHM öncesi denetimi yapacak olan organ oluşturulması benimsendi. Bu yapının kurulmasının ardından da AİHM, Türkiye’den yapılan uzun süren yargılama şikâyetiyle ilgili dosyaları komisyona devredecek.

Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen, AİHM’nin Polonya’dan gelen bir şikâyeti görüşmesinin ardından uzun süren yargılamalara ilişkin şikâyetlerin incelenmesi için ülkelerin ulusal yargı makamı kurulmasını birkaç yıl önce önerdiğine işaret ederek “İtalyan deneyiminden şunu biliyoruz ki, ulusal yargı organı başvurunun ardından tazminata hükmedecek. Tazminat ödendikten sonra dava devam ediyor olabilir ki birçok durumda da böyle oluyor. Bu kez yeniden AİHM’ye gidilecek” dedi. Sıklıkla uzun tutukluluk ile uzun yargılama süresinin karıştırıldığının altını çizen Türmen, “Burada yapılan yalnızca uzun süren yargılamayla ilgili. Tutuklulukla bu yapılanın hiçbir ilgisi yoktur” dedi.

Bu yolla AİHM’nin “3 bin davadan kurtulmuş olacağını” vurgulayan Rıza Türmen, “Türkiye bakımından olaya bakıldığında ise yargılama süresi kısaltılmadığı sürece bu komisyon da çözüm getirmeyecektir. Çünkü tazminatı aldıktan sonra da kişiler AİHM’ye gidebilecek, bu yol kapanmamış olacak. Asıl önemli olan yargılama süresini kısaltacak önlemlerin alınmasıdır” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları