loading
close
SON DAKİKALAR

Akar 'dan Muhtarlar İçin Kanun Teklifi

Akar 'dan Muhtarlar İçin Kanun Teklifi
Tarih: 01.03.2012 - 18:44
Kategori: Siyaset

CHP'Milletvekili Haydar AKAR’ dan muhtarların yüzünü güldürecek teklifi

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar AKAR, muhtarlara brüt asgari ücret miktarı kadar aylık ödenek verilmesi,  sigortalı sayılmaları ve bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almakta bulunanların bu aylıklarının muhtarlık ödeneği ve harçlardan alacakları prim dolayısı ile kesilmemesi için teklif verdi.

Haydar AKAR, Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası`nda, Köy Kanunu`nda, Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanun`unda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini Meclis Başkanlığı`na sundu.

Asgari Ücret Miktarı Kadar Aylık Ödenek Verilecek

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle: Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına brüt asgari ücret miktarı kadar aylık ödenek verilecek. Bu rakamı, muhtarlıkların bulunduğu yerleşim biriminin idari yapısı ve nüfusu gibi ölçütleri ayrı ayrı veya birlikte dikkate almak suretiyle İçişleri Bakanlığı`nın görüşü ve Maliye Bakanlığı`nın teklifi üzerine bir katına kadar farklı olarak belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.Bu ödenek damga vergisi hariç, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulamayacak.Bu ödeneğin karşılığı her yıl İçişleri Bakanlığı bütçesinden, il özel idare bütçelerine aktarılarak, her ayın on beşinci günü muhtarlara peşin olarak ödenecek.

Emekli Aylıkları Muhtarlık Ödeneği Ve Harçlardan Alacakları Prim Dolayısı İle Kesilmeyecek

Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarından bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almakta bulunanların aylıkları, muhtarlık ödeneği ve harçlardan alacakları prim dolayısı ile kesilemeyecek.

Sigortalı Sayılacak

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`nun 4`üncü maddesi kapsamında sigortalı sayılmayı gerektirecek bir çalışması bulunmayan veya bu kapsamda aylık ve gelir almayan köy ve mahalle muhtarları, 5510 sayılı kanun 4`üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılacak. Bunlardan yeniden göreve seçilmeyenler veya ayrılanların Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkileri, kanuni primlerini ödedikleri sürece devam edecek.Köy muhtarları, ülke genelindeki tüm belediyelerin sağladığı toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanacak.

Elektrik, Su, Telefon, İnternet Giderleri Karşılanacak

Muhtarlık hizmetleri, mahalle muhtarlıklarına ilgili belediyeler tarafından tahsis edilen bürolarda yürütülecek. Büroların yakacak, elektrik, su, telefon ve internet giderleri usulüne göre içişleri bakanlığı tarafından karşılanacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları