loading
close
SON DAKİKALAR

Akdeniz’de parsel krizi

Akdeniz’de parsel krizi
Tarih: 11.02.2012 - 20:17
Kategori: Dünya

Türkiye ile KKTC’nin Akdeniz’deki doğalgaz aramaları için belirlediği G noktası Rumların arama yaptığı bölge ile çakışıyor. Yeni kriz kapıda...

Rumların Akdeniz’de tek taraflı olarak başlattığı doğalgaz sondaj çalışmalarında gerginlik giderek artıyor. Türkiye ile KKTC arasında yapılan Kıta Sahanlığı anlaşmasına göre, Rumların sondaja devam ettiği 12. parsele yakın bir bölgede Piri Reis’in de arama yapacağı ortaya çıktı. Rumların Akdeniz’i 12 parsele bölmesinin ardından harekete geçen Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ortak koordinatlar belirledi.
- G NOKTASI ÇAKIŞTI: KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında New York’ta imzalanan “Akdeniz’de Kıta Sahanlığı Sınırlandırılması” anlaşması ile koordinatlar belirlendi. Belirlenen koordinatlar daha sonra 7 bölgeye ayrıldı. Türkiye ve KKTC yönetimi; bölgeleri A’dan G’ye kadar harf şeklinde ayırdı. Belirlenen bölgeler Türkiye’nin Ada’nın dört bir yanında doğalgaz arayacağı mesajını içerdi. AR/KKTC/G bölgesinin ise 12. parselle çakıştığı ortaya çıktı.
-ADANIN DÖRT BİR YANI BİZİM: Zira Cumhurbaşkanı Eroğlu da araştırmanın, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Şirketi tarafından KKTC devleti adına yapılacağını vurgulamış ve “Güneyden kuzeye adanın dört bir tarafında denizaltı zenginliklerinde hakkımız olduğu gerçeğinden hareketle bu araştırmalar konusunda da istediğimiz bölgede istediğimiz şirkete araştırma verebileceğimiz gerçeğini ortaya koyduk” ifadelerini kullanmıştı. Milliyet’e konuşan KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Ada’nın her yerinde doğalgaz arayabileceklerini belirterek, “Arzumuz Rumlarla müşterek olarak doğalgaz çalışmalarını yürütmek” dedi. Piri Reis gemisinin araştırmalarına başladığını anlatan Küçük, “Doğalgaz aramalarının Kıbrıs’ı daha da fazla ayırmasını istemeyiz. Rumlar böyle giderse, toplumlar daha fazla uzaklaşır” dedi.
- “KÜSTAH PİRİ REİS”: Rum Yönetimi de, Piri Reis gemisinin her adımını takip ediyor. Rum Fileleftheros gazetesi “Piri Reis’ten 12. parselde küstahlık” manşetiyle verdiği haberinde, Piri Reis’in 8-8,5 deniz mili hızla yol alarak; platforma doğru ilerlediğini öne sürdü. Gazete, geminin bu hızda yol almasının, araştırmalar yapmadığını gösterdiğini iddia etti. Gazete Amerikan bir casus uçağının da bölgede uçtuğunu belirtti. Simerini gazetesi de, Türkiye’nin “denizleri tapuladığını” savundu. Öte yandan 12. parselde sondaj çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğü ve denizin 2 bin 625 metresine ulaşıldığı belirtildi.
-ÇUKURLARA KENDİLERİ DÜŞER: KKTC’de temaslar yapan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da, Rumları sert sözlerle uyardı. Rum tarafının, kapsamlı müzakerelerin yoğunlaştırıldığı bir dönemde, Doğu Akdeniz’de petrol arama faaliyetleriyle müzakereleri provoke ettiğini kaydeden Bağış, ‘’Akdeniz’in tabanında çukurlar açarak Kıbrıs’ta çözüm bulunmaz. Çukurları açanlar o çukurlara kendileri düşerler’’ dedi. Bağış, kimsenin adanın ortak zenginlikleri üzerinde tek taraflı hak iddia edemeyeceğini de belirterek, “Hak iddia eden hatta bu doğrultuda tek taraflı çabalara girişen olursa da Türkiye’den misliyle karşılığını görür” dedi.



Piri Reis 
12. parsele doğru gidiyor
Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne misilleme yapmak üzere, Urla Limanı’ndan yola çıkarak Kıbrıs açıklarına gelen Koca Piri Reis, petrol ve doğalgaz araştırmasına başladı. Donanma gemilerinin uzaktan izlediği gemi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin kara sularında da çalışacak. Geminin kaptanı Umut Yenice de, kendilerine eşlik eden firkateynlerle sık sık irtibat kurduklarını, zaman zaman Türk savaş uçaklarının da bölgede uçtuğunu ifade etti. Gemiye Güney Kıbrıs ya da İsrail’den henüz bir reaksiyon gelmediği, seyahatte bir sıkıntı yaşanmadığı belirtildi. KKTC adına faaliyet göstermesi sayesinde adanın güney kıyılarına da uzanacak aramalarda görev alacak Piri Reis’i donanmanın da uzaktan izlediği kaydedildi.

Ekibin keyfi yerinde
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, ekibin keyfinin yerinde olduğunu ve şevkle çalışmalarını yürüttüklerini söylerken, kaptan Umut Yenice şunları söyledi, “Doğu Akdeniz’de Kıbrıs adasının yaklaşık 50 mil açığındaki bölgeye önceki gün ulaştık. Önceki günden bu yana yaklaşık 150 kilometrelik alanda sismik çalışmayı tamamladık. Çalışmalar 24 saat aralıksız sürdürülüyor. Gemide bulunan 21 personelin sağlık ve moral durumları çok iyi” diye konuştu. 

AB’den Türkiye’ye ağır eleştiri
Türkiye ile Rum Yönetimi arasındaki doğalgaz   gerginliği Avrupa Parlamentosu’nda masaya yatırıldı. Parlamenterlerin eleştiri okları Türkiye’yi hedef alırken AB Komisyonu da oldukça sert bir ton benimsedi. Komisyon’un Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye’nin çıkışlarını “sorumsuzluk” olarak niteledi. Bir AB üyesi ülkeyle aday ülke arasındaki gerilimde taraf olmak durumunda kalan Füle, “Üyemizin yanındayız” mesajı vererek, “Tehdit bir opsiyon değil. Üye ülkeyi tehdit etmek ve donanmadan bahsetmek ise sorumsuzca bir yaklaşım. Bunu kınıyoruz” dedi.  AB’nin sadece “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni tanıdığını hatırlatan Füle, “Bu ülke, AB müktesebatı ve uluslararası hukuka uygun olan her türlü anlaşmayı yapabilir” ifadelerini kullandı. Oturumda dile getirilen bazı görüşler şöyle:
-Georgios Koumoutsakos (Hristiyan Demokrat Grup): Gerilim Türk dış politikasının sürekli bir parçası haline geldi. Türkiye ateşle oynuyor.
-Hannes Swoboda (Sosyal Demokrat Grup): Komşularla sıfır sorun politikası yürüteceklerini söylemişlerdi ancak komşularla sürekli sorun çıkıyor. Türkiye’yi ortak olarak görüyoruz ancak ortak gibi davranmıyor.
-Helene Flautre (Yeşiller): Uluslararası hukuk Kıbrıs’ın yanında ancak doğalgaz arama çalışmalarının zamanlaması kınanmayı hak ediyor.
- Graham Watson (Liberal Grup):  Doğalgaz arama çalışmaları yasal olarak hukuka uygun olabilir ama siyasi açıdan tahrik edici

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları