loading
close
SON DAKİKALAR

AKM'de 2-8 Mayıs haftasında gerçekleşecek etkinlikler belli oldu

AKM'de 2-8 Mayıs haftasında gerçekleşecek etkinlikler belli oldu
Tarih: 28.04.2022 - 08:13
Kategori: Kültür & Sanat

AKM'nin 2-8 Mayıs haftasında gerçekleşecek programı belli oldu. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği iki ayrı bale eseri Yunus Mana ve Alaz ile Cemre, aynı gösteride AKM’de sanatseverlerle buluşuyor.

YUNUS MANA – ALAZ İLE CEMRE // 5 MAYIS // TİYATRO SALONU // 20.00

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği iki ayrı bale eseri Yunus Mana ve Alaz ile Cemre, aynı gösteride AKM’de sanatseverlerle buluşuyor. Librettosu Işık Noyan’a ait olan neoklasik bale eseri Yunus Mana, ünlü tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre’nin mana arayışındaki yolculuğunu sahneye taşıyor. Yunus’un varlığın manasının insanın kendi özünde olduğunu keşfetmesini konu edinen oyun, Hacı Bektaş-ı Veli, Taptuk Emre ve Mevlâna gibi önemli figürleri de Yunus’un hikâyesinde taşıdıkları roller üzerinden ele alıyor. Mehmet Dülger’in librettosunu yazdığı modern bale eseri Alaz ile Cemre, trajik bir aşk öyküsünü konu ediniyor. İhtiyar Bey’in tek oğlu Alaz, bilge Şaman’ın baktığı fal üzerine Issık Gölü’nde kader avına çıkıyor. Avladığı alageyik güzeller güzeli Cemre’ye dönüşse de Issık Gölü iki âşığa mezar oluyor. Yunus Mana ve Aziz ile Cemre’nin müzikleri, dünya bale repertuvarında yer alan ilk Türk bale eseri Judith’in bestecisi Çetin Işıközlü tarafından hazırlandı.

TEK BAŞIMA // 5-6 MAYIS // ÇOK AMAÇLI SALON // 18.00

Oyunları 30 dile çevrilen ve 40’ı aşkın ülkede sahnelenen ünlü yazar Peter Quilter’ın Tek Başına eseri, mayıs ayında yeniden AKM’de! İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun sahneleyeceği Tek Başıma, yeni yaşında bir değişim ve dönüşüm yaşamak isteyen Susan’ın hikâyesini anlatıyor. Yirmili yaşlarda arkadaşlarıyla çıktığı Avustralya yolculuğuna bu kez tek başına çıkmaya hazırlanan Susan’ın “Yalnızlık Baladı" seyircilere umut ve macera yüklü bir tiyatro deneyimi yaşatacak.

KAHVE KONSERLERİ – İSTANBUL’DA BİR DANS SABAHI // 7 MAYIS // ÇOK AMAÇLI SALON // 11.00

AKM klasiği haline gelen Kahve Konserleri, klasik müziği samimi bir atmosferde cumartesi sabahlarının bir parçası yapmaya devam ediyor. Kemanda Gaye Süslüoğlu, viyolonselde Jülide Canca Eke ve piyanoda Sarper Kaynak’tan oluşan “Stanbul Trio”, etnik dans ritim ve melodilerini taşıyan özgün eserlerle, 7 Mayıs Cumartesi sabahı AKM Çok Amaçlı Salonda olacak. Yusuf Yalçın’ın Stanbul Trio için özel olarak bestelediği Rhapsodie Orientale’nin yanı sıra, Yalçın Tura, A. Piazzolla ve F. Kreisler’ın bestelerinin yorumlanacağı konser, AKM sahnesinde dans rüzgârları estirecek. 

SİZ NE DERSİNİZ // 8 MAYIS // ÇOK AMAÇLI SALON // 13.00

Faik Ertener’in kaleme aldığı ve yönettiği çok neşeli çocuk oyunu Siz Ne Dersiniz, mayıs ayında yeniden AKM Çok Amaçlı Salonda minik sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Siz Ne Dersiniz, kendinden ve yerinden mutlu olmayan insanın, başka biri olmayı deneme macerasını konu ediniyor. En güçlü olmak için önce Aslan olmayı deneyen, sonra esaret altında yaşayamayacağını fark edip Kartal olan ama bu kez de avlanmaktan ve avlanmamaya çalışmaktan yorulan, sonra Güneş olan ama ışığı kesilince Bulut olmaya karar veren, bu kez de rüzgâra karşı duramayıp en nihayetinde Dağ olmaya karar veren insanın macerasını… Peki insan, Dağ olmaya ne kadar dayanabilecektir? Veya en güçlünün aslında kendi yeteneği, kendi iradesi ve kendi mücadele azmi olduğunu nasıl anlayacaktır? İşte bütün bu soruların ve çok daha fazlasının cevabı, İstanbul Devlet Tiyatroları oyuncularının sahnelediği Siz Ne Dersiniz’de 7 yaşından büyük AKM seyircilerini bekliyor!

CUMHURBAŞKANLIĞI KLASİK TÜRK MÜZİĞİ KOROSU: ŞEHNAZ’DAN SEGÂH’A // 8 MAYIS // TİYATRO SALONU // 11.30

Şef Mehmet Güntekin yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, bu konserini Türk musikisinin kadim makamları şehnaz ve segâh üzerine inşa ediyor. Son dönemde müzik camiasının önde gelen solistleri arasında yer alan Çiğdem Yarkın, klasikten neoklasiğe uzanan dönemlerden seçilen bir repertuvara getirdiği ustalıklı yorumla dinleyicilerin karşısına çıkacak. 

MEÂLÎ-Yİ SEMÂ NÂYİ OSMAN DEDE’NİN RAST MEVLEVÎ ÂYİN-İ ŞERÎFİ // 8 MAYIS // TİYATRO SALONU // 20.00

İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu Tasavvuf, İrfan ve Meydan Meşkleri, Yüce Gümüş’ün sanat yönetmenliğini üstlendiği Meâlî-Yi Semâ Nâyi Osman Dede’nin Rast Mevlevî Âyin-i Şerîfi ile AKM Tiyatro Salonu sahnesinde.  

AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ’NDE BU AY 

ÇOCUKLAR İLE YARATICI DRAMA ATÖLYESİ // ÇOCUK SANAT MERKEZİ// 7-8 MAYIS 12.00

Dilara Çamlıbel’in uygulayıcılığını üstlendiği Çocuklar ile Yaratıcı Drama Atölyesi’nde 4-6 yaş aralığındaki çocuklar rol yaparak ve canlandırarak harika bir serüvene çıkmaya hazırlanıyor!  Yaratıcılık ve estetik düşünceyi geliştiren, sosyal beceriyi, iletişimi ve özgüveni yükselten Çocuklar ile Yaratıcı Drama Atölyesi, çocukları AKM’nin Çocuk Sanat Merkezinde sanatla çözüm ve arayışlara çıkmaya, hayal gücünü sahne üzerinde kurgulamaya davet ediyor. 

METİN CEYRAN İLE RESİM SEVİNCİ // ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 7-8 MAYIS 12.15

Ressam Metin Ceyran, AKM Çocuk Sanat Merkezinde geleceğin ressamlarıyla bir araya geliyor! Çocukların resim yaparak zihinsel etkinliklerini, el becerilerini ve gözlem yeteneklerini geliştirmesine katkıda bulunmayı hedefleyen Metin Ceyran ile Resim Sevinci’nde katılımcı minikler kâğıt ve boyalar aracılığıyla yaratıcılıklarını keşfedecek. 

ÇOCUKLAR İÇİN MASAL ATÖLYESİ // ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 7-8 MAYIS 13.15

Masalların büyülü dünyası, Çocuklar İçin Masal Atölyesi ile AKM Çocuk Sanat Merkezine konuk oluyor! Dilara Çamlıbel’in liderlik ettiği ve 4-6 arasındaki çocuklara yönelik olarak hazırlanan atölye, çocukların masallar yoluyla hayal dünyalarını keşfetmelerini ve yaşamlarında yeni pratikler kazanmalarını amaçlıyor. Çocuklar için Masal Atölyesi’nde çocuklar farkındalıklarını artıracak, özgüvenli bir bakış kazanacak ve özgürce yaratma gücüne kavuşacak.  

RİTİM VE MÜZİK ATÖLYESİ // ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 7-8 MAYIS 13.30, 5 MAYIS 16.00

4-6 yaş arasındaki çocuklar, Aleyna Demirkan’ın önderlik ettiği Ritim ve Müzik Atölyesi’nde AKM’nin Çocuk Sanat Merkezinde müzikle buluşuyor! Ritim ve Müzik Atölyesi, çocuklara Erken Müzik Eğitimi kapsamında yer davulu, metalofon, ritim çubukları, ses boruları, üçgen ziller gibi orff çalgılarını kullanarak ritmik duygularını geliştirme, bir orkestranın parçası olma, el-göz-beyin koordinasyonunu geliştirme ve konsantrasyonu artırma gibi kazanımlar sunuyor. Atölye kapsamında, çocukları oyun ve müzik aracılığıyla hem eğitici hem de eğlenceli bir deneyim bekliyor.

ÇOCUKLAR İÇİN BALE ATÖLYESİ // ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 7 MAYIS 11.00

İstanbul Devlet Opera Balesi sanatçıları, AKM Çocuk Sanat Merkezinde çocuklarla buluşuyor! 4-6 yaş arasındaki çocuklara yönelik olarak hazırlanan Çocuklar İçin Bale Atölyesi, geleceğin sanatçıları ve sanatseverleri olan çocukların bale figürlerinin sağladığı düzen ve ölçüyle el-kol-bacak koordinasyonunun gelişmesine, vücutlarının düzgün, dengeli ve kuvvetli gelişimine ve özgüvenlerinin artmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. 

 AKM YEŞİLÇAM SİNEMASI’NDA BU AY

PARALEL ANNELER // AKM YEŞİLÇAM SİNEMASI // 2 MAYIS 14.00-16.15-18.30

Ünlü İspanyol yönetmen Pedro Almodóvar’ın Paralel Anneler filmi AKM Yeşilçam Sinemasında vizyonda! Başrollerini Penélope Cruz, Rossy de Palma ve Aitana Sánchez-Gijón’un paylaştığı 2021 yapımı film, doğum yapmak üzere olan iki kadının hastane odasındaki karşılaşmasıyla başlıyor. İkisi de bekar olan ve kazara hamile kalan kadınlardan orta yaşlardaki Janis, bu durumdan hiç pişman değildir ve çok sevinçlidir. Henüz çok genç olan Ana ise korkmuş, sarsılmış ve şimdiden pişman olmuştur. Janis, hastane koridorlarında uyurgezer gibi dolaşırlarken Ana’yı cesaretlendirmeye çalışır. Bu zaman diliminde paylaştıkları birkaç kelime, şans eseri gelişen ve karmaşıklaşan hayatlarını kesin bir şekilde değiştirecek ve ikisi arasında çok yakın bir bağ kurulacaktır. 

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları