loading
close
SON DAKİKALAR

AKP eğitimi ‘uzaktan’ idare edecek

AKP eğitimi ‘uzaktan’ idare edecek
Tarih: 30.10.2018 - 11:02
Kategori: Eğitim

Cumhurbaşkanlığı Programı’na göre, performans sistemi ve profesyonel okul yöneticiliğinde ısrarcı olunurken, akademisyen açığı uzaktan eğitim yoluyla çözülmeye çalışılacak.

Eğitim alanında izlenecek politikaların ve tedbirlerin yer aldığı, “2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı” yayımlandı. Öğrencilerin büyük bölümünün tercih ettiği Anadolu liselerine ilişkin hiçbir atıfta bulunulmayan programda, meslek liselerinin, “Sektör projeksiyonları dikkate alacak biçimde” güçlendirileceği belirtildi. Meslek liseleri bünyesinde tasarım ve beceri atölyeleri kurulacağı ifade edilerek mesleki eğitim ile istihdam ilişkisinin güçlendirileceği bildirildi. Programa göre akademisyenler ise "uzaktan" eğitilecek.

Ortaöğretimde mesleki ve teknik eğitimin payının yüzde 34,9 olduğunu kaydeden programda, yeni dönemde mesleki ve teknik eğitime olan talebin artırılmasına yönelik çalışmalar yürütüleceği açıklandı. BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Öğrencilerin ucuz işgücü olarak kullanılmasının önünü açan meslek liseleri ile özel sektör işbirliğinde tüm tepkilere karşın ısrarcı olunacağı da bir yıllık programa yansıdı. Bölgelerin ihtiyaç duyduğu alanlarda özel sektörle işbirliği içerisinde 20 tematik meslek ve teknik eğitim kurumu açıldığı anımsatılarak bu sayının daha da artırılacağı vurgulandı.

Uzaktan eğitim ‘çözümü’

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca hazırlanan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da onaylanan programda, üniversitelerdeki öğretim elemanı açığını kapatmak için alınacak tedbirlere de yer verildi. Yükseköğretimdeki akademisyen açığının uzaktan eğitim modeliyle kapatılmaya çalışılacağı öğrenildi. Yeni kurulan üniversitelerdeki öğretim açığının yarattığı olumsuzlukları gidermek amacıyla gelişmiş üniversitelerdeki akademisyenlerden uzaktan eğitim aracılığıyla faydalanılması öngörüldü. Deneyimli akademisyenlerin kısmi ders vermeye özendirileceği açıklandı.

Performans inadı

Eğitimcilerin tepkisine neden olan ve eğitim sendikalarının karşı çıktığı öğretmen performans sisteminden vazgeçildiği yönündeki açıklamalara karşın uygulama kendisine Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer buldu. Öğretmenlik mesleğinin daha cazip hale getirilmesi amacıyla alınacak tedbirlerin arasında, “Performans Sistemi” de sıralandı. Öğretmen yetiştirme ve geliştirme sistemini performansa dayanan bir yapıda düzenleneceği bilgisi paylaşıldı. Kamu idarelerinde yılsonuna kadar hayata geçirilmesi planlanan tedbire ilişkin şunlar kaydedildi:

“Kamu idarelerinde stratejik yönetim süreçlerinin daha etkili yürütülmesi amacıyla Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu ile performans programı ve faaliyet raporlarına ilişkin mevzuat ve rehberler arasındaki uyumun sağlanmasına yönelik mevzuat yenilenecektir.”

‘Profesyonel’ okul yöneticiliği

MEB’in, "Eğitimde Kalite Endeksi" adıyla başlattığı ve okul yönetiminin öğretmenlerce değil profesyonel yöneticiler tarafından yürütülmesini öngören çalışmalara, Cumhurbaşkanlığı Programı’nda da değinildi. Okulların başına gelecek kişilerin kamu yönetimi, işletme veya iktisat bölümleri arasından seçilmesine olanak sağlayan çalışmaların, yüksek lisans düzeyinde mesleki uzmanlık becerisine dayalı profesyonel bir kariyer alanı olarak yapılandırılacağı bildirildi.

Ek göstergeye değinilmedi

Programda, öğretmenlerin merakla beklediği 3600 ek göstergeye ise değinilmedi. Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un, “Bununla ilgili 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bir haberimiz olacak” dediği 3600 ek göstergeye ilişkin çalışmaların akıbetinin ne olacağı bilinmiyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları