loading
close
SON DAKİKALAR

AKP göz boyayacak

AKP göz boyayacak
Tarih: 11.02.2012 - 20:40
Kategori: Siyaset

AKP’de hükümetten gelen farklı açıklamalar vicdani ret konusunda soru işaretlerine yol açtı.

AKP’de hükümetten gelen farklı açıklamalar vicdani ret konusunda soru işaretlerine yol açtı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, önce AİHM’den gelen cezalar karşısında belli bir tarihe kadar vicdani ret konusunda bir düzenleme yapılması gerektiğini belirterek bir çalışma içinde olduklarını açıkladı. Ergin daha sonra, bu çalışmanın doğrudan vicdani ret konusunda değil, AİHM’nin verdiği ihlal kararlarına neden olan cezalarla ilgili olabileceğinin mesajını verdi. Bunun üzerine “vicdani ret konusunda bir çalışma var mı, yok mu” tartışmaları ortaya çıktı.

Bedelliyi çökertir mi?

Edinilen bilgilere göre “vicdani ret” konusunda başlangıçta bir düzenleme gündeme geldi. Ancak özellikle bedelli askerlik düzenlemesine ilişkin hazırlıklara zarar verebileceği nedeniyle, vicdani ret konusundaki çalışma gündemden çıkarıldı. Parti ve hükümet içinde bu konu tartışılırken “vicdani ret” konusunda bir düzenlenme yapılıp yapılmaması tartışıldı ancak “Gelecek hafta Meclis’e gelmesi planlanan bedelli askerlik düzenlemesini olumsuz etkileyeceği, böylece vicdani ret taleplerini arttırıp bedelliyi çökertebileceği” kaygıları öne çıktı. Bu nedenle vicdani ret düzenlemesi bu aşamada “siyasi karar” haline dönüştürülemedi. Vicdani ret düzenlemesi yerine TCK’de AİHM ihlallerini giderecek bir değişiklik üzerinde çalışılması benimsendi.

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de vicdani ret konusunda “siyasi karar” olmadığı bilgisini doğruladı. Canikli, “Vicdani ret konusunda partimizin ve hükümetimizin bir kararı yoktur. Bu konuda uluslararası yükümlülüklerimizden kaynaklanan bir düzenleme ihtiyacı söz konusudur. Ancak bu tam olarak vicdani ret düzenlemesini zorunlu kılmamaktadır” dedi.

Rahatsızlık yaratır

Canikli, bedelli ile vicdani ret konusunda tam tersi bir durum olduğunu belirterek “Bedellide tüm partilerimizin mutabakatı vardır, ayrıca toplumsal mutabakat da vardır. Üstelik seçimlerde bedelli partilerin vaatleri haline dönüşmüştür. Ama vicdani ret böyle değildir. Ayrıca vicdani ret hassas bir konudur. İçinden geçmekte olduğumuz dönemde rahatsızlıklara neden olacak bir konudur. Ciddi rahatsızlıklar yaratabileceği kanısındayız. Bu nedenle hükümetimizin gündeminde böyle bir çalışma yoktur” diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları