loading
close
SON DAKİKALAR

AKP Sigara şirketlerinden bağış mı aldı?

AKP Sigara şirketlerinden bağış mı aldı?
Tarih: 01.12.2022 - 14:51
Kategori: Gündem

AKP’nin tarım politikasını da eleştiren Bülbül, Türkiye’nin tarımda kendi kendine yeten ülke konumundan ihracat bağımlısı ülke konumuna düştüğünü söyledi.

Tütün yasasıyla ilgili konuşan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, iktidarın uluslararası sigara şirketleri olan BAT, JTI ve Philip Morris'ten para bağışı aldığını söyledi.

Kamuoyunda tütün yasası olarak bilinen kanun teklifi dün Meclis Genel Kuruldan, uzun süren tartışmalar sonunda AKP ve MHP oylarıyla geçti. Teklifin 11. Maddesinde konuşan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, AKP’yi kritik bir soru yöneltti.

Bülbül, “Uluslararası sigara şirketlerinden yani BAT, JTI ve Philip Morris'ten para bağışı aldınız mı?” diye sordu ve şöyle devam etti:

“O paraya ihtiyacınız mı vardı? Kanuna aykırı olarak, siz tütün ve sigara üreten şirketlerden devlete bağış alamazsınız. Şimdi çıkmışsınız, British American Tobacco'dan, JTI'dan, Philip Morris'ten alıyorsunuz, sonra alın teri döken Adıyaman tütüncüsüne, Malatya tütüncüsüne, Türkiye'nin her bir tütüncüsüne ceza getiriyorsunuz. Yazıklar olsun size!”

36 BİN TARIM ALANI İCRADAN SATILDI

AKP’nin tarım politikasını da eleştiren Bülbül, Türkiye’nin tarımda kendi kendine yeten ülke konumundan ihracat bağımlısı ülke konumuna düştüğünü söyledi. AKP’nin “yerli ve milli” ürün kalmadığını belirterek şunları söyledi:

“Neyin yerlisi, neyin millîsi? Memlekette stratejik ürünler vardı. Pamuk, şeker pancarı, tütün zeytinyağı, buğday, arpa… Bu saydığım ürünlerin tümünde ithalat var. Memleket tarımda ithalat bölgesi hâline geldi. Çiftçi sayısı 2011'de 1 milyon 216 binden 2022'de 490 bine indi. Tütün üreticisi 2002'de 490 binken 76 bine düştü. Siz bu memleketin ürünlerine düşman mısınız? 2002'de 577 bin ton pamuk ithal edilirken, şu anda 1,5 milyon ton pamuk ithal ediliyor. 2018'de 25 tane şeker fabrikası vardı, özelleştirildi. Şeker pancarında 93 bin üretici kaldı. 34 milyon dönüm ekili alan tarım dışı bırakıldı. Çevre Bakanı ‘1 milyon 300 bin tarım alanı ipotek olarak verilmiş’ diye açıklıyor. Üç yıl içerisinde 36 bin tarım alanı icradan satıldı. Çiftçinin hâli bu.”

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları