loading
close
SON DAKİKALAR

AKP’den doktora ‘Gezi’ ayarı!

AKP’den doktora ‘Gezi’ ayarı!
Tarih: 28.06.2013 - 12:49
Kategori: Siyaset

Gezi Parkı yaralılarına doktor ve tıp öğrencilerinin yardım etmesi, yeni ‘Tam Gün’ yasasında dikkate alındı...

Gezi Parkında ve Taksim’de yaralanan ve gazdan etkilyenenlere doktorlar ve Tıp fakültesi öğrencileri tarafından ilk müdahalenin yapılmasından sonra Sağlık Bakanlığı benzer olayların bird aha yaşanmaması için müdahalelere “Gezi Parkı ayarı” getirdi. Tasarının yasalaşması halinde, bakanlıktan izinsiz müdahalede bulunan doktorlara hapis ve para cezası uygulanması öngörüldü. Böylece “Hipokrat Yemini”ne uyulmasının da önü kesiliyor.

17 Temmuz’a kadar yasalaşması öngörülen “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklikler Yaplımsanı Dair Kanun Tasarı”nda, doktorlar aleyhine önemli hükümler bulunduğuna dikkat çeken eski Sağlık Bakanlığı müsteşarı, CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, tasarı haktkında SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

Tabipler Birliği’nden habersiz

“Sağlık Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi tarafından bozulan ve kamuoyu tarafından Tam Gün Yasası olarak bilinen yasayı TBMM’nin kapanacağı güne kadar bekleyerek, iki arada bir derede tekrar gündeme getirdi. Ancak bu kadar önemli bir yasayı yine başta sivil toplum örgütleri olmak üzere ilgililerinin görüşlerini almadan hazırladı. Özellikle konunun muhatabı olan Türk Tabipler Birliği (TTB) yeni hazırlanan tasarıdan haberdar bile edilmedi.
Kendileri için yasayı deldiler

Başbakan, Tamgün Yasası nedeniyle istifa eden bir hekimi devlet hastanesine davet ederek ameliyat oldu. Önceki Sağlık Bakanının eşi için de aynı yol tercih edildi. Yani hekim seçme özgürlüklerini kullanmış olmaları beni iki nedenle ümitlendirmişti. Birincisi hekim seçme özgürlüğünün ne demek olduğunu farkettiler. İkincisi inanç konusunda samimilerse, kendileri için istediklerini vatandaşlarımız için de isterler diye düşündüm. Ne yazık ki bencilce kendilerini düşündükleri ortaya çıktı ve çoğu zaman olduğu gibi, ‘Bal tutan parmağını yalar,’ deyişine uygun davrandılar. Yani halkı düşünmediler.

Yardım edene 3 yıl hapis

Üstelik bu defa bir adım daha ileri gittiler. Hekim vicdanını hapse mahkûm edecek bir yasa maddesini gündeme getirdiler. ‘Ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yüzbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır’ maddesi, Taksim Gezi Direnişi’nin bir sonucudur.
Taksim direnişinde solunum zorluğu çeken insanların can havliyle sığındıkları oteli bile suçlu ilân eden anlayış şimdi de o direnişte vicadanlarının ve yeminlerinin gereğini yaparak hastalananları bakan hekimlerden intikam alma peşinde.
Teşekkür edeceğine, soruşturma tehdidi

Taksim Gezi Direnişinde yaralanan, hayati tehlike geçiren, gözü çıkan, kalp krizi geçiren büyük çoğunluğu genç olan yüzlerce binlerce yurttaşımıza doktorlar yerinde müdahale ettiler. Sağlık Bakanlığı bu hekimlere teşekkür edeceğine soruşturma açma tehdidinde bulundu. Belli ki bu yasa tasarısı ile bundan sonraki süreçte yapılacak soruşturmalara hukuki kılıf hazırlanıyor.

Hesaplaşmaya girdi

Polise emir vererek yurttaşa orantısız güç kullanan zorba anlayış bu tasarı ile sağlıkçılara orantısız güç kullanmaya niyetlidir. İdari suç bile olamayacak bir konu ağır cezalık bir suç haline getiriliyor.
Bu tasarı yasalaşırsa, Allah korusun sel, deprem gibi bir doğal felâket olsa orada gönüllü sağlıkçılar görev yapamayacak. Türkiye’nin gençliği ile inatlaşan Başbakan ve kadrosu şimdi de onu koruyup kullayanlarla hesaplaşmaya girdi.”

Doktorlar arasında ayrım

CHP’li Aytun Çıray, tasarıyla üniversite öğretim üyelerine üniversitelerinde mesai dışı çalışma hakkı getirilirken, uzman doktorların ise böyle bir haktan yararlanamayacağını belirtti. Çıray, “Bir yandan doktorlara muayenehane çalıştırmaları yasaklanırken, diğer yandan Devlet memuru olan doktorların iş yeri hekimi olmasını yasaklıyor. Üniversitenin deneyimli ve seçkin hocalarının istifa edip ayrılmalarına neden olacak. Bu da üniversitedeki eğitim kaletisini düşürecek” dedi.
Yurtdışında eğitimi yapana zorunlu hizmet yok

Tasarıya etklenen geçici maddede de, yurtdışında iki yıldan fazla eğitim yapan doktorlara, Türkiye’de zorunlu hizmet kaldırıyorlar. Tasarının bu maddesi şöyle:

“Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten once en az iki yıl yurtdışyında mesleki faaliyette bulunmuş olan tabiplerden ve tıpta uzmanlmık mev zuatına uzman olanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde Türkiye’ye dönenler ile yurtdışında eğitimini tamamlayan tabipler ve uzman olanlar Devlet hizmeti yüküllülüğünden muaf tutulacak.”

Saygı Öztürk / Sözcü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları