loading
close
SON DAKİKALAR

AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nde Hür İş Belediye Sendikası üyelerine baskı

AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nde Hür İş Belediye Sendikası üyelerine baskı
Tarih: 30.07.2019 - 11:33
Kategori: Sendika

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nde sürgün ve işten çıkartılmakla tehdit edilip Hak İş’e bağlı Hizmet İş’e geçmeleri istenen 110 işçi, üye oldukları Hür Belediye İş Sendikası’ndan istifa etti.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nde bazı daire başkanları ve yöneticilerin, Hür Belediye İş Sendikası üyesi belediye işçilerine istifa edip Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş Sendikası’na geçmeleri yönünde baskı yaptıkları iddia edildi. Son bir hafta içerisinde 110 belediye işçisi, Hür Belediye İş Sendikası üyeliğinden istifa etmek zorunda kaldı. İstifaların Hizmet-İş Sendikası Kurucu ve Onursal Genel Başkanı, AKP eski Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ile beraberindeki Hizmet İş Sendikası heyetinin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaretiyle birlikte artması dikkat çekti.

CHP’Lİ TANAL ANLATTI: İŞÇİLER SÜRGÜNLE TEHDİT EDİLDİ

Yazılı bir açıklama yapan ve bazı belgeler paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Hür Belediye İş Sendikası üyeleri üzerinde kurulan baskının kabul edilemez olduğunu söyledi. Hür Belediye İş Sendikası üyesi belediye çalışanlarının sürgün ve işten çıkartılmakla tehdit edildiğini anlatan Tanal, “Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nde bazı daire başkanları ve yöneticiler, Hür Belediye İş Sendikası üyelerinin istifa etmelerini sağlamak için ellerinden geleni yapıyor. İşçiler, ‘Eğer Hür Belediye İş’ten istifa edip Hizmet-İş’e geçmezseniz sizleri hayvan barınağına, kanalizasyon işlerine, Ceylanpınar, Birecik, Halfeti gibi merkeze uzak ilçelere sürgün ederiz. İşinize son verilir’ şeklinde tehdit edilmiş. İşçilere ayrıca ‘İstifa ettiğinize dair belgeyi Whatsapp’tan gönderin’ denilmiş. Baskılar sonuç vermiş olacak ki son birkaç günde 110 işçi peş peşe sendikalarından istifa etti” bilgisini verdi.

BAŞKANDAN İTİRAF GİBİ GENELGE! 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün 25 Temmuz 2019 tarihinde “Sendika üyeliği hakkında” başlığıyla yayınladığı genelgeyle işçilere yapılan baskının doğrulandığını ve Başkan Beyazgül’ün bu meselede sorumluluğu olmadığını gösterme çabasına giriştiğini belirten Tanal, “Söz konusu genelgede ‘Başkanlığımıza, belli kişi ve grupların bazı sendikalar adına Belediyemiz çalışanları üzerinde baskı kullanarak, sendika üyeliğine girme ya da üyelikten ayrılma yönünde baskı uyguladıklarına dair bilgiler gelmiştir. Çalışanlarımızın, sendikalara üye olmaları ya da üyelikten ayrılmaları konusunda özgür iradelerini kısıtlayacak veya baskı altına alacak eylemlerde bulunduğu tespit edilenler hakkında idari, adli ve hukuki işlem başlatılacağı hususunu bilgilerinize rica ederim’ deniliyor. Başkan Beyazgül’ün Hür Belediye İş Sendikası üyelerine hangi belediye yöneticilerinin baskı kurduğunu bilmemesi mümkün değildir. Arzu ederse baskı kuranların isimlerini, belgeleriyle birlikte kendisiyle paylaşırım” ifadelerini kullandı.

İSTİFALAR TANRIVERDİ’NİN URFA ZİYARETİNE DENK GELDİ! 

Hizmet-İş Sendikası Kurucu ve Onursal Genel Başkanı, AKP eski Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi’nin, 24 Temmuz’da Şanlıurfa’ya gelerek beraberindeki Hizmet İş Sendikası heyetiyle birlikte Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ettiğini ve Başkan Zeynel Abidin Beyazgül’le bir araya geldiğini aktaran Tanal, istifaların özellikle Tanrıverdi’nin Şanlıurfa’ya ayak bastığı 24 Temmuz’da, 25, 26 ve 27 Temmuz’da artmasının oldukça manidar olduğunu dile getirdi. Tanal, “Sendikal değişiklikler ne hikmetse Tanrıverdi’nin ziyaretine denk geliyor. Bu kadar tesadüf olamaz” dedi.

HAK İŞ GENEL BAŞKANI MAHMUT ARSLAN’IN SAMİMİYET TESTİ

CHP’li belediyelerde üyelerine sendika değiştirme baskısı yapıldığını savunan, son günlerde “Emek”, adalet, demokrasi ve özgürlük’ kelimelerini dilinden düşürmeyen Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ndeki sendikal baskıyla ilgili ne düşündüğünü merak ettiğini ve Arslan’dan açıklama beklediğini ifade eden Tanal, “Eğer Mahmut Arsan, Hür Belediye İş Sendikası üyesi işçilere Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası’na geçmeleri yönünde yapılan baskıları, tehditleri görmezden gelirse, susarsa kendisinin samimi olmadığı ortaya çıkacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

HÜR BELEDİYE İŞ’İ MUHAFAZAKAR OLMASI DA KURTARMIYOR

Üyeleri baskı ve tehditle istifa ettirilen Hür Belediye İş Sendikası’nın sağ ve muhafazakar bir yapıya sahip olduğunu belirten CHP’li Mahmut Tanal, “Bu insanlar yıllarca AKP’ye oy verdi. Muhafazakarlar. Ancak bu bile baskıya uğramalarını engellemiyor. İlla Hak İş’e, Hizmet İş’e üye olacaklar! Başka emek örgütlerine hayat hakkı tanınmıyor. Şanlıurfa’nın emekçilerine baskı kabul edilemez. Şanlıurfa’nın birçok sorunu, eksiği var. Belediye yöneticileri, kimin hangi sendikaya üye olduğuyla uğraşacağına Şanlıurfa’nın kangrenleşen sorunlarına çözüm üretsinler” dedi.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları