loading
close
SON DAKİKALAR

AKP’liler rapor hazırladı, CHP’liler kabul etmedi

AKP’liler rapor hazırladı, CHP’liler kabul etmedi
Tarih: 12.02.2012 - 18:28
Kategori: Siyaset

Beyoğlu’nda yaşanan masa sandalye tartışması İstanbul İl Genel Meclisinde de tartışıldı.

Beyoğlu’nda yaşanan masa sandalye tartışması İstanbul İl Genel Meclisinde de tartışıldı. AKP’liler rapor hazırladı, CHP’liler raporu kabul etmedi. AKP’liler, “Beyoğlu’nda işgaliye uygulamalarından yararlanan işletmelerin, haksız, sınırsız, ticari ve toplumsal etiğe uymayan yöntemlerle çalışması, bu işletmelerin müşteri ve turistleri haksız kazançlarının canlı kalkanı yaparak, kamu düzeninin bozulmasına neden olduğu öğrenilmiştir” dereken, CHP’liler, “Beyoğlu İlçesinde “İşgaldir” denilerek başlatılan bu uygulamayı özellikle zamanlama ve haklı esnafların mağduriyeti açısından tasvip etmiyoruz, tüm esnafları aynı şekilde suçlamak doğru değil” dediler. 

CHP’li Ertuğul Gülsever Meclis Kürsüsünde çok sert ve etkileyici konuştu, “Seçimden önce, “İsteyen istediği gibi sabahlara kadar aksırıncaya tıksırıncaya kadar içiyor” dediniz seçimden sonra ne oldu?” , “Anayasal hukuk düzeninde, ileri demokrasiyi savunan ülkelerde ”Kurunun yanında yaş yanmaz! Kurunun yanında yaş ancak Krallıklar, imparatorluklar ve teokratik kurallarla yönetilen ülkeler de yanar!”, “Başkan Demircan “operasyon” diyor. Bu bir “operasyon” değil uygulamadır,  Beyoğlu Kandil değildir, esnaf da terörist değildir”

Beyoğlu’nda yaşanan masa-sandalye olayı için AKP’liler rapor hazırladı, CHP’liler raporu kabul etmedi

İstanbul İl Genel Meclisi’nin 2011 yılı Eylül ayı toplantılarının 09 Eylül Cuma günkü birleşimi gerçekleşti. 2011 yılı Ağustos ayı toplantılarında CHP’li Üyeler hazırladıkları yazılı önerge ile Beyoğlu’nda yaşanan masa-sandalye kaldırma olayının Komisyon Üyelerince yerinde incelenerek meclise bilgi verilmesini istemişlerdi. İstanbul İl Genel Meclisinin Kültür Turizm ve Sanat Komisyonu ile Sanayi Ticaret ve Esnaf Komisyonu üyeleri de CHP’lilerin önergesi doğrultusunda gerçekleştirdikleri inceleme sonucunu “müşterek rapor” olarak meclise sundular. Komisyonların hazırladığı rapor 09 Eylül Cuma günkü birleşiminde mecliste bilgilendirme amacında okundu. AKP’li Komisyon Üyelerinin hazırladığı rapora “İtiraz kaydı ile şerh” koyan CHP’li Üyeler hazırlanan raporu “Tüm esnafları aynı şekilde suçlamak doğru değil” diyerek raporu kabul etmediklerini beyan ettiler. 

AKP’li Komisyon Üyelerinin hazırladığı ve İl Genel Meclisi toplantısında meclisi bilgilendirme amacı ile sunduğu raporda aşağıdaki ifadelere yer verdi; 

AKP, “Beyoğlu’nda işgaliye uygulamalarından yararlanan işletmelerin, haksız, sınırsız, ticari ve toplumsal etiğe uymayan yöntemlerle çalışması, bu işletmelerin müşteri ve turistleri haksız kazançlarının canlı kalkanı yaparak, kamu düzeninin bozulmasına neden olduğu öğrenilmiştir”

“Beyoğlu’nda yaşanan masa sandalye kaldırılması konusu komisyonumuzca müzakere edildi. 
Sonuç: İstanbul Beyoğlu’nda yaşanan masa kaldırılması olayının incelenip il genel meclisinin bilgilendirilmesine ilişkin komisyonlarımıza gönderilen önerge gereğince ilgili yerlerde yapılan inceleme ve ilgililerce yaptığımız görüşmeler neticesinde; Beyoğlu’nda işgaliye uygulamalarından yararlanan işletmelerin, haksız, sınırsız, ticari ve toplumsal etiğe uymayan yöntemlerle çalışması, bu işletmelerin müşteri ve turistleri haksız kazançlarının canlı kalkanı yaparak, kamu düzeninin bozulmasına neden olduğu, işgaliye bir kira sözleşmesi olmayıp geçici bir kullanım olup, belediyelere ait mekânların hak tesisi etmeyecek şekilde ilgilisine geçici olarak kullanılmasıdır”

“Binlerce şikâyet dilekçesi ilgili makamlara iletilmiş, işgaliye uygulamasını sokak işgaline dönüştüren işletmeler ilgililerin uyarılarını dikkate almadığı ve bildiği gibi hareket ettikleri öğrenilmiştir”

“Beyoğlu Belediyesinin işgaliye uygulaması yaptığı Talimhane, Şişhane, Galata gibi bir çok noktada uygulamanın başarı ile devam ettiği, ancak; özellikle sigara yasağının başlamasından sonra işletmeler masa ve sandalye izinlerini ihlal ederek izinsiz kuralsız, düzensiz bir şekilde işgal ettikleri alanları artırmış olmaları bölge sakinlerinin yaya ve araçla bir yerden bir yere ulaşması adeta imkânsız hale getirdiği, işletmeler kendi aralarında, işletmelerle müşteri ve yayalar arasında sürekli sürtüşme ve kavgalar olduğu ve dolayısı ile işletmeler işgaliye uygulamasını sokak işgaline dönüştürdüğü, birkaç aylık zaman içinde 1060 şikâyet dilekçesinin ilgili makamlara intikal ettiği, aynı dönemde belediyelerin en çok şikayet aldığı çöpün 860 şikayet dilekçesinin makamlara intikal ettiği, işletmeler ilgililerin uyarılarını hiçbir şekilde dikkate almadığı ve bildiği gibi hareket ettikleri öğrenilmiştir”

CHP, “Beyoğlu İlçesinde “İşgaldir” denilerek başlatılan bu uygulamayı özellikle zamanlama ve haklı esnafların mağduriyeti açısından tasvip etmiyoruz, tüm esnafları aynı şekilde suçlamak doğru değil”

AKP’lilerin hazırladığı raporu “Tüm esnafları aynı şekilde suçlamak doğru değil” diyerek raporu kabul etmeyen CHP’lilerin çözümde yana olduğunu mağdur olan esnafın da, yayanın da hakkının korunması gerekliliğine dikkat çeken Kültür Turizm ve Sanat Komisyonunun CHP’li Üyesi İhsan Alpaslan rapor la ilgili şu açıklamalarda bulundu;
 “Beyoğlu İlçesinde “İşgaldir” diyerek başlatılan bu uygulama özellikle zamanlama ve haklı esnafların mağduriyeti açısından, seçilmiş meclis üyeleri olarak bizlerin, tasvip etmememiz gereken bir durum olması gerekir. Peki, ne olmuştur dersek;  Verilen işgaliye alanına harfiyen uyan, işgaliye harcını yatıran esnaflarımızın da masaları ve sandalyeleri alınmıştır. İşgaliye harcını yatıranla, yatırmayana aynı uygulama gerçekleşmiştir. Hem izni vereceksiniz hem de izin süresi bitmeden masaları kaldırtarak kamu yöneticiliği etiğine yakışmayan tutarsız bir yöneticilik anlayışı sergileyeceksiniz. AKP’li üyelerce Rapor da belirtilen,“Beyoğlu’nda işgaliye uygulamalarından yararlanan işletmelerin, haksız, sınırsız, ticari ve toplumsal etiğe uymayan yöntemlerle çalışması, bu işletmelerin müşteri ve turistleri haksız kazançlarının canlı kalkanı yaparak, kamu düzeninin bozulmasına neden olduğu ” gibi ifadelere kesinlikle katılmıyoruz, tüm esnafı suçlayıcı bu suçlamalara da katılmadığımızı rapora şerh koyarak beyan ettik” dedi.

AKP’lilerce hazırlanan Rapor üzerine CHP Grubu adına görüşlerini açıklayan Beyoğlu İlçesinden seçilen İl Genel Meclis Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Ertuğrul Gülsever oldukça etkili ve zehir zemberek olacak cümleler kullandı. CHP’li Gülsever’in Meclis Kürsüsünde yaptığı konuşmasının satırbaşları söyledi;

“49 gündür kamuoyunun gündeminde olan, yıllardır devam eden ve Beyoğlu’nu Beyoğlu yapan özelliklerinin başında yer alan esnaflarımız işgaliye bedeli ödeme karşılığı sokakları kullanmaya başladılar. Şimdiye kadar çok ciddi anlamda rahatsız edici bir olay da yaşanmadı. Uygulamaya riayet etmeyen esnaf da var, yanlış yapanlar da var. On binlerce çalışanın olduğu 3 bin dolayında esnafımız vergi mükellefi olup, mükellefiyetinin gereği olarak hem Maliye Bakanlığı’na hem Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bütün vergi ve harçlarını ödemekte ki yükümlülüklerini yerine getirdiklerini beyan ediyorlar. Yani izinler verildi, işgaliye bedelleri alındı, çizgiler çizildi, aşan da oldu aşmayan da oldu. Ne oldu? Gecenin bir yarısı inatlaşma noktasına ulaşarak emniyetin ve zabıtanın kolluk kuvvetleri ile yazılı ve görsel basına yansıdığı gibi vatandaşlar da turistler de korku dolu bakışlar arasında sandalyeleri altlarından alındı, masaları kaldırıldı. Yani uygulama şık olmadı hatta çok kaba oldu. Koyduğunuz kurallardan isterseniz vazgeçebilirsiniz, bunu yaparken makul ve mantıklı sebepler ortaya koyarsınız. Uyarırsınız, tebligat yaparsınız, ceza kesersiniz, sonra uygulamaya geçersiniz, gecenin bir yarısı değil”
 
“Seçimden önce, “İsteyen istediği gibi sabahlara kadar aksırıncaya tıksırıncaya kadar içiyor” dediniz seçimden sonra ne oldu?”

“ 12 Haziran seçiminden önce Beyoğlu ve İstiklal caddesini örnek göstererek diyordunuz ki, “AKP Hükümeti hiç kimsenin yaşam alanlarına müdahale etmiyor, karışmıyor. İsteyen istediği gibi sabahlara kadar aksırıncaya tıksırıncaya kadar içiyor” diyordunuz. Evet, ne oldu da seçimden hemen sonra gecenin bir yarısı bu uygulamayı gerçekleştirdiniz. Söylendiği gibi bu basit bir masa-sandalye kaldırma olayı ve uygulaması değildir, kimseyi kandıramazsınız! Seçimlerden önce de aynı durumda olan bu yerler için uygulamayı neden yapmadınız?”

“Anayasal hukuk düzeninde, ileri demokrasiyi savunan ülkelerde ”Kurunun yanında yaş yanmaz! Kurunun yanında yaş ancak Krallıklar, imparatorluklar ve teokratik kurallarla yönetilen ülkeler de yanar!”

“Sayın Başkan Kadir Topbaş çok talihsiz bir açıklama yaparak yanlış beyanda bulunmuştur, ”Kurunun yanında yaş da yandı” demiştir. Bunu kabul etmiyor, ret ediyoruz. Anayasal hukuk düzeninde, ileri demokrasiyi savunan ülkelerde ”Kurunun yanında yaş da yanmaz! Hukuk ve yasalar kurunun yanında yaşın yanmaması için vardır. Krallıklar, imparatorluklar ve teokratik kurallarla yönetilen ülkeler de ancak Kurunun yanında yaş da yanar!”
 
“Başkan Demircan “operasyon” diyor. Bu bir “operasyon” değil uygulamadır,  Beyoğlu Kandil değildir, esnaf da terörist değildir”
 
“Beyoğlu esnafımızın bir ricasını da burada söylemek istiyorum. Beyoğlu Belediye Başkanı Sayın Ahmet Misbah Demircan çıktığı TV kanallarında, gazetelere verdiği demeçlerde sık sık “Beyoğlu’nda gerçekleşen operasyon” cümlelerini kullanıyor. Bu bir operasyon değil uygulamadır. Beyoğlu esnafı diyor ki, “Beyoğlu Kandil değil, biz de terörist değiliz”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları