loading
close
SON DAKİKALAR

AKP'nin müteaahitleri kurtarma planı: Yabancıya satılan ev ihracat sayılacak

AKP'nin müteaahitleri kurtarma planı: Yabancıya satılan ev ihracat sayılacak
Tarih: 24.08.2018 - 13:12
Kategori: Ekonomi

Hükümet, artan konut stoku nedeniyle zor durumdaki inşaat sektörünü kurtarmak için gayrimenkul sektörü hakkında yeni düzenlemeler yapacak. Konu ile ilgili olarak yabancıya ev satışları ihracat olarak sayılacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin Eylül ayında açılmasının ardından hükümet yabancıya konut ve işyerinin döviz kuru üzerinden satılmasını ve ihracat sayılmasını içeren bir düzenlemeyi getirmeye hazırlanacak.

HER İKİ BAKAN OLUMLU BAKIYOR

Bu bağlamda gayrimenkul sektörünün üç çatı derneği İstanbul İnşaatçılar Derneği ( İNDER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği ( KONUTDER ) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ( GYODER ) tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte ele alındı. Bu konuya her iki bakanın da olumlu baktığı ifade edildi.

Yabancıların Türkiye'ye ilgisi her geçen gün artıyor. Hem turist olarak gelişlerindeki rakamlarda, hem konut ve işyeri alımlarındaki rekor seviyedeki artışlarda bu durum görülüyor.

Bu kapsamda 2017 yılının ocak-temmuz döneminde yabancılar tarafından 11 bin 321 olan toplam konut ve işyeri alımı, yüzde 30'luk artışla bu yılın aynı dönemlerinde 14 bin 674 adede çıktı.

MÜTEAAHİTLER KDV İADESİ ALACAK

Peki bu düzenlemenin avantajları ne olacak.? Yenişafak'ın haberine göre düzenleme hayata geçtiğinde ihracatçı şirketlerin bankalar üzerinden Merkez Bankası'nın ihracatçılara kullandırdığı reeskont kredilerinden inşaat sektörünün de yararlanması gündeme gelecek. Ayrıca yabancıya yapılan satışların ihracat sayılması kapsamında KDV iadesi imkanı da sağlanacak.

HAYALİ İHRACATI PATLATACAK MI?

Yapılacak düzenlemenin, geçmişte hazineyi çok büyük zarara uğratan 'hayali ihracat' benzeri uygulamaları canlandırmasından korkuluyor.

30 yıl önce bugünü yazdı

Uğur Mumcu ve Altan Öymen, 1975 yılında yazdıkları 'Mobilya Dosyası' kitabında hayali ihracat vurgununu deşifre etmişlerdi.

Mobilya yolsuzluğu, zamanın Başbakanı Süleyman Demirel’in yeğeni Yahya Demirel’in, mobilya diye sunta ihraç ederek 1975’lerin rakamıyla 25 milyon lira vergi iadesi almasının öyküsü. Altan Öymen ile Uğur Mumcu, kamuoyunu “hayali ihracat”la tanıştırırdılar, ama soluğu mahkemede aldılar, topladıkları belge ve bilgileri 1975’te kitaplaştırdılar.

Hayali ihracat nedir?

Devletin dışsatımcıya sağladığı vergi iadesi vb. gibi özel kazançlardan yararlanmak amacıyla, gerçekte olmayan ve satılmamış bir malı yurtdışına satmış gibi düzmece belge düzenleme işi.

Kaynak : Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları