loading
close
SON DAKİKALAR

Aladağ'daki yurt yangını davasında karar günü

Aladağ'daki yurt yangını davasında karar günü
Tarih: 04.07.2019 - 06:45
Kategori: Gündem

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar’a ait cemaat yurdunda çıkan ve 11’i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili davanın karar duruşması bugün görülüyor.

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar cemaatine ait kız yurdunda 29 Kasım 2016’da çıkan 11’i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili davanın karar duruşması bugün Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. 

Duruşma öncesi Kozan Adliyesi önünde açıklama yapan öğrenci aileleri, “Hak hukuk adalet” sloganları attı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ve Avukat Can Atalay burada birer konuşma yaparak, davada facianın sorumlularının hak ettikleri cezaları almalarını istedi.

Aydoğan, konuşmasında şunların altını çizdi: ” Bu aslında bütün memleketin davası. Dün Aydın’da çocuklarımızı kaybetme riskiyle yine karşı karşıya geldik. Biz bu tabloyu kamusal eğitimin yok edilmesiyle; çocuklarımıza, öğrencilerimize ayrılmayan kamusal kaynakların cemaatlere peşkeş çekilmesiyle bu ülkenin her yerinde yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Taşkent’te, Karaman’da, Dikili’de, Aladağ’da yaşadık. Yine dün Aydın’da aynı karanlığı çocuklarımıza yaşatmaya devam ettiklerini gördük. Aladağ davası memleket davasıdır. Yoksul ailelerin çocuklarının sadece ve sadece ucuz iş gücü olarak görüldüğü, eğitim haklarının her geçen yıl, her geçen gün ellerinden alındığı (memlekette) ‘paran varsa o da yetmez, paran kadar eğitim; hatta yoksul aile çocuklarının hiç eğitim hakkı yok, biz onların eğitim haklarını ellerinden alıyoruz diyor devlet. Yıllardır Aladağlı aileler aslında hepimizin çocukları için kamusal eğitim hakkı mücadelesi yürütüyor, gelecek mücadelesi yürütüyor. Artık yeter noktasındayız. Biz bir çocuğumuzu daha kaybetmek istemiyoruz. Buradaki ses, buradaki çığlık ülkenin her yerinde daha büyük bir çığlığa dönüşmek zorunda. Öğrencilerimize, çocuklarımıza, onların hayallerine ve bu ülkenin geleceğine sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz. Çocukların ve memleketin geleceğinden endişe duyan herkesi bu çığlığı büyütmeye davet ediyoruz.”

Açıklamaların ardından aileler ve avukatları mahkeme salonuna giriş yaptı.

Sanıkların kimlik tespitinin yapılması ile karar duruşması başladı. Savcı mütalaası üzerine söz alan aileler, “Yurttaki bekletmenleri ne savcılığa getirebildik ne de mahkeme aşamasında dinletebildik. Bunların da yargılanmasını baştan beri istiyoruz” derken, bir diğeri şöyle konuştu: “Milli eğitim müdürünün alacağı cezanın az olacağını düşünüyorum. Adalet yerini bulsun.”

Davaya müdahil olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın avukatı da mütalaa üzerine söz alarak cezanın üst sınırdan verilmesini talep etti.

Adana Barosu Başkanı Veli Küçük de geçen günlerde Süleymancılar tarikatının Aydın’daki yurdunda çıkan yangını hatırlattı. Küçük, “Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği… İsimler aynı ya da benzer. Ne yazık ki facia göz göre göre geldi. Üst sınırdan cezalandırılmalarını talep ediyorum. Ölüleri gördüm, çok vahimdi çok üzücüydü. Onların cezalandırılmaları gerekiyor,” dedi.

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan da davaya müdahil olmak istediklerini yineledi. Sağkan, “Tüm sanıkların olası kasten cezalandırılmalı gerekli. Etkili denetim yapılsaydı bu sonuç çıkar mıydı, tabii ki hayır!” dedi.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNDEN SKANDAL SAVUNMA

Yargılama sanık ve müdafilerin beyanları ile devam ederken sanık İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’ın avukatı Berkay Dikici’nin sözleri ise tepki topladı.

“Milli Eğitim Müdürlüğü’nü buna dahil etmek istiyorlar ki bakanlığına tazminat ödetmek istiyorlar” diyen Dikici’ye aileler tepki gösterdi.

Mağdur aileler, “Dayanamıyoruz artık canımızı getirin bize. Dayanamıyoruz. Tazminat istemiyoruz. Ayıp ediyorlar yalan söylüyorlar,” dedi.

Yurt Müdürü Cumali Genç’in avukatının sözleri de tepki çekti: “Sayın başkan katılan vekilleri sürekli bizi adı terör örgütü olarak anılan bir cemaatle (FETÖ’yü kast ediyor) kıyaslıyor. Lütfen bunu yapmasın, bizim mahallemizde arasalar da bulamazlar, onlar kendi mahallelerine baksın. ”

Süleymancıların derneğinin yönetim kurulu üyesi sanık Mahir Kılıç da suçlu olmadığını iddia etti. Kılıç, “mağduriyetimin giderilmesini istiyorum” dedi.

***

Davada aralarında Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği yöneticileriyle kamu görevlilerinin olduğu 18 kişi, “Birden fazla kişiyi taksirle öldürme ve yaralanmalarına sebep olma” suçlamasıyla 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. 22 öğrencinin de yaralandığı faciayla ilgili davada tutuklu sanık bulunmuyor.

Nisan ayındaki 9’uncu duruşmada tutuklu son iki sanık da tahliye edilmiş, sanıklar hakkında uygulanan adli kontrollerin de devamına karar verilmişti. Savcı esas hakkındaki mütalaasında bilirkişi raporlarına dikkat çekmiş, sorumluları yangına yönelik gerekli tedbirleri almayarak bilinçli taksirle ölüme neden olmaktan sorumlu tutmuştu. Mütalaada dernek başkanı İsmail Uğur, dernek yöneticileri Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Yurt müdürü Cuma Ali Genç ile yurt çalışanı Mahmut Deniz’in bilinçli taksirle cezalandırılmalarını istenmişti.

Kaynak : BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları