loading
close
SON DAKİKALAR

Albayrak'ın reform paketine CHP'den tepki: 'Tarımsal sorunlara çare değil'

Albayrak'ın reform paketine CHP'den tepki: 'Tarımsal sorunlara çare değil'
Tarih: 11.04.2019 - 12:06
Kategori: Gündem

Tarımla ilgili yapısal tedbirleri “Ne üretimi artırma ne maliyet girdilerini azaltma çabası var, tapon bunlar” sözleriyle eleştiren CHP’li çiftçi vekil Aydın Özer, sorun ve çözümlerin neler olduğunun bilinmesine karşın neden çözülmediğinin Meclis tarafından araştırılmasını istedi. ...

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, önceki gün açıklanan reform paketindeki tarımsal tedbirlerin yüksek sebze ve meyve fiyatlarını düşürmeye ya da üretici sorunlarını çözmeye yönelik olmadığını söyledi. Özer, “Reform değil, tapon paket bu. Bu tedbirler tapon tedbirler. Reform deyince insan düzeltme yapılacak sanıyor ama ne üretimi artırma ne maliyet girdilerini azaltma çabası var” diye konuştu.

YENİ SERA YERİNE OLANA BAKMALI

Çiftçi vekil Özer, pakette yer alan Sera A.Ş.’yi de eleştirdi. 1 dekar modern seranın kurulum maliyetinin ortalama 300 bin lira olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “2 bin hektar sera kurulacak deniyor, bu da 6 milyar lira kadar maliyet ediyor. Bütçeden tarımsal desteklemeye bu yıl 45 milyar ayrılması gerekirken 16.1 milyar lira ayrılmışken kalan 8 ayda bu çalışma yapılamaz görünüyor. Oysa yeni sera yerine eski ve randımansız seraların yenilenmesine yönelik çalışma yapılsa hem daha az maliyetli olur, hem de üretim artışı sağlanır.”

ASIL SORUN YÜKSEK MALİYET

Paketteki hal yasası ile getirileceği söylenen değişikliklerin de yüksek sebze ve meyve fiyatlarında bir düşüş sağlamayacağını belirten CHP’li Aydın Özer, “Bu yüksek fiyatların en önemli nedeni yüksek maliyet. Bu da üretimin azalmasına neden oluyor. Üretim azalınca tüketici fiyatları artıyor. Denklem bu kadar basit. Ayrıca üretici desteklemesi az ve plansız. Bugün çiftçi para kazanamıyor, bağkur primini ödeyemiyor, borç içinde yüzüyor” diye konuştu.

ASIL SORU NEDEN ÇÖZÜLMÜYOR

Üreticinin mazot, gübre, ilaç, fide ve diğer girdilerin yüksek fiyatları altında ezildiğini vurgulayan Özer şöyle devam etti: “Reform isteniyorsa, önce üreticinin sorunlarını çözmekle başlamalı. Peki, bu sorunların müsebbibi de olan yönetim erki bunların çözümlerini bilmiyor mu? Elbette biliyor. Asıl soru neden çözmüyor. Bu sebeple bir Meclis araştırması verdik. Neden çözüme gidilmediğinin, kimlerin engel olduğunun araştırılmasını istiyoruz. Üreticinin ekmeğinde, tüketicinin tenceresinde kimin gözü var, vatandaşın bilmeye hakkı var.”

KİMLER SORUMLU MECLİS ARAŞTIRSIN

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer verdiği Meclis Araştırma Önergesinde plansız üretim, üretici birlik ve kooperatiflerinin gerçek işlevlerini yerine getirmemesi, tarımsal desteklemelerdeki yanlışlar, üretici ve tüketici fiyatlarındaki istikrarsızlık, sağlıksız tarımsal veriler, liyakatsiz tarım bürokrasisi, üretici ile tüketici arasındaki güvensizlik ve kırsaldaki nüfus azalması gibi sorunların neden çözülmediğinin anlaşılamadığını ifade ediyor. Özer, sorunların ve çözümlerinin bilinmesine karşın bu sorunların neden çözülmediğinin; buna kimlerin veya hangi kurum, kuruluş veya şirketlerin engel olduğunun ve sorunların kronikleşmesine yol açan etmenlerin araştırılmasını istiyor.

 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları