loading
close
SON DAKİKALAR

Alevi açılımında sözler unutuldu

Alevi açılımında sözler unutuldu
Tarih: 11.02.2012 - 22:05
Kategori: Gündem

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Diyanet'te Alevilerle ilgili bir birim kurulmasına yönelik çalışma olmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Diyanet'te Alevilerle ilgili bir birim kurulmasına yönelik çalışma olmadığını söyledi.

Dini konularda sözü geçen isimlerin Diyanet’te istihdam edileceği yönündeki açıklamalarıyla tartışma yaratan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Alevi dedelerine maaş bağlanması, Diyanet’te Alevilerle ilgili bir birim kurulması konusunda bir çalışma olmadığını söyledi. Bozdağ, “Diyanet’in ana fonksiyonu İslam inancını ve ahlakını temel kaynaklara göre anlatmak, yasa ve anayasa ile verilen görevlerini yerine getirmektir” dedi.

Bozdağ, Alevi açılımı konusunda bugüne kadar yapılan çalışmaları ve önümüzdeki dönemin yol haritasını Cumhuriyet’e anlattı. TBMM Genel Kurulu’nda dile getirdiği “Diyanet mezheplere ya da tarikatlara göre yapılandırılırsa, çok parçalı bir yapı ortaya çıkar” görüşünü yineleyen Bozdağ, şöyle konuştu: “Diyanet, İslamın bir mezhebini anlatan, diğerlerini dışlayan bir başkanlık değil, Atatürk’ün kurduğu en önemli eserlerden biridir ve ülkenin birliğinin, dirliğinin çimentosudur.

Burayı mezheplere göre yapılandırmak fevkalade yanlış olur.” Alevi açılımı tartışmalarında Diyanet’te Alevi dedelerine yer verilmesi ve onlara maaş bağlanması tartışmalarına da değinen Bozdağ, bu yönde bir çalışmanın gündemde olmadığını, başkanlığın bütün mezhepleri içine aldığını, İslam bütün tarikatların üstünde olduğunu anlattı. Bozdağ, “Alevilik de, Nakşilik de, Hanefilik de İslamın birer yorumudur. İslam, bunların hepsinin üstünde bir şemsiyedir” dedi.

‘Açılımda çok yol katettik’

Alevi yurttaşlarla ilgili açılım sürecinde bugüne kadar çok aşama kaydettiklerini savunan Bozdağ, Madımak Oteli’nin kültür merkezine dönüştürülmesi kararının, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleriyle ilgili çalışmaların, Alevi-Bektaşi klasiklerinin tercüme edilmesinin ve üniversitelerde Alevi-Bektaşi araştırma merkezleri kurulmasının bu adımlardan bazıları olduğunu anımsattı. Bozdağ, “Mesela bu yıl ilk kez Hazreti Hüseyin’in şehit edildiği gün nedeniyle bir mevlidi şerif tertip edildi. TRT bu konuda daha fazla yayın yaptı. 6-7 çalıştay yapıldı. İlk kez Alevilik karşısında resmi devlet adına bir muhattap buldu” diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları