loading
close
SON DAKİKALAR

Ali Haymanalı'nın Açıklaması

Ali Haymanalı'nın Açıklaması
Tarih: 11.02.2012 - 21:01
Kategori: Siyaset

Ali Haymanalı'nın muhalefet gerekçeleri aşağıda yer almaktadır.

MUHALEFET ŞERHİ

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali Haymanalı, 17 Kasım 2011 Perşembe günü yapılan Büyükşehir Meclisi toplantısında Kandıra Gıda Tarım Hayvancılık Organize Sanayi'nin iptal edilerek bu bölgeye sadece Gıda Organize Sanayi'nin kurulması için alınan karara muhalefet ederek aykırı oy kullanmıştı. Haymanalı yaptığı açıklamada aykırı oyun nedenlerini açıkladı.

Ali Haymanalı'nın muhalefet gerekçeleri aşağıda yer almaktadır.

Kandıra İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yer Seçim Komisyonu 02.07.2009 tarihinde toplanarak bugün yapılması düşünülen bölgeye Kandıra Gıda Tarım ve Hayvancılık Organize Sanayi'nin kurulması kararını alıyor. Aynı gün İSU Genel Müdürlüğü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na yazı ile bu bölgenin Kandıra ve çevresinin su ihtiyacını karşılayacak olan Namazgâh Barajı'nın Uzun Mesafeli Koruma Alanı'nın içerisinde bulunduğu bu nedenle;

1-Organize Sanayi Bölgesi'nde oluşacak olan atıksuların SKKY(Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği) hükümlerine göre arıtılmalı ve arıtmadan çıkan suların Kocakaymaz Göleti Havzası'nın dışına taşınması,

2-Sahanın içerisinden geçen derelerin akış şartlarına müdahale edilmemesi ve derelerin su kalitesini olumsuz yönde etkileyecek tüm faaliyetlerden kaçınılması,

3-Yüksek miktarda gaz ve toz emisyonları ile tehlikeli kimyasal ihtiva eden atıksu ve katı atıkları ihtiva eden endüstri tesislerine müsaade edilmemesi, sadece gıda ile ilgili sanayi tesislerine müsaade edilmesi belirtilmektedir.

İSU Genel Müdürlüğü bu defa 02.11.2011 tarihinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne yazdığı yazıda "Bu bölgede yapılacak inşaatfaaliyetleri onanlı su koruma alanları çevre düzeni planı ile uygulamalı imar planı kararlarına uygun olmalıdır. Söz konusu bu alan içerisinde akaryakıt istasyonu ve depolarına, sanayi mamulü depolar dâhil akışkan nitelikli ürün depolarına ve benzeri kullanımlar maksadı ile kurulacak hiçbir endüstri kuruluşuna ve bu yönetmelikte tanımlananlar haricinde yeni iskâna ve toplu konut alanlarına izin verilmez diyerek bu bölgede Organize Tarım Hayvancılık bölgesi ile gelişme konut alarak belirlenmesi uygun görülmemektedir.

Bu yazışmalara baktığınızda şu sonuçlar açık bir şekilde karşımıza çıkmaktadır.

A-Kandıra ve çevresinin su ihtiyacını karşılayacak olan Namazgâh Barajı, barajın uzun mesafeli koruma alanında kurulması düşünülen adı ne olursa olsun Organize Sanayi Bölgesi'nden önce planlanmış ve yeri belirlenmiştir. 

B-İSU Genel Müdürlüğü eski adı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na yazmış olduğu iki yazıda da Su Havzaları Koruma yönetmeliğini zorlamaya çalışarak burada bir Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmasına izin vermeye çalışmıştır.

C-İSU Genel Müdürlüğü bu izini vermeye çalışırken Su Havzaları Koruma Yönetmeliği'nin barajın sonradan yapılması durumunda Uzun Mesafeli Koruma alanlarında alınması gereken tedbirleri burada istemesi, bu izinin
alınması için İSU Genel Müdürlüğü'nün ne kadar zorlandırıldığını veya İSU Genel Müdürlüğü Su Havzaları Koruma Yönetmeliği'ni nasıl aşmaya çalıştığını göstermektedir.

D-Namazgah Barajı Uzun mesafeli koruma havzası sınırları dahilinde yer alan OTH bölgesi ile Gelişme Konut alanları olarak belirlenmiş alanlarla ilgili İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığınca İSU Genel Müdürlüğünden görüş istenmiş, ancak yazıda aynı alandaki Kandıra OSB için bu görüş istenmemiş, OSB açıkça göz ardı edilmek istenmektedir. Bu eksik görüş talep yazısına istinaden İSU da OSB için görüş beyan etmemiştir. 

Bütün bu nedenler, burada adı ne olursa olsun herhangi bir yapılaşmanın veya Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması önümüzdeki Nisan ayında inşaatının başlanacağı açıklanan ve içmesuyu barajı olan Namazgâh Barajı'nın suyunun kirlenmesine neden olacağından burada Gıda Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmasına karşıyım.

Ali Haymanalı

Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi

CHP KOCAELİ İL BAŞKANLIĞI

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları