loading
close
SON DAKİKALAR

Ali Özcan: 'Ekonomide acil önlem alınmalı'

Ali Özcan: 'Ekonomide acil önlem alınmalı'
Tarih: 08.09.2015 - 16:55
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Özcan, Türkiye ekonomisini tehdit eden dünya şartlarını ve bu duruma karşı alınması gereken önlemleri Meclis gündemine taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Özcan, Türkiye ekonomisini tehdit eden dünya şartlarını ve bu duruma karşı alınması gereken önlemleri Meclis gündemine taşıdı. Özellikle Çin ekonomisinin büyüme hızındaki yavaşlama ile dünya piyasalarının sarsıldığını belirten Özcan, ABD’nin faiz arttırma ihtimalinin de Türkiye’nin de içinde olduğu gelişmekte olan ekonomileri olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Tüm bu şartlar altında seçime giden ülkenin pek çok şoka da hazırlıksız kaldığını ekledi.

AKP’nin koalisyon görüşmelerinde halkın kararına saygı göstermek yerine oyalama taktiği ile ülkeyi seçime sürüklediğini ifade eden Özcan, böylesi bir belirsizliğe yola açarak krize davetiye çıkarıldığını ve kriz durumunda faturanın halka kesileceğini ifade etti.

“BAŞBAKAN, CUMHURBAŞKANI’NIN DAYATMASINA BOYUN EĞDİ”

Özcan, konuyla ilgili şunları belirtti: 

“Başbakan, Cumhurbaşkanı’nın dayatmasına boyun eğdi ve Türkiye yeniden seçime gidiyor. Seçimin ülke ekonomisine getireceği onca masrafın yanında bir türlü kalıcı bir hükümet kurulamamasının yarattığı belirsizlik ortamı Türkiye’yi ekonomik krize karşı daha da zayıf hale getiriyor. Böylesi dönemlerde güven veren, makul, mantıklı kararlar alabilen, kendisinin ya da partisinin çıkarlarından önce ülkesinin çıkarlarını gözeten siyasetçilere ihtiyaç var. Oysa ülkeyi yöneten zihniyet, tek başına iktidar olabilmek için ülkeyi savaşa bile sürükleyebileceğini gösterdi.

“HALK CEVABI SANDIKTA VERECEK”

13 yıldır ekonomimizin üretime dayalı ve istikrarlı hale gelmesi için yetersiz kalan bu irade şimdi bir kez daha oy isteyecek. Böylesi bir dönemde senede iki seçim yapan bir ülke nasıl istikrar sağlasın. Ama inanıyorum ki halk AKP’ye gereken cevabı 1 Kasım’da sandıkta gösterecektir.”

ÖZCAN’DAN SORU ÖNERGESİ

Konuyla ilgili Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye birer soru önergesi yönelten Özcan, önergelerinde şu sorulara yer verdi:

• Çin’in büyüme hızındaki yavaşlamanın ekonomimize etkisi ne kadar olacaktır? Bu etkinin onarılması için hangi ülkelerle ticaret alternatifleri vardır? 

• ABD’nin faiz yükseltmesi olasılığına dönük ne tür önlemler alınmıştır? 

• Küresel ekonomik koşullar göstere göstere bugünlere gelmesine rağmen, geçtiğimiz süreçte gerek finansal önlemler gerek üretim ekonomisi önlemleri niçin yeterli düzeyde alınamamıştır?

• Bu iki senaryonun olumsuz etkilerinin Türkiye’nin mali bilançosuna toplam etkisi 2015 ve 2016 yılları için ne kadar olacaktır?

• Size göre Türkiye’de Merkez Bankası özerk midir? Şayet değil ise özerk yapıya kavuşamamasının nedenleri nelerdir? Yeterince özerk olamayan yapısı ile olası ekonomik çalkantılarda müdahalesi ne ölçüde söz konusu olabilir? 

• 2015’te üst üste iki seçim geçirecek olan Türkiye’nin söz konusu önlemleri alması ve küresel ölçekte bir ekonomik krize hazır olması mümkün müdür?

• Eğer önlemler yeterli düzeyde alınamazsa krizin faturasını halk ne şekilde ödeyecektir?

• Türkiye’nin kırılgan ekonomiler içerisinde en başlarda sayılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Vişne Haber Ajansı - Sevcan Yörük

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları