loading
close
SON DAKİKALAR

Almanya Dışişleri Bakanı Maas: İstanbul'da seçim tekrarlama kararı, şeffaf ve anlaşılır değil

Almanya Dışişleri Bakanı Maas: İstanbul'da seçim tekrarlama kararı, şeffaf ve anlaşılır değil
Tarih: 07.05.2019 - 14:18
Kategori: Dünya

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "İstanbul'da yerel seçimleri tekrarlama kararı, bizim için şeffaf ve anlaşılabilir değildir. Kimin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olacağına sadece Türkiye seçmenlerinin iradesi karar verebilir, karar verme yetkisine sahiptir" dedi.

YSK'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal edilmesi ve yenilenmesi kararına Avrupa'dan tepkiler gelmeye devam ediyor. YSK'nin kararının ardından yabancı devlet düzeyinde ilk açıklama Almanya'dan geldi.

"SADECE SEÇMEN İRADESİ KARAR VEREBİLİR"

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul'da yerel seçimleri tekrarlama kararı, bizim için şeffaf ve anlaşılabilir değildir. Kimin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olacağına sadece Türkiye seçmenlerinin iradesi karar verebilir, karar verme yetkisine sahiptir."

​Maas gibi Sosyal Demokrat Partili (SPD) olan Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth da iptal kararının Türk demokrasine yönelik yeni bir saldırı olduğunu söyledi.

SPD'nin Meclis Grubu İnsan Hakları Politikaları Sözcüsü Frank Schwabe, "İstanbul'da yeni bir seçim yapmak, emsali görülmemiş bir skandal, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın maskesinin düşmesidir. Ülke ve iktidardaki AK Parti için ciddi sonuçlara yol açacaktır" dedi.

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden Michael Brand, Spiegel dergisine verdiği demeçte, şu yorumu yaptı:

"Kendisi kazanana kadar seçimi tekrar edilmesini isteyen biri ancak apaçık bir antidemokrattır... Seçimlerin iptal edilmesi demokrasinin başka yöne evrilmeye çalışılmasında yeni bir adım."

Hür Demokrat Parti'nin (FDP) Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Bijan Djir-Sarai, "AKP'nin başvurusu üzerine İstanbul'daki seçimler iptal ediliyor ve tekararlanacak. Türk demokrasisinden geriye kalanlar da artık tamamen gömülmüş oldu" tepkisini gösterdi.

Kaynak : Sputnik

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları