loading
close
SON DAKİKALAR

'Alopesi areata' Nedir? (Saçkıran-Kılkıran)

'Alopesi areata' Nedir? (Saçkıran-Kılkıran)
Tarih: 29.03.2022 - 09:39
Kategori: Sağlık, Yaşam

94. Oscar Ödülleri töreninin canlı yayınında, Will Smith sahneye çıkarak komedyen Chris Rock'a, karısının hastalığıyla ilgili espriler yapması üzerine tokat attı. Olayın ardından 'alopesi' hastası olan Jada Pinkett Smith’in rahatsızlığı en çok konuşulanlar arasına girdi.

Olayın üzerine, aktörün eşi Jada Pinkett Smithin hastalığınının ne olduğu da akıllarda soru işareti yarattı.

50 yaşındaki oyuncu ve sunucu Smith, uzun süredir 'Alopesi', yani saçkıran hastalığıyla mücadele ediyor. 

Smith yıllar önce hastalığıyla ilgili açıklama yaparak, "Kimse benim beyin ameliyatı geçirdiğimi düşünmesin ya da durmadan soru sormasın diye bu açıklamayı yapıyorum" demişti.

'ALOPESİ AREATA' NEDİR? (SAÇKIRAN)

Tıpta 'alopesi areata', halk arasında saçkıran ya da kılkıran hastalığı olarak bilinir. Saçlı deri, sakal bölgesi, kaşlar, kirpikler ve diğer vücut kıllarının, belli bir belirti olmaksızın, tüm vücuda yayılmış bir biçimde dökülmesiyle kendini gösteren bir hastalıktır. Hastalığın sık yinelemesi ve nasıl seyredeceğinin bilinmemesi nedeniyle hastaların yaşam kalitelerini etkilemesi olasıdır. Hastalığın nedenleri olarak genetik, psikolojik stresler, hücresel ve humoral bağışıklık, endokrin, bulaşıcı ve sinirsel etkenlerin rolü olduğu öne sürülmekle birlikte, altta yatan neden tam olarak bilinmemektedir.

Özellikle stres altında, otoimmun hastalıklarda veya androjen, testosteron benzeri hormonların baskılaması sonucunda agresifleşen bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp bu hücrelerle savaşmaya başlar. Bu durumda kıl kökleri etrafında bulunan lenfosit denen hücreler sitokin diye adlandırılan kimyasallar salgılarlar ve bu da saçlarda dökülmeye neden olur.

Will Smith Oscar töreninde Chris Rock'a tokat attı, En İyi Film Ödülü Coda'nın oldu

Los Angeles'ta gerçekleştirilen 94. Oscar Ödülleri'nde, En İyi Film Ödülü "Coda"nın olurken, Will 0Smith "King Richard" filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları