loading
close
SON DAKİKALAR

Altan Tan'a Uyarı Cezası

Altan Tan'a Uyarı Cezası
Tarih: 29.02.2012 - 20:14
Kategori: Siyaset

Tan'a Meclis Başkanlığı tarafından "uyarı cezası" verildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, TBMM kamuoyunda "İntibak Yasası" olarak nitelendirilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde "Kemalist" ve "İskilipli Atıf Hoca" tartışması yaşandı. 

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Senin katliamın kötü, benim katliamın iyi demenin anlamı yok. İskilipli Atıf Hoca ile ilgili dün talihsiz bir konuşma oldu. Bir arkadaşımız rahmetli İskilipli Atıf Hocayı İngiliz ajanlığı ile vatan hainliğiyle suçladı. Bunu esefle kınıyorum. Atıf Hoca mağdur bir Müslüman'dır. Kemalist diktatörlüğün katlettiği onbinlerce insandan sadece biridir. Kemalist diktatörlüğün bir huyu var öldürüyor, asıyor, işkence kuruyor ve ondan sonra" dedi.

Tan'ın konuşmasına CHP ve MHP'li vekiller sert tepki gösterdi ve ayağı kalktı. Tan'da, "Sana ayıp, dinle ondan sonra da İngiliz ajanı diyor. İngilizlere ne yaptınız siz anlatın" diyerek bağırdı.

Altan Tan'ın sözlerine tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam'a, "Sen bunu nasıl konuşturuyorsun" dedi. 

Aslanoğlu daha sonra BDP sıralarına doğru Altan Tan'ın üzerine doğru yürüdü. Araya giren vekiller tartışmanın büyümesini önledi.

Bu arada CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, AKP'li vekillere tepki gösterdi ve "Sen de onun gibisin" diye bağırdı.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ve Tunceli Millevtekili Hüseyin Aygün, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un kolundan girerek Genel Kurul Salonu'ndan çıkardı. 

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın sözlerine AKP sıralarından da, "Provokatör" sesleri yükseldi.

"Sözünü geri al"

Sağlam'ın sözlerine MHP ve CHP sıralarından, "Özür dileyecek" sesleri yükseldi. 
Kürsüye gelen Altan Tan, "Sevgili arkadaşlar aklınıza başınızı alın ve beni dinleyin. Dinle, dinle" dedi.
Tepkiler üzerine Sağlam, "Sözünü geri alacak, oturun" diye araya girdi.

"Söylediklerimin arkasındayım"

Altan Tan, "54 yaşındayım. Ağzımdan çıkanı kulaklarım duyuyor. Söylediğim lafın arkasındayım. Bu lafta hiç kimsenin şahsına bir hakaret yok. Hiçbir cumhurbaşkanı hiçbir başbakanın şahsına bir hakaret yok. O dönemle ilgili siyasi tespitte bulundum. Ama kastettiğiniz şahıslarla ilgili hiç kimseye bir hakaretim yok. Siyasi değerlendirmemin arkasındayım" diye konuştu. 

CHP ve MHP içtüzüğü uygulanmasını istedi

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İçtüzüğün 161. Maddesinde ifadesini bulan Meclis'ten geçici olarak çıkarma cezası uygulanmasını ve Altan Tan'ın cezalandırılmasını istedi. Vural, Sağlam'a, "Oylamaya koyun, İçtüzüğü uygulamanızı istiyorum" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da, "Disiplin işleminin uygulanmasını istiyorum. Hatip hakkında disiplin işlemi istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'ne hakarette bulunmuştur" dedi.

Hasip Kaplan'da, "Sövme yok. Ayıp ayıp" diye bağırdı.
 
Tan'a uyarı cezası

TBMM Genel Kurulu'nda, "Kemalist diktatörlüğün bir huyu var, öldürüyor asıyor, işkence kuruyor" diyen BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'a, uyarma cezası verildi.

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam verilen aranın ardından Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın sözlerinin İçtüzüğün 157. maddesine göre şahsiyetle uğraşma şeklinde algılandığını belirterek, "Kendisine İçtüğüzün 158. maddesine göre uyarma cezası veriyorum. Kendileri isterlerse savunma yapabileceklerdir" dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da, "Tartışmalar içerisinde CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce kürsüye gelerek grubumuza 160. madde kapsamında kaba ve yaralayıcı sözler sarf etti ya sözlerini geri alsın ya da hakkında disiplin işlemi başlatmanızı istiyoruz" dedi.

Sağlam da, "Tutanaklara getirteceğim, baktıracağım" dedi.

İçtüzüğün "Uyarma" başlıklı 157. maddesine göre uyarma cezasını gerektiren haller; Söz kesmek; sükûneti ve çalışma düzenini bozmak; şahsiyatla uğraşmak.

İçtüzüğün "Uyarma cezasının verilmesi" başlıklı 158. maddesine göre, uyarma cezası verilmesinin gereğini takdir ve yerine getirme yetkisi, Başkana ait bulunuyor.

Uyarma cezası alan milletvekili kendisini savunmak için söz isterse, bu üyeye oturumun veya birleşimin sonunda söz veriliyor.

Başkan, milletvekilinin açıklamasını yeterli görmezse, uyarma cezasını kaldırmıyor, yeterli görürse, uyarma cezasını kaldırdığını bildiriyor.

Bir milletvekili aynı birleşimde iki defa uyarma cezası alırsa, durum, tutanak özetinde belirtiliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları