loading
close
SON DAKİKALAR

Anamur'un turizm kozu: Caretta carettalar

Anamur'un turizm kozu: Caretta carettalar
Tarih: 12.02.2012 - 15:56
Kategori: Seyahat

Türkiye'nin önemli caretta caretta üreme alanlarından Mersin'in Anamur ilçesinde, bu yıl bin 25 yuvadan yaklaşık 63 bin yavrunun denize ulaştığı bildirildi.

Anamur Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği Şefi Adil Şen, Türkiye'nin taraf olduğu Bern (Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması) Sözleşmesi kapsamında deniz kaplumbağalarının koruma altına alındığını, Dünya Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre de Caretta Caretta ve Chelonia Mydas türlerinin ''nesli tehlikede'' statüsünde olduğunu hatırlattı.

Bu türlerin anaçlarının mayıs ayından itibaren Anamur sahiline gelerek yoğun olarak yumurta bırakmaya başladığını ifade eden Şen, ''Bu yuvaları tespit ederek kafeslerle korumaya alıyoruz. Ören Antik Kenti ile Pullu Orman Kampı arasında kalan 12 kilometrelik sahilde belirlediğimiz 10 ayrı gözlem alanında her gün çalışma yapıyoruz. Bu yıl bin 25 yuva tespit ettik'' dedi.

Görevlilerin Temmuz ayından itibaren belirlenen gözlem alanlarında yavru çıkışlarını günlük takip ederek kayıt altına aldığını dile getiren Şen, şöyle devam etti: ''Bir caretta caretta yuvaya 80-100 arası yumurta bırakıyor. Ancak, taşlık kumsal, sahile yakın ışıklar, kafeslerin yerinden oynatılması, şezlong ve sahil aracı kullanımı, yağış gibi olumsuz etkenler, yuvadan çıkan yavru sayısının değişmesine neden oluyor. Bu olumsuzlukları düşünerek ortaya çıkan oran ve yavru izlerinin tespiti sonucunda bu yıl tahmini olarak 63 bin yavrunun denize ulaştığını söyleyebiliriz.''

Anaç caretta carettaların ışık almayan, kumu ince ve gürültü olmayan yerleri daha çok tercih ettiğini ifade eden Şen, şöyle konuştu: ''Plaj turizminin yoğun olduğu İskele bölgesinde yuva sayısı 15 iken etrafı sazlıklarla çevrili Mamure Kalesi kumsalında ise 257 yuva vardı. Bu rakamlar caretta carettaların sağlıklı üreyebilmesi için hepimize görevler düştüğünü göstermektedir. Olumsuz etkenleri ortadan kaldırarak veya en aza indirerek üreme aşamasına katkı sağlamalıyız.''

Şen, üreme ve koruma sezonunun sona erdiğini ve koruma kafesleri ile uyarı levhalarının toplandığını da belirterek, sahilde yürüyüş yapmak isteyenleri, caretta carettalara zarar vermemeleri konusunda uyardı.

İlçe tanıtımına etkisi

Belediye Başkanı Mehmet Türe de, caretta carettaların deniz turizmi için önemli bir avantaj yarattığını belirterek, ''Çünkü bu hayvanların varlığı, turistler açısından deniz suyunun temiz olması anlamına geliyor'' dedi.

Bu hayvanların korunması ve gelecek nesillere bozulmamış bir doğal yaşam bırakma konusunda ellerinden gelen katkıyı sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Türe, şunları kaydetti: ''Anamur, turizm açısından çok önemli bir potansiyele sahip. Çünkü Türkiye'nin Akdeniz'e olan en uç kıyısına da sahip olan ilçemiz, çok temiz bir denize ve tarihi bir dokuya sahip. Buraya gelen insanlar, tarihi yapıların arasından denize ulaşabiliyor. Bir anlamda turistler, Anamur'da tarihi bir yolculuk yapıp, Akdeniz'in masmavi sularında caretta-caretta'larla serinleme fırsatı buluyorlar. Bundan sonraki süreçte de ilçemizin tanıtımında caretta carettalara daha fazla yer vermek istiyoruz. Çünkü bu bizim turizm için elimizdeki en önemli kozlarımızdan birisi.''

Türe, ayrıca 2013 Akdeniz Oyunları'nın logosunda da caretta carettalara yer verilmesinden dolayı sevinçli olduklarını, bu sayede Mersin'in caretta carettalarla özdeşleştiğini sözlerine ekledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları