loading
close
SON DAKİKALAR

Anayasa Mahkemesi sandık başına gidecek

Anayasa Mahkemesi sandık başına gidecek
Tarih: 12.02.2012 - 18:40
Kategori: Siyaset

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın 4 yıllık görev süresinin dolmasının ardından Yüksek Mahkeme’nin Üyeleri sandık başına gidecek

Anayasa değişikliğinin ardından yapısı değişen Anayasa Mahkemesi’nde 14 Eylül Çarşamba günü başkanlık seçimi yapılacak. Dört yıllık görev süresi 22 Ekim’de dolacak Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın yerine seçim yapılacak. Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunu’nun hükümlerine göre, Anayasa Mahkemesi Başkanı üyeler arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla çeliyor. Başkanlar yaş haddinden emekliye ayrılmazsa dört yıl görev yapıyor. Süresi biten başkanlar yaş haddini doldurmamışsa yeniden başkanlık için aday olup seçilebiliyor. Kanuna göre başkanın görev süresinin biteceği tarihten iki ay önce seçim yapılması gerekiyor. Seçimlerin görev süresi dolmadan önce yapılması gerektiği için 22 Ekim tarihi beklenmeyecek ve 14 Eylül’de üyeler Anayasa Mahkemesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanının belirlemek için sandık başına gidecek.
Haşim Kılıç Anayasa Mahkemesi Başkanlığına yeniden aday olacağı belirtildi. 17 üyeli yüksek mahkemede, başkan seçilebilmek için üye tamsayısının salt çoğunluğu olan en az 9 üyenin oyunu almak gerekiyor. Mahkeme’nin sekiz üyesi, anayasa değişikliğinden sonra seçildi. 61 yaşındaki Kılıç’ın ikinci dönem başkanlığa seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yüksek Mahkemede dört yıllık süresini dolduran Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ahmet Akyalçın’ın yerine de aynı gün seçim yapılacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları