loading
close
SON DAKİKALAR

Ankara Büyükşehir Belediyesi; 'kanunların belediyemize verdiği haklar ölçüsünde uyarı ve cezai işlemler uygulamaya konuldu 9 adet araç parka çekildi'

Ankara Büyükşehir Belediyesi; 'kanunların belediyemize verdiği haklar ölçüsünde uyarı ve cezai işlemler uygulamaya konuldu 9 adet araç parka çekildi'
Tarih: 22.09.2023 - 13:24
Kategori: Yerel

ABB; Belediyemize, otobüslere kanunsuzca alınmama konusu ile ilgili 21 Eylül 2023 tarihinde 754 adet öğrenci abonmanlı, 1056 adet serbest biniş kartlı olmak üzere toplam 1810 vatandaşımızdan ihbar ulaştı.

ABB Başkanı Mansur Yavaş yaptığı açıklamada; 65 yaş üstü vatandaşlarımızı ücretsiz taşımayı reddeden özel halk otobüslerini trafikten men edeceğiz.

Mevzuat gereği indirimli ve ücretsiz taşıma yapmayan otobüslerin plakalarının 153 hattından belediyemize bildirilmesi halinde gereken yapılacaktır.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, yaşanan halk otobüsü krizi nedeniyle açıklama yaptı;

"ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Özel Halk Otobüsü esnaf yönetimleri, maliyetlerin artması ve akaryakıt zamları nedeniyle Belediyemizi hedef göstererek öğrenci abonmanı ve serbest biniş hakkı bulunan vatandaşlarımızı otobüslerinde taşımama kararı açıkladı.

Belediyemize, otobüslere kanunsuzca alınmama konusu ile ilgili 21 Eylül 2023 tarihinde 754 adet öğrenci abonmanlı, 1056 adet serbest biniş kartlı olmak üzere toplam 1810 vatandaşımızdan ihbar ulaştı.

İhbarların tamamı için kanunların Belediyemize verdiği haklar ölçüsünde uyarı ve cezai işlemler uygulamaya konuldu. Bu doğrultuda, diğer araçlara uygulanan cezai işlemlerin yanı sıra 9 adet araç parka çekildi.

ANKARALI HEMŞEHRİLERİMİZİN DİKKATİNE

Belediyelerin ücretsiz taşımaya karşılık bütçesinden para ödeme zorunluluğu yoktur.  Eski dönemde böyle bir destek HİÇ YAPILMADI.

İlk kez 2020 yılında olmak üzere, biniş ücretlerine fahiş oranda zam yapılmaması ve zorlu ekonomik koşullarda halkın yanında olunması amacıyla özel halk otobüslerine düzenli destek ödemesi yapıldı. Verilen destek tutarı 200 milyon TL'yi buldu.

Tüm bu sürece rağmen, Ankara Büyükşehir Belediyesinin mali durumu analiz edilmeden, Belediye Meclisindeki muhalefet üyelerince kanuna aykırı olarak özel halk otobüsü işleticilerine FAHİŞ ORANLARDA ve EGO'yu batıracak şekilde gelir desteği ödenmesi yönünde karar alındı.

Bu, Ankara halkının parasıdır. EGO’nun batmasını ve çalışamaz hale gelmesini hedefleyen karar veto edildi.

Bakanlık tarafından verilen desteği beğenmeyenlerin başvuracağı yer Belediye değil, kanunla ücretsiz taşıma hakkını belirleyen ve bunun karşılığında ödeme yapan kurumlardır. Hele ki tüm Türkiye’de böyle bir sistem uygulanıyorken, manidar bir zamanlama ile yaklaşan seçimler öncesi sadece Ankara’da aldıkları bu kanunsuz karara bir devlet kurumu olarak boyun eğmemiz mümkün değildir.

Vatandaşlarımız, kanunla belirlenen ücretsiz taşıma hakkını kullanamaması durumunda Belediyemize Başkent 153 hattımızdan ulaşabilir. Kurallara uymayanlar hakkında derhal kanunlar çerçevesinde cezai işlem uygulanacaktır.

BİLGİ: Ankara'da 13 yılın ortalamasına göre otobüs biniş ücreti 1 dolar, yani bugünkü değeriyle 27 TL idi. Yeni dönemde, zorlu ekonomik koşullarda halkın yanında olmak adına bu ücret 15 TL, yani 0,55 dolardır. Ücretler eski dönemde pahalı olmasına karşın 2013 yılından beri yeni otobüs dahi alınmamıştır. 400 adet yeni otobüs kente bu dönemde kazandırılmıştır."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları