loading
close
SON DAKİKALAR

Ankara'daki asbestli yıkım bilirkişi raporuyla kanıtlandı

Ankara'daki asbestli yıkım bilirkişi raporuyla kanıtlandı
Tarih: 02.08.2017 - 16:27
Kategori: Gündem

Ankara'da belediyenin asbestli Havagazı Fabrikası'nı önlem almadan yıktığı, mahkemenin belirlediği bilirkişilerce doğrulandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin asbestli Havagazı Fabrikası'nı önlem almadan yıktığı, Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin belirlediği bilirkişilerce doğrulandı. Bilirkişiler raporlarında “Yıkım sırasında, asbestin kullanıldığı bazı boruların, az da olsa cehennemliğin asbestlerinin kontrolsüz bir şekilde açığa çıktığı ve ortamda yer yer asbest parçalarının bulunduğu tespit edilmiştir” dediler.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi içerisinde 350 ton asbestli Havagazı Fabrikası'nın yıkımının durdurulması için 1 Mart 2017 tarihinde Ankara 7. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı. Davada yaşanan son gelişme Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıyı Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Vedat Bulut da katıldı.

Mahkemenin verdiği raporda, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'in “Asbestli bölüm yıkılmadı” sözünü yalanlayan, “Yıkım sırasında, asbestin kullanıldığı bazı boruların, az da olsa cehennemliğin asbestlerinin kontrolsüz bir şekilde açığa çıktığı ve ortamda yer yer asbest parçalarının bulunduğu tespit edilmiştir” denildi.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMAMIŞ

Raporda, yapılan keşif sonucu Havagazı Fabrikası yıkımında çalışan işçiler ve çevredeki vatandaşların can güvenliği için gerekli önlemlerin alınmadığı, “Gerekli önlemlerin eksiksiz olarak alınmadığı kanaatine varılmıştır” ifadesiyle açıklandı. Raporda Havagazı Fabrikası'nın yıkımının halkın sağlığını tehdit ettiği “Yapılan keşifte mevcut haliyle öncelikle yıkım çalışmasına yakın çevrelerin, daha sonra da bu çevreyle fiziki ilişkisi olan Ankara halkı için yakın bir tehlike kaynağı olduğu görülmüştür” diye anlatılırken, yıkım sırasında alınan karantinanın yeterli olmadığını “Asbestli yapının karantinaya alındığı ifade edilmiş ise de, asbestli yapıda yapılan yıkım söküm işi için alınan bu karantinanın yeterli olmadığı saptanmıştır” ifadeleriyle açıklandı.

"UYARMIŞTIK!"

Konuya dair Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “15 Şubat 2017 tarihinde 350 ton asbestli malzeme içeren fabrikanın önemli bir tehdit olduğunu söylemiştik. O gün bize 'halkı galeyana getiriyorsunuz', diyenlerin oturup tekrar başlarını önlerine koymalarını ve vicdanları nezdinde değerlendirmelerini istiyoruz” dedi. 

ATO Şube Başkanı Vedat Bulut ise “Aylardır bu sürecin içinde, o binanın asbestli olduğunu ve çok eski olduğu için 6 adat asbest toksit türünün olduğunu söylemiştik. Yıkım sırasında işçiler başlarda çıplak, koruyucu kıyafetleri yok demiştik” diye hatırlatmada bulundu. Bulut, asbestin sağlığı 10-15 yılda bozacağını belirterek, yıkımın çevresinde yaşayanlarda asbest kaynaklı hastalıklarla ileride karşılaşılabileceğinin ifade etti.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları