loading
close
SON DAKİKALAR

Ankara’dan Merkel’e derin uyarı

Ankara’dan Merkel’e derin uyarı
Tarih: 23.11.2011 - 11:09
Kategori: Dünya

Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti grup konuşmasında, Almanya’da şu ana kadar 8 Türk ve 1 Yunan’ın aşırı sağcılar tarafından katledildiğinin ortaya çıktığını hatırlattı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti grup konuşmasında, Almanya’da şu ana kadar 8 Türk ve 1 Yunan’ın aşırı sağcılar tarafından katledildiğinin ortaya çıktığını hatırlattı. 

Meselenin sadece bir ırkçı saldırı olmadığının, derin bir yapılanmanın izlerini taşıdığının Almanya ve Türkiye basınında yer aldığına dikkat çeken Başbakan, şunları söyledi: “Daha önce dile getirdiğim Alman vakıflarının faaliyetleri başta olmak üzere Almanya’da Türkiye, Türkler ve genel olarak yabancılar aleyhine çeşitli tertiplerin düzenlendiğini biliyoruz.

Bunu son ziyaretimde Sayın Şansölye’ye (Başbakan Angela Merkel) de açıkladım. Alman kredi kuruluşlarının da değişik yollarla bu tür adımların içerisinde olduğunu hatırlattım. ‘Bu konuda farklı bilgilere, belgelere ulaşmak istiyorsanız lütfen bu vakıflarınızı ve bu kredi kuruluşlarınızı yakından takip ediniz. Bu kredi kuruluşlarınız kimlere kredi veriyor ve krediler acaba yerli yerinde kullanılıyor mu?’ Bunun yeterli olmadığını, ‘aşırı sağcılar yaptı’ deyip meselenin geçiştirilecek kadar sığ olmadığını da hatırlattık.” Türkiye’nin de benzer bir mücadelenin içinden çıktığını belirten Erdoğan “Zira biz bu tecrübeyi çok acı şekilde yaşadık. 

Geçmişte ‘faili meçhul’ deyip, ‘irtica’ deyip faturayı dış mihraklara kesip, nice cinayetin üzeri örtüldü. Türkiye, AK Parti iktidarları döneminde 9 yıl boyunca işte bu karartmaların üzerine gitmiş, devlet içine sirayet eden karanlık örgütlere karşı da sarsılmaz bir mücadele vermiştir. Almanya’nın, Türkiye’deki bu süreci yakından incelemesini, Türkiye’nin derin yapılarla nasıl mücadele ettiğini kendisine örnek almasını tavsiye ediyorum’’ dedi.

Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda, Alman vakıflarının PKK’ya ve bazı CHP’li belediyelere yardım ettiğini ifade etmiş, bu da CHP ile polemiğe neden olmuştu. Başbakan, daha sonra “Türkiye’de bu tezgâh yeni çalışmıyor. Özellikle BDP’li belediyelere bu vakıflar, bu tür kredi ve hibe mekanizmasını çok çalıştırıyorlar” demişti. İddiaları reddeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, “Senin belediyelerin yapabilir ama hiçbir CHP’li belediye bunu yapmaz” diye yanıt vermişti.

Alman Federal Meclisi, dün, Neo-Nazi cinayetleri nedeniyle özür diledi ve saygı duruşunda bulundu. Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, “Güvenlik görevlileri yıllarca planlanan ve işlenen cinayetleri önleyemediği ve zamanında sorumlularını ortaya çıkaramadığı için utanıyoruz” dedi.

2007 yılında Heilbronn’da görev başındayken öldürülen kadın polis Michele Kiesewetter’in kısa adı “NSU” olan Neo-Nazi örgütü “Nasyonal Sosyalist Yeraltı”yla ilişkisi olduğu açıklandı. Kiesewetter’in Thüringen’de, ölümünden sorumlu tutulan Neo-Nazi üçlüsünün çok yakınında yaşadığı belirtilirken aralarında ne tür bir ilişki olduğunun araştırıldığı belirtildi. Alman Bild Gazetesi ise Kiesewetter’in katilleriyle “Zur Bergbahn” adlı küçük otelde buluşmuş olabileceğini yazdı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları