loading
close
SON DAKİKALAR

Annan: Karar verme zamanı geldi

Annan: Karar verme zamanı geldi
Tarih: 07.06.2012 - 21:36
Kategori: Dünya

Annan, "Krizden çıkmak için başka ne gibi seçenekler bulunduğuna karar verme zamanı geldi'' dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ise Esad'ın meşruluğunu kaybettiğini söyledi...

BM Genel Kurulu, Suriye'deki durumla ilgili toplandı.

Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kubeyr köyünde yeni bir katliamın yapıldığı yönünde bilgi aldıklarını, son katliam nedeniyle ''şoke olduklarını'' belirtti. Ban, Kubeyr köyünde sivillerin yakın plandan öldürüldüğünü, bıçaklandığını, hatta daha sonra yakıldıkları yönünde bilgiler aldıklarını kaydeden Ban, ''Bu barbarca suçu şiddetle kınıyoruz'' dedi. 

Ban, Kubery köyüne ulaşmaya çalışan BM Gözlemcileri Misyonu (UNSMIS) personelinin silahla vuruldukları yönünde bilgi aldıklarını da söyledi.

Ban, ''BM gözlemcilerinin güvenliği için her şey yapılmalı, Suriye hükümeti Annan planı çerçevesinde tüm yükümlülüklerini yerine getirmeli'' diye konuştu. Ban, Esad yönetiminin tüm meşruiyetini de kaybettiğini söyledi.

Kofi Annan: 6 maddelik plan uygulanmıyor

Kofi Annan, BM Genel Kurulu'nun Suriye toplantısında, Suriye'deki duruma ilişkin bilgiler verdi. Annan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi tarafından kendisine zor bir görev verildiğini dile getirerek, ''Bugün 6 maddelik planın kabul edilmesine ve cesur BM gözlemcilerinin Suriye'ye gönderilmesine rağmen, size açıkça söylemeliyim ve teyit etmeliyim ki 6 maddelik plan uygulanmıyor'' diye konuştu. 

Kubeyr köyünde dün çoçuk ve kadınların da aralarında bulunduğu sivillerin öldürülmesini şiddetle kınadığını belirten Annan, ''Bu katliam iki hafta önce tüm dünyayı şoke eden Hula katliamının ardından geldi. Bu suçları işleyenler hesap vermeli'' ifadesini kullandı. Annan, ''Şiddet artıyor, kriz tırmanıyor, Suriye giderek daha fazla kutuplaşıyor ve daha radikal hale geliyor. Suriye'nin komşuları da bu krizin yayılmasından giderek daha fazla endişe duyuyorlar'' diye konuştu.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile 9 gün önce görüştüğüne değinen Annan, ''Kendisine 6 maddelik planın uygulanması gerektiği gibi uygulanmadığını, askeri duruşunu radikal bir şekilde değiştirmesi ve 6 maddelik planın uygulanmasına yönelik taahhütlerini yerine getirmesi için cesur ve görünür adımlar atması gerektiğini söyledim. 

Esed'den izlediği yolu değiştirmesi için stratejik bir karar vermesini ve arabuluculuk çabalarım çerçevesinde Suriye yönetiminin işbirliği yapmasını istedim'' dedi. Annan, ''Suriye Cumhurbaşkanı Esad, temel engelin militanların hareketleri olduğunu söyledi. Elbette tüm taraflar şiddeti bırakmalı ama aynı şekilde burada ilk sorumluluk Suriye hükümetindedir'' diye konuştu.

''İşler değişmezse...''

Suriye'de ordunun saldırılarını artırdığını, aynı zamanda da ülkede meydana gelen bazı bombalama olaylarının Suriye'de artık üçüncü bir gücün varlığını gösterdiğini öne süren Annan, ''İşler değişmezse gelecek, zalimce baskıların, katliamların, mezhepsel şiddetin ve hatta iç savaşın hakimiyetinde olacaktır. Tüm Suriyeliler kaybedecektir'' ifadesini kullandı.

Annan, ''Planın uygulanmasını garanti altına almak için daha fazla neler yapılabileceğine ve/veya krizden çıkmak için başka ne gibi seçenekler bulunduğuna karar verme zamanı geldi'' diye konuştu.

''Uluslararası toplum bir araya gelmeli ve tek sesle hareket etmeli''

Annan, şunları kaydetti:

''Bu konuda hızlı davranmak tüm uluslararası toplumun ortak sorumluluğudur. Bu sürecin ucu açık olamaz. Daha fazla bekledikçe durum daha fazla radikal hale gelecek ve siyasi çözüm bulabilmek de daha da zorlaşacaktır. Uluslararası toplum bu konuda birlik içindedir ama şimdi bu birlik yeni bir seviyeye taşınmalıdır. Beraber hareket etmeliyiz, bireysel hareketler ve müdaheleler krizi çözmeyecektir. 

Plana uymamanın sonuçları olacağı açıkça belirtilmelidir. Eğer hepimiz tek bir sürecin arkasında samimi şekilde durursak ve tek sesle konuşur ve hareket edersek Suriye'nin bu krizden çıkmasını sağlayabiliriz. Suriye halkı için uluslararası toplum bir araya gelmeli ve tek sesle hareket etmelidir.''

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları