loading
close
SON DAKİKALAR

Anneleri Erkek Çocuklardan Ayrılmayacak

Anneleri Erkek Çocuklardan Ayrılmayacak
Tarih: 02.04.2012 - 12:48
Kategori: Gündem

Kadın sığınma evinde kalan kadınlar, 12 yaşından büyük erkek çocuklarından ayrılmak zorunda kalmayacak...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadın sığınmaevleri yönetmeliğini değiştirdi. Taslak metine göre, sığınma evlerinin adı konukevi oldu. Yönetmelik taslağına göre şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan bütün kadınlar ve beraberindeki çocukları hiçbir ayrım yapılmadan kuruluşa kabul edilecek. Ancak, 18 yaşından küçük şiddet mağduru çocuklar il müdürlüğü tarafından uygun bir sosyal hizmet kuruluşuna yerleştirilerek Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bildirilecek. 18 yaşından küçük kız çocukları anneleri ile birlikte kuruluş hizmetinden yararlanabilecek. 12 yaşından büyük erkek çocuğu olan kadınlar ise her türlü mobilya beyaz eşya, kira, cari gideri ve iaşesi İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanmak üzere bağımsız bir ev kiralanmak suretiyle barındırılması yoluna gidilecek. İlk kabul biriminde psikiyatrik desteğe ihtiyacı olduğu gözlemlenen kadınlar hakkında psikiyatri servisinden alınacak toplu yaşanılan yerlerde kalabileceğine dair rapor, doğrultusunda kuruluşa kabulleri yapılacak. Alkol ve madde bağımlıları tedaviye başlamaları koşuluyla kuruluşa kabul edilecek.
 
Koruma Planı Yapılacak
 
Kuruluşta kaldıkları süre içerisinde şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan birey hakkında yapılan tahkikat aşamalarından Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne bilgi verilecek. Merkez tarafından alınan bilgiler doğrultusunda gerekirse kadın konuk evi içerisinde korunabilecek. Panik butonu ve mobil cihaz da dahil olmak üzere teknik araç ve gereçlerle takibi yapılmak kaydıyla izlenebilecek. Koruma önlemlerine uymayan ya ad uymak istemeyen kadınlar bu talebini yazılı olarak kuruluş müdürüne bildirecek. Kuruluştan ayrılış sürecinde; kadının kuruluştan ayrıldığı ve kalacağı adres kolluğa bildirilerek bir yıl için kendisine uygun bir koruma planı yapılacak. Durumun özelliğine göre bu süre bir yıl daha uzatılabilecek.
 
Sığınma Evlerinde Anneler
 
Kuruluşta kalan kadınlara Bakanlıkça her yıl belirlenen 16 yaşından büyükler için tespit edilen aylık net asgari ücret tutarının otuzda biri oranında günlük ödeme yapılacak. Ödemeler, kalınan gün üzerinden hesap edilerek ayda bir kere yapılacak. Öğrenim gören çocukların eğitim ve öğretimlerine ilişkin araç, gereç ve gerekli olan kayıt, harç masrafları ile okullarına gidiş ve gelişlerindeki ulaşım giderleri karşılanacak. Öğrenim çağındaki çocuklara Bakanlığa bağlı çocuklara verilen miktar kadar net aylık harçlık verilecek. Kadınların ekonomik gelişimlerini ve istihdam politikasına uygun meslekleri edinmelerini sağlamak üzere gerekli olan eğitim ve yol giderleri Bakanlık bütçesinden kuruluşa aktarılacak ödenekten karşılanacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları