loading
close
SON DAKİKALAR

Annenin karşılığı 157 TL

Annenin karşılığı 157 TL
Tarih: 03.06.2012 - 16:19
Kategori: Sağlık, Yaşam

Hatice Kundakçı'nın oğlu Yasin Kundakçı'nın açtığı tazminat davasında anneye aylık 157 TL değer biçildi...

Boğazına takılan delik vasıtasıyla nefes alabilen ve boğazındaki tıbbi malzemenin (trakeostomi kanülü) kopması sonucu 23 Ocak 2009 tarihinde yaşamını yitiren Hatice Kundakçı'nın oğlu Yasin Kundakçı'nın açtığı tazminat davasında anneye aylık 157 TL değer biçildi.

9 yaşında annesini kaybeden Yasin için destekten yoksunluk süresi 18 yaş olarak hesap edildi, mahkeme 9 yıllık tazminat için “16 bin 910,89 TL”ye hükmetti.

Babasını 3 yaşında, annesini 9 yaşında kaybeden ve şu anda 12 yaşında olan Yasin’in amcası Ali Kundakçı mahkemenin 30 Mayıs 2012 tarihli (4 gün önce) kararına tepki gösterdi. Kundakçı, medikal şirketin sahiplerinin AKP iktidarına yakın isimlerle ilişkisi olduğunu savunarak, “Tazminatla kardeşiniz ölmeyi haketti dediler. Bir kez daha anladık ki bu ülkede sıradan vatandaş olmayacaksın” dedi.

Ölümden 10 gün sonra yasak!

Hatice Kundakçı boğazına takılan trakeostomi kanülünün kopması sonucu 23 Ocak 2009 tarihinde yaşamını yitirdi. Söz konusu tıbbi malzemenin kullanımı ve piyasaya arzı Kundakçı’nın ölümünden 10 gün sonra Sağlık Bakanlığı’nın kararı ile geçici olarak durduruldu. 

Daha sonra Bakanlık bünyesinde toplanan kurulun 10 Nisan 2009 tarihli raporunda söz konusu tıbbi malzemedeki eksikliklik ve hatalar tespit edilerek “tespit edilen hususların hasta güvenliği açısından ölümcül sonuçlar doğurabileceği” belirlendi. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma dosyasına Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu’nun verdiği 2010 tarihli iki raporda da “ölüme kanül yapısının neden olduğu” saptandı.

Ardından Hatice Kundakçı’nın oğlu Yasin ile aile yakınları ithalatçı firma ve satıcı firmayı temsilen İlyas Köse’ye karşı tazminat davası açtı. Bilirkişi raporunda, “4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un değişik 4. maddesine göre ‘imalatçı-üretici-bayi-acente-ithalatçı ve kredi veren’ ayıplı maldan ve tüketiciye verilen zararlardan ortaklaşa ve zincirleme tam sorumludur” denilerek iki şirketin yüzde 100 kusuruna göre inceleme yapıldığına dikkat çekildi.

Dava 30 Mayıs’ta Beykoz 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararla sonuçlandı. Mahkeme, bilirkişi raporunun aksine Köse yönünden davanın reddine karar verdi. Annesini kaybeden Yasin’in maddi tazminat talebini “kısmen” kabul eden mahkeme heyeti “16 bin 910,89 TL” tazminatın MT Sağlık Ürünleri San. ve Tic. AŞ’den alınmasına hükmetti. Mahkeme 10 bin TL de manevi tazminata hükmetti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları