loading
close
SON DAKİKALAR

Antalya'da 4.375 esnaf kepenk kapandı

Antalya'da 4.375 esnaf kepenk kapandı
Tarih: 27.02.2021 - 14:33
Kategori: Siyaset

2020’de 4.735 esnafın kepenk kapattığı Antalya’da dayanmaya çalışan esnafın da umudu azaldı. CHP’li Özer, “Turizm sezonu yaklaşıyor ama esnafın gücü kalmadı. Faizsiz ve uzun süreli kredilerle destek olunmazsa, yarın vergi verecek esnaf da olmayacak” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, esnafa yönelik umursamazlığının devam etmesi durumunda hükümetin vergi toplayacak esnafı da bulamayacağını hatırlatıp gerekli ve gerçekçi desteklerin bir an önce yapılması çağrısında bulundu. CHP heyetiyle kentteki esnaf ziyaretlerinin ardından bir açıklama yapan Özer, “Vergi verirken esnaf sayılıyorlar ama yardıma gelince yok sayılıyorlar” diyerek ekledi: “Kısa vadede kafe, restoran ve kahvehanelerin tamamının açılması lazım. Esnaf bize bir ay daha dayanamayacağını söylüyor. Kira, yapılandırma ve banka kredileri esnafı bitirmiş. Borçlandırmaktan ziyade, faizsiz kredilerle destek olunmalıdır.”

 ANTALYA’DA 4.375 ESNAF KEPENK KAPATTI

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerine göre Antalya’nın 2020’de iflas edip kepenk kapatanların en yoğun görüldüğü 5 ilden biri olduğunu hatırlatan CHP’li Özer, şöyle devam etti: “Antalya’da 2020’de 4 bin 735 esnaf sicil ve meslek terkini yaparak kepenk kapattı. Yazık değil mi bu insanlara? Turizm sezonu yaklaşıyor ama esnafın gücü kalmadı. Antalya’da çalışanlarıyla, ürün tedarikçileriyle ve onların da aileleriyle 500 binin üzerinde kişinin ekmek yediği bir sektörden söz ediyoruz. Bunca insanın geçinme hakkı yok mudur?”

 ERTELEMEDE KREDİ BORÇLARI KATLANIYOR

 CHP’li Özer, esnafın en büyük sorunun kira olduğunu, yapılandırma ve bankalardan alınan kredilerin de büyük bir tehdide dönüştüğünü söyledi. Kredi alarak belini doğrultmaya çalışan ama dükkanı aylardır işlemeyen esnafın erteleme istediğinde bugünkü faiz oranıyla hesaplama yapıldığını ve borcun katlandığını belirten Özer, “SGK borçları için faizli yapılandırmalar da ayrı dert, ilk taksit 1 Mart’ta son, yatıramayanın anlaşması bitiyor. Hükümet bu insanlara gerçekten destek olmalı. Kredileri faizsiz ertelenmeli, işyerlerini açmaları beklenmeli ve sonra ödeme şansı tanınmalı” dedi.

 İCRA İŞLEMLERİ DURDURULMALIDIR

 Bu ay sonunda biten kısa çalışma ödeneğinin de uzatılmasının şart olduğunu ifade eden CHP’li Özer şunları söyledi: “Esnaf bugün devlete birkaç kalemde vergi veriyor ama pandeminin yarattığı olumsuzluklar karşısında da devleti yanında görmek istiyor. Vergi verirken biz esnafız, yardıma gelince yok sayılıyoruz, diyorlar. SGK haciz işlemleri için çözüm arayanlarla dolu. Bu icra işlemlerinin de durdurulması lazım. Esnafın bir isteği de kiralarını ödemek için kamu bankalarından 1 yıl ertelemeli 0 faizle kredi verilmesi olanağının sağlanması.”

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları