loading
close
SON DAKİKALAR

Antalya'da yaşanan teleferik kazasında mahsur kalanların tamamı kurtarıldı

Antalya'da yaşanan teleferik kazasında mahsur kalanların tamamı kurtarıldı
Tarih: 14.04.2024 - 00:28
Kategori: Gündem

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde devrilen teleferik direğine çarpan kabinin parçalanması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Teleferikte mahsur kalan yolcular ekiplerin çalışması sonucu kurtarıldı.

Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yoğunluk yaşanan Tünektepe Teleferik Tesisi'nde direklerden birisi henüz belirlenemeyen nedenle devrildi.

Devrilen direğe çarparak parçalanan kabindeki 8 kişi kayalık alana düştü.

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde devrilen teleferik direğine kabin çarptı. Parçalanan kabinde 1 kişi hayatını kaybederken yaralanan 17 kişinin ise tedavisi devam ediyor. Teleferik kazası sonrası diğer kabinlerde mahsur kalan 184 kişi için çalışmalar devam ederken tahliye çalışmaları sırasında 3 kişi daha yaralandı. AFAD Başkanı Okay Memiş, 23 saat süren operasyonla kabinlerde mahsur kalan 174 kişinin tamamı kurtarıldığını açıkladı. Memiş kazanın oluş nedeniyle ilgili ilk değerlendirmeleri de paylaştı. Kazayla ilgili adli soruşturma başlatılırken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 13 kişi için gözaltına alındığını duyurdu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek teleferiğin yıllık ağır ve rutin bakımlarının yapıldığını söyledi.

KABİN TELEFERİK DİREĞİNE ÇARPTI
Antalya Konyaaltı'nda faaliyet gösteren Tünektepe Teleferik Tesisi'ndeki direklerden biri, henüz belirlenemeyen bir nedenle dün saat 17.28'de devrildi.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi yönlendirilirken, ilk belirlemelere göre olayda bir kişinin öldüğü, 7 kişinin de yaralandığı tespit edildi.

Tahliye çalışmaları sırasında da 3 kişi yaralanırken, toplam yaralı sayısı 10'a yükseldi.

ÖLÜ VE YARALILARIN KİMLİĞİ TESPİT EDİLDİ
Kimlik tespit çalışmasıyla Memiş Gümüş'ün (54) yaşamını yitirdiği, Özlem Şahin, Kaan Akgün, Fatih Gümüş, Keziban Çapar Gümüş, Lütfullah Kerim Gümüş, Herdem Eyüpoğlu ve Kırgızistan uyruklu Akmaral Abdyldaeva'nın yaralandığını belirlendi.

HAVADA MAHSUR KALDILAR
Kazanın ardından teleferik sistemi durdu, çok sayıda kişi havadaki kabinlerde mahsur kaldı.

Mahsur kalan kişilerin güvenli bir şekilde indirilmesi için çalışma başlatılırken çevre illerden de kurtarma çalışmaları için destek ekipleri geldi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölgede AFAD, Jandarma, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik, UMKE, STK ve itfaiye ekiplerinden 543 personel, 7 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 108 araç, 6 ambulans ve  drone görevlendirildiğini açıkladı.

Saat 16.00 itibariyle kabinler mahsur kalan 168 kişi kurtarıldı.

Kazada yaralanan 11 kişi çevredeki hastanelerde tedavi altına alındı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI: 13 KİŞİ İÇİN GÖZALTI KARARI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kazanın ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda olayla ilgili adli soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Bakan Tunç, ilgili işletmenin acil eylem ve tahliye planının mevcut olmadığının tespit edildiğini açıkladı.

Teleferik hattını işleten firma ile yine teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

BİLİRKİŞİ HEYETİNİN ÖN RAPORU
Bilirkişi heyetinin hazırladığı ön raporda olayın teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarında yer alan bağlantı elemanlarının yetersiz olması/korozyona uğraması ve taşıyıcı direklerde yer alan makara sistemlerinin hasarlı olması nedenleriyle taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırıldığı değerlendiriyor.

"YARALILARIN DURUMU CİDDİYET ARZ ETMİYOR"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kazada yaralananların sağlık durumunun ciddi olmadığını açıkladı.

Bakan Koca'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bir teleferik kabininin düşmesi sonucunda bir kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi yaralanmıştır. Kaza sebebiyle 6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle, toplam 24 kişilik sağlık ekibi görevlendirilmiştir. Yaralılar ilk müdahalelerin ardından hastanelere sevk edilerek tedavilerine başlanmıştır, sağlık durumları ciddiyet arz etmemekte. Olay sebebiyle diğer 29 teleferik kabininde mahsur kalan 184 kişiden 30’u uzman ekiplerce kurtarıldı, çalışmalar devam ediyor.

Kazada hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, kurtarılan ve kurtarılmayı bekleyen kazazedelere geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum."

"CUMHURBAŞKANIMIZ GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR"
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kazayla ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ettiğini duyurdu.

"Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde devrilen teleferik direğine çarpan kabininin parçalanması sonucunda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Kaza sonrası mahsur kalan 184 vatandaşımızın tahliyesi için İçişleri Bakanlığımız yoğun bir çalışma yürütmektedir.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu elim hadiseyle ilgili tüm gelişmeleri yakından takip etmekte, konu hakkında ilgili bakanlıklardan ve Valiliğimizden anlık bilgi almaktadır.

Olayla ilgili gerekli soruşturmalar başlatılacak, kaza tüm yönleriyle araştırılacaktır.

Vatandaşlarımızın, yaşanan bu elim hadise ile ilgili sosyal medyada ortaya atılabilecek dezenformasyon içeren paylaşımlara itibar etmemeleri, gelişmeleri resmi kanallardan takip etmeleri büyük önem taşımaktadır."

"TELEFERİĞİN BAKIMLARI YAPILDI"
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda yaptığı açıklamada, talihsiz kazada bir vatandaşın hayatını kaybettiğini, 7'si kazada, 3'ü tahliye sırasında olmak üzere yaralananların sayısının 10 olduğunu söyledi.

Böcek, gazetecilerin sorusu üzerine, teleferiğin 2017'de kendisinden önceki dönemde faaliyete geçtiiğini ve belediye şirketi bünyesinde hizmet vermeye devam ettiğini dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz ise yaşanan bu acı olay nedeniyle Grup Başkanvekili, 2 genel başkan yardımcısı ve 10 milletvekilinden oluşan heyetle bölgeye geldiklerini belirtti.

543 PERSONEL, 7 HELİKOPTER GÖREV YAPIYOR
AFAD'ın sosyal medya hesabından, Antalya Konyaaltı'ndaki teleferik hattında meydana gelen kazaya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, bölgede AFAD, jandarma, polis ve asker, UMKE, STK ve itfaiyeden oluşan 543 arama kurtarma personeli ile 7 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 108 araç ve 6 ambulansın görevlendirildiği belirtildi.

23 saat süren operasyonun ardından AFAD Başkanı Okay Memiş açıklama yaptı.

Kabinlerde mahsur kalan 174 kişinin tamamının kurtarıldığını açıklayan Memiş, operasyonun zorluğuna dikkat çekti.

Adli mercilerin çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Memiş, sağlam görünen teleferik direğinin tepesindeki bir kırık nedeniyle bu kazanın meydana gelmiş olabileceğini söyledi.

KAZA NASIL OLDU?
Kazanın sebebine ilişkin soruları da cevaplandıran AFAD Başkanı Okay Memiş, AFAD olarak tüm odaklarının vatandaşların kurtarılmasına yönelik olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Kazanın neden meydana geldiği hakkında soruşturmayı ilgili adli makamlar yapacaktır. Buranın işletmesiyle ilgili olarak da teknik personelle, mühendis arkadaşlarla irtibat halindeyiz. Acaba mekanizmayı çalıştırarak bir netice alınır mı diye düşünüldü, fakat bunun daha riskli olduğu iletildi bize. Biz de bu tavsiye üzerine, devletimizin tüm imkanlarıyla tahliyeleri gerçekleştirmeye gayret ediyoruz."

Saat 12.00 itibariyle 19 kabinde mahsur kalan 137 kişi kurtarıldı. 5 kabinde 29 kişinin ise tahliyesi devam ediyor.

Kabinden kurtarılarak helikopterle Antalya Sahil Güvenlik Komutanlığı'na getirilen vatandaşlardan Baki Deraş, gazetecilere, 10 saate yakın mahsur kaldığını belirterek, "Her şey güzel geçti. Allah devletimize zeval vermesin." dedi.

TÜNEKTEPE TELEFERİĞİ NEREDE, YÜKSEKLİĞİ NE KADAR?
605 rakımlı Tünektepe Teleferiği, 2017'de hizmete girdi.

Her biri en fazla sekiz kişiyi taşıyan toplam 36 vagondan oluşan 1706 metrelik hattaki teleferik, sürekli dönüş yaparak, saatte 1200 kişiyi, Sarısu Mesire Alanı’ndan Tünektepe’ye ulaştırabiliyor.

Yolculuk yaklaşık 8,5 dakika sürüyor.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com-Ajanslar

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları