loading
close
SON DAKİKALAR

AP’nun kararına karşıyız

AP’nun kararına karşıyız
Tarih: 16.04.2015 - 16:48
Kategori: Siyaset

Kılıçdaroğlu’ndan Büyükelçilere; AP’nun kararına karşıyız, kararı doğru bulmuyoruz

Kılıçdaroğlu’ndan Büyükelçilere; AP’nun kararına karşıyız, kararı doğru bulmuyoruz

CHP Lideri Kılıçdaroğlu AB ülkelerinin büyükelçileriyle Letonya Büyükelçiliğinin evsahipliğinde görüştü.

Kılıçdaroğlu AB ülkelerinin büyükelçileri buluşmasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, Milletvekili Aylin Nazlı Aka ile CHP Milletvekili Adayı Utku Çakırözer de hazır bulundu.

Kılıçdaroğlu, soruları şöyle yanıtladı:

Kemal KILIÇDAROĞLU- Büyükelçilerle güzel ve yararlı bir görüşme oldu. CHP’nin Ermeni soykırımı iddiaları konusundaki görüşlerini öğrenmek istediler. Onlara CHP’nin görüşlerini aktardım. Seçim süreci konuşuldu. Tabi dün Avrupa parlamentosunda alınan kararda soruldu. Açık ve net biçimde bu karara karşı olduğumuzu, kararı doğru bulmadığımızı ifade ettik. Avrupa’nın evrensel hukuku, uluslararası hukuku çok iyi bildiğini, soykırım tanımının ne olduğunu onlarında Sayın Büyükelçilerinde çok iyi bildiğini, Avrupa Parlamentosunun soykırım tanımı yapmasının ne kadar ağır sonuçlar doğuracağını da ifade ettik. 

Ayrıca olayın Papa tarafından Müslüman Hristiyan eksenine çekilmesinin de ulusların barışı açısından ne kadar büyük bir risk oluşturduğunu da kendilerine aktardık. 

Soru- Efendim önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bazı değerlendirmeleri yansıdı. Özellikle parlamentonun seçimden sonra güçlü bir muhalefetle tanışacağını ama tek başına bir iktidar gözüktüğünü, yine kendi açıklaması değil ama yakın isimlerin gazetelere yansıyan demeci Türkiye’nin kayıp 10 yılı olacağı söylediği konuşuluyor. Siz neler söyleyeceksiniz değerlendirmeleri için?

Kemal KILIÇDAROĞLU- Sayın Gül önemli bir politikacı. Cumhurbaşkanlığı süresince Türkiye’deki gelişmeleri yakından izleyen birisi. Görevi gereği de zaten izlemek durumundaydı. Türkiye’de politik olarak yaşanan açmazları birinci elden görme imkanına sahip bir kişi. Geçen süreleri kayıp olarak değerlendirmesi bence çok önemli bir tespit.
 
Soru- Seçimden sonraki. 

Kemal KILIÇDAROĞLU- Seçimden sonraki süreçte önemli bir tespit. Ama ben Sayın Gül kadar gelecek açısından umutsuz değilim. Muhalefetin parlamentoda güçlü olması demokrasi açısından bir kazanımdır. Şunu herkesin çok iyi bilmesini isterim. Türkiye’de en önemli değişiklikler anayasa değişiklikleri dahil koalisyonlar döneminde gerçekleşmiştir. Demokrasiye inanıyorsak, halkın iradesine saygı göstereceksek, seçimden sonraki süreyi kayıp olarak değerlenmeyi doğru bulmuyorum. 

Soru- Efendim büyük felaket ifadesi var yazılı açıklamanızda. Amerika söylemi gibi bir algıya neden oldu. 

Kemal KILIÇDAROĞLU- Hayır öyle bir söylem değil. Yani o, öyle bir algı bence doğru değil. Yaşanan bir dram var tabi. Biz bunu hepimiz biliyoruz zaten yaşanan dramı. Tarihimizle yüzleşmekten hiçbir zaman korkmadık, korkmayacağız, korkmamalıyız da. Ermenistan’ın kendi arşivlerini biran önce açması lazım. Yine aynı şekilde yemekte şunu da dile getirdik. Ermeni komitacıların o dönemde yaptıkları şiddet eylemlerinin bölge insanına bir maliyeti var. Bunun da çok iyi anlatılması ve anlaşılması gerektiğini de yine yemekte Sayın Büyükelçilere aktardık. Yani olayı tek taraflı değil bütün boyutlarıyla görmek ve değerlendirmek lazım. 

Bugün maalesef Avrupa olayı tek boyutuyla görüyor ve öyle değerlendiriyor. Bunun doğru olmadığını ifade ettik. 

Soru- Büyükelçiler ne diyor efendim bu Avrupa Parlamentosunun…

Kemal KILIÇDAROĞLU- Bu konuda onlar herhangi bir yorum yapmadılar. Sadece bizim görüşümüzü sordular. Bende az önce size aktardığım çerçevede görüşlerimizi dile getirdim. 

Soru- Efendim dün Sayın Başbakanın bir açıklaması, aslında muhalefete bir çağrısı oldu. Türkiye sözleşmesiyle ilgili ya kendi kanaatlerinizi bildirin ya da kendi metninizi hazırlayın. Ortak bir metin hazırlayalım dedi. AKP’nin metniyle ilgili kanaatlerinizi bildirecek misiniz? Ortak metin çağrısına ne dersiniz efendim?

Kemal KILIÇDAROĞLU- Seçim bildirgesinin ortak metin olması benim siyasette karşılaştığım ilk teklif oluyor. Acaba dünyada örneği var mı onu bilmiyorum. Kendisinin öyle anlaşılıyor ki siyaset deneyimi uluslararası perspektif açısından da oldukça yetersiz. Her siyasal partinin dünyaya bakış açısı vardır. Biz sosyal demokrat bir partiyiz AKP gibi bakmıyoruz. Biz ezilenlerin partisiyiz, fakir fukaranın garip gurebanın partisiyiz. Biz yoksulluğu silmek isteyen bir partiyiz. Onlar yoksulluğu idare etmek istiyorlar. Yoksulları siyasal esir olarak, siyasal tutsak olarak kendi arka bahçelerinde tutmak istiyorlar. Nasıl bir ortak metin hazırlanabilir? Ama Avrupa Parlamentosunun son aldığı karar dolayısıyla ortak bir metin hazırlayabiliriz, ortak metni imzalayabiliriz. Bu konuda görüşlerimiz ortak. 

Dolayısıyla herhangi bir sorun bu alanda yok. Onun dışındaki alanlarda var. 

Soru- Efendim devam eden bir seçim kampanyası var CHP Retro adı altında. Burada Türk filmlerinden çeşitli alıntılar kullanılıyor. Bugün bazı açıklamalar yansıdı Şener Şen’in ağzından. Hani benle görüşülmedi ya da benim bir iznim alınmadı şeklinde. Sizin bir bilginiz var mı bu kampanyayla ilgili değerlendirmeniz ne olacak?

Kemal KILIÇDAROĞLU- Bu sosyal medyada olan bir çalışma. Benim bir bilgim yok.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları