loading
close
SON DAKİKALAR

Apollon Tapınağı'nın yoluna yeni düzenleme

Apollon Tapınağı'nın yoluna yeni düzenleme
Tarih: 12.02.2012 - 10:44
Kategori: Seyahat

Türkiye'nin önde gelen turizm merkezlerinden Aydın'ın Didim ilçesindeki Apollon Tapınağı'nın yoluna, tarihi dokuyla bütünlük oluşturması için Arnavut kaldırımı döşeneceği bildirildi.

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, bölgede turizmi geliştirmeye yönelik çalışmalar kapsamında Eskiköy mevkisindeki Apollon Tapınağı'nın önündeki yola Arnavut kaldırımı olarak bilinen andezit küp taşları döşeneceğini, böylelikle nostaljik bir görünüm kazanacak Eskiköy'deki tarihi evlerin de ön plana çıkarılacağını ifade etti.

Bölgedeki elektrik dağıtım işini yürüten AYDEM'in Aydın Anıtlar Kurulu'ndan aldığı izin doğrultusunda Apollon Tapınağı'nın önünden geçen yoldaki elektrik direklerini yer altına alma çalışmalarına başlandığını belirten Kamacı, şöyle konuştu: ''Didim Belediyesi olarak Aydın Anıtlar Kurulu'na proje sunmuştuk ve proje onaylandı. AYDEM ile aynı anda hareket edip burada zemin çalışması yapacağız. Tarihi Apollon Tapınağı yoluna birçok Avrupa ülkesinde tarihi mekanlarda tarihi dokuyla uyuştuğu için kullanılan Arnavut kaldırımı döşeyeceğiz. Böylece Apollon Tapınağı ve çevresi güzel nostaljik bir ortama kavuşacak.''

Kamacı, bu çalışmaların turizme önemli katkıda bulunacağını ifade ederek, ''Yaz kış Apollon Tapınağı'nı gezmeye gelen turistler daha güzel, daha estetik bir Didim görecek. Arnavut taşı döşeme çalışmaları önümüzdeki hafta AYDEM'in tamamladığı yollarda başlayacak. Çalışmaların bir ayda tamamlanması bekleniyor'' dedi.

Milet Müze Müdürü Mehmet Bilici ise AYDEM'in Aydın Anıtlar Kurulu'ndan aldığı izin doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü, çalışmaların Milet Müze Müdürlüğü ve Alman Kazı Başkanlığının denetimleri doğrultusunda yapıldığını söyledi. Bilici, Apollon Tapınağı'nın önünden geçen yoldaki elektrik direklerinin kaldırılacağını, kabloların yer altına alınacağını kaydetti.

Andezit taşının kullanımı Selçuklu dönemine dayanıyor. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde andezitin köprü, kervansaray, kilise, cami, kümbet, şifahane, medrese gibi yapılarda hem yapı hem de süsleme taşı olarak kullanıldığı biliniyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları