loading
close
SON DAKİKALAR

Arkeolojik kazıdan 'muayenehane' çıktı

Arkeolojik kazıdan 'muayenehane' çıktı
Tarih: 12.02.2012 - 15:38
Kategori: Kültür & Sanat

İssos Antik Kenti'nde, doktorlar tarafından kulak operasyonları için kullanıldığı sanılan iş yerleri bulundu

Hatay'ın Erzin ilçesinde bulunan İssos Antik Kenti'nde, Roma dönemine ait hamam kompleksinin bitişiğinde doktorlar tarafından kulak operasyonları için kullanıldığı sanılan iş yerleri bulundu.

Kazı Başkanı Ömer Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hatay Valiliği ve Erzin Belediyesinin katkısıyla yaklaşık 3 dönümlük hazine arazisindeki kazı çalışmalarının bu yılki bölümüne 31 kişilik bir ekiple temmuz ayında başlandığını ve sezon çalışmalarının sonuna gelindiğini söyledi.

2006 yılında Geç Roma Dönemine ait hamamda kaçak kazı yapıldığının tespit edilmesi üzerine bölgenin mercek altına alındığını ve arkeolojik kazılara başlandığını hatırlatan Çelik, şöyle devam etti:

''Kaçak kazı yapanların tespiti üzerine bölgede 2006 yılında başlatılan ve dört sezondur devam eden kazı çalışmalarımızda tarihe ışık tutacak önemli belgelere ulaşıyoruz. İssos Antik Kenti'nin kuzeyinde devam eden kazımızın ilk sezonunda Hamam kompleksinin zemininde bulunan 'tanrıça Artemis' mozaiğinin bir bölümünü açtık. Hayvanların birbiriyle mücadelesinin ve av sahnesinin işlendiği mozaikte tanrıça Artemis, elinde ok ve mızrakla hayvanların koruyucusu olarak anlatılmış. Kazımızda ayrıca, hamamı ısıtmak için kullanılan külhana ulaştık. 2008 yılındaki ikinci sezon kazımızda da hamamın ılık (Tepidarium), sıcak (Caldarium) ve soğuk (Frigidarium) sisteme göre çalıştığını belirledik. Bunun yanı sıra bir küvet ile duş alma odalarını gün ışığına çıkardık. Bölgede geçen yıl kazı alanımızı biraz daha genişlettik. Kazıda, hamamın farklı dönemlerde de kullanıldığını tespit ettik. Bu sezonki kazımızda ise geçen yıl bulduğumuz büyük havuzumuzun tamamını gün ışığına çıkardık.

''DOKTORLARIN KULLANDIĞI İŞ YERLERİ BULUNDU''
Çelik, havuzun bir bölümünde, MS 3. ve 4'üncü yüzyıllara ait tahrip olmuş durumda taban mozaiği bulduklarına değinerek, ayrıca, çeşme ve buna bağlı su deposu olduğu düşünülen yapıların ortaya çıkarıldığını bildirdi.

Hamam kompleksinin güneyinde de ön cephesi sütunlarla süslü olan ve ''Süs havuzu'' olduğunu sandıkları bölüme ulaştıklarına değinen Çelik, ''Hamam kompleksinin dışında batı bölgesinde ise Bizans dönemine ait olduğunu tahmin ettiğimiz taş döşeli bir alana ve fırına ulaştık. Ayrıca, hamamın bitişiğinde geç Roma dönemine ait olduğunu tahmin ettiğimiz bir kaç dükkan da bulundu. İlk belirlemelere göre, bu dükkanların doktorlar tarafından kullanıldığını tahmin ediyoruz. Çünkü dükkanların önünde yapılan çalışmalarda kulak temizliğinde kullanılan tıp aletleri bulundu. Bunlar, burada kulak operasyonları yapıldığını düşündürüyor. Bu alandaki incelemelerimiz devam ediyor'' dedi.

ABBASİLER DÖNEMİNDE YERLEŞİM ALANI

Hamam kompleksinden bağımsız olan batı bölümünün üst tabakalarında yaptıkları kazı çalışmasında ise ilk tespitlere göre, Abbasiler dönemine ait olduğunu düşündükleri bir depo ile buna bağlı 4 dükkana da rastladıklarını vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

''Üst tabakalarda yer alan dükkanlar bu alanın Abbasiler döneminde de yerleşim alanı olarak kullanıldığını gösteriyor. Bu sezondaki kazılarda ilk etapta dükkanların giriş kısımlarını açtık. Çalışmamızda Abbasiler dönemine ait bir adet altın sikke bulduk. Bunun yanı sıra çok sayıda çanak çömlek parçaları da çıkardık. Bu bölgedeki kazımız önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Bu alandan o döneme daha iyi ışık tutacak bilgilere ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca, hamamın içerisinde yer alan ana su kanalında da tahrip olmuş bin adet bronz sikke bulduk.''

Hatay bölgesinde şu ana kadar bu şekilde sağlam kalmış bir hamam kompleksinin ortaya çıkarılmadığını belirten Çelik, bölgedeki kazıların hamamın kuzey kısmında bir sonraki sezonda da devam edeceğini söyledi.

Çelik, İssos Antik Kenti'nin, bulunan hamam kompleksiyle bir açık hava müzesi haline getirilebileceğini kaydetti.

Erzin Belediye Başkanı Kasım Şimşek de bölgelerinde yapılan kazı çalışmalarına ellerinden gelen her türlü desteği vermeye çalıştıklarını ifade etti.

Roma dönemine ait hamam ile Abbasiler ve Bizanslıların varlığının tespit edildiği mimari yapıların gelecekte ilçe turizmi açısından büyük bir kazanç olacağını vurgulayan Şimşek, kazıda ortaya çıkarılan eserler sayesinde bölgenin açık hava müzesi haline getirilebilecek durumda olduğunu vurguladı.

AA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları