loading
close
SON DAKİKALAR

Arkeolojik sit alanına taş ocağı ruhsatı verildi, köylüler: 'Burası ikinci Hasankeyf olmasın'

Arkeolojik sit alanına taş ocağı ruhsatı verildi, köylüler: 'Burası ikinci Hasankeyf olmasın'
Tarih: 12.07.2020 - 14:40
Kategori: Çevre

Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde bulunan ve 1. derece arkeolojik SİT alanı ilan edilen İndere bölgesine taş ocağı kurulması için ruhsat verildi.

Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı Kızılkale ile Akpazar Beldesi’ne bağlı Karabulut (Güneyharman) ve Obrukkaşı  köylerinin arasında bulunan İndere bölgesi, kaya mezarları ve eski yerleşim alanı olmasından dolayı 2011 yılında  Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenerek 1. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Köy muhtarlarına gönderilen yazıda 10 hektarlık alanın hammadde üretimi için 5 yıllığına Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’ne verildiği belirtildi.

Cumhuriyet'ten Kayhan Ayhan'ın haberine göre; Karabulut Köyü muhtarı Soner Bulat, köyleri için önemli olan bölgede taş ocağı kurulmasını kabul etmeyeceklerini söyledi. Bulat, “Su kaynaklarımız oradan geliyor. Meralarımızın bir kısmı orada. Tarihi yerlerimiz, bizim ziyaretlerimiz var orada. Kara Xızır ziyaretgahımızın bulunduğu yer. Bu nedenle inançsal olarak da kutsal bir yer bizim için. Taş ocağı açıldığı zaman buralar yok olacak. Hafriyat kamyonları çalışacak, bu bizim için tehlike oluşturacak. Ekili alanlarımıza zarar verecek” diye konuştu.

Köylüler olarak dilekçe yazdıklarını da kaydeden Bulat, “Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’ne ulaştıracağız. Daha önce de burada taş ocağı açmak istediler ancak bizim tepkimiz nedeniyle vazgeçtiler. Umarım bu sefer de öyle olur. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz” diye konuştu.

Taş ocağı açılmak istenen yerin inançsal olarak önemli bir yer olduğunu hatırlatan köylüler ise, “Bölgenin tarihinin Uratulardan, Hititlere kadar uzandığını biliyoruz. Burada bu tarihlerden kalma eserler olduğunu biliyoruz. Ülkeninin tarihi değerlerinden bir yerin kaybolması ülke tarih mirasına büyük zarar verecek. Son zamanda yok olan Hasankeyf gibi burasının da taş ocağı olarak yok edilmesini istemiyoruz. Burası ikinci Hasankeyf olmasın” diyerek tepkisini dile getirdi. 

Güneyharman köyü muhtarı Önder Alim de, taş ocağı planlanan yerin köylerinin kuzeyinde yer aldığını ve köylerine rüzgarın kuzeyden geldiğini belirterek, “Köyümüz için kirliliğe neden olacak. Hayvancılık ve tarımla geçiniyoruz. Mıcır ocağı açılırsa biz burada yaşayamayız. Köyümüzü terketmetk zorunda kalacağız. 10 yıl önce yapılan çalışmanın çikinliği de gözümüzün önünde duruyor. Burası tarihi açıdan önemli mağaların bulunduğu eski bir yerleşim yeri. Bu nedenle SİT alanı olmuştur. Tunceli müze müdürü ile de görüştük. Kazı başlatacaklarını söylediler. Oranın bozulmamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.  Alim de köylülerde topladıkları dilekçeleri yetkililere teslim edeceklerini sözlerine ekledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları