loading
close
SON DAKİKALAR

Artık 'Kristal Kayısı'sı meşhur

Artık 'Kristal Kayısı'sı meşhur
Tarih: 12.02.2012 - 11:02
Kategori: Kültür & Sanat

Filmler Malatya'da "Kristal Kayısı" için yarıştı. Yarışmada, ulusal uzun metraj film jürisi "Gelecek Uzun Sürer" filmiyle Özcan Alper'i "En İyi Yönetmen", filmi de "En İyi Film" seçti.

Yerli, yabancı binbir çeşit filmin bir haftadır “Kristal Kayısı” için yarıştığı Malatya’da, ulusal yarışmada jüri “Gelecek Uzun Sürer” filmiyle Özcan Alper’i “En İyi Yönetmen”, filmi de “En İyi Film” seçti. “En İyi Özgün Müzik” ödülünü de alan film, festivalden üç ödülle döndü.

Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran’ın öncülük ettiği, “Malatya Uluslararası Film Festivali”yle hedef, kenti bölgenin kültür merkezine dönüştürmek. Vali, Malatyalı sanatçılardan (Kemal Sunal, İlyas Salman) referans alarak kentin bu anlamda büyük bir reflekse sahip olduğunu söylüyor. Film festivali ise sadece bir adım. Çünkü kentte film platosu kurma yolunda adımlar da atılıyor.

Şehirli ise henüz festivalin içine girmiş değil. Bu yıl üniversitenin vize tarihine denk düşen festivalin kendi seyircisini doğurabilmesi için daha birkaç yıl var gibi görünüyor.

Almanya’ya işçi göçünün 50. yılına vurgu yapmak, göç olgusu üzerinden sinemayı tartışmak için festivalin teması “göç” olarak belirlenmişti. “Gurbet Elde Elli Yıl”, “Karşı Yaka Memleket” gibi göç konulu filmlerin yanı sıra, Almanya’ya göç etmiş ikinci kuşaktan yönetmen Züli Aladağ, Ayşe Polat’ın filmleri de gösterildi.

Ulusal yarışma bölümünde çoğunlukla Antalya ve Adana film festivalinde yarışan filmlerin yer alması ise heyecanı eksilten bir unsurdu. Önceki akşamki Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonu’nda gerçekleşen ödül törenini ise Kemal Sunal’ın oğlu Ali Sunal’ın sunması hoş bir incelikti. Geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz usta yönetmen Lütfi Ö. Akad anmasıyla başlayan törende, doğayı sinemasında önemli bir karakter olarak kullanma başarısındaki devamlılığı ve ele aldığı hassas konuyla arasındaki mesafeyi koruma becerisi nedeniyle “En İyi Yönetmen” ödülünü alan Özcan Alper, konuşmasında Van’ı da unutmayarak filmin bir bölümünü çektiği kentin halkı için “umarım yaralarını çabuk sararlar” dileğinde bulundu. “En İyi Senaryo”nun “Saklı Hayatlar” filmiyle Haluk Ünal’a değer görüldüğü festivalin “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü “Unutma Beni İstanbul” filmiyle Salima Haled’in, “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü ise “Mar” filmiyle Volga Sorgu’nun oldu.

Film aynı zamanda “Jüri Özel Ödülü” ve “Siyad Ödülü”nün de sahibi oldu. Uluslararası yarışmada ise “En İyi Film” “Altıncı Kattaki Kadınlar” filmine değer görülürken yönetmeni Philippe LeGuay da “En İyi Yönetmen” ödülünü kucakladı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları