loading
close
SON DAKİKALAR

Asgari ücret asgari yaşama yetmiyor

Asgari ücret asgari yaşama yetmiyor
Tarih: 26.09.2021 - 09:23
Kategori: Ekonomi

Artan hayat pahalılığı, kiralar ve temel ihtiyaçlar, zaten yetmeyen asgari ücretin tamamen erimesine neden oldu.

Gelir dağılımındaki adaletsizlik zengin ile yoksul arasındaki uçurumu her geçen gün açıyor. Bu durumun ailelerin her ay borçlanmasına yol açtığını kaydeden Avukat Yıldıray Çıvgın, Ankara’da dört kişilik bir ailenin sadece temel ihtiyaçlarını hesapladı. Avukat Çıvgın’ın çalışması, asgari ücretlinin her ay 2 bin 48 TL’lik ihtiyaçları için ya borçlandığını ya da bu ihtiyaçlarını karşılayamadığını ortaya koydu.

Çıvgın’ın yaptığı açıklamada çalışmanın, Asgari Ücret Yönetmeliği’nde bulunan ihtiyaçlar listesine göre gerçekleştirildiği belirtildi.

DÖRT KİŞİLİK BİR AİLE AYLIK 2 BİN 48 TL ZARARDA

Buna göre, bir kadın, bir erkek ve iki çocuktan oluşan ailede, kadın asgari ücretle çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açıkladığı asgari ücret verilerine göre kadının aldığı maaş ise Asgari Geçim İndirimi ile birlikte 2 bin 959 TL.

BirGün'den Nisa Küçük'ün haberine göre; Bu verilerle birlikte asgari ücretlinin yaşam koşullarını inceleyen avukat Çıvgın, şu tespitlere yer verdi:

“Ailede kadın çalışıyor, erkek çocuklara bakıyor. Böylelikle eve tek maaş giriyor. Araştırmada, asgari ücret belirlenirken dikkate alınan gıda, konut, giyim, sağlık, kültür ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlardan bir gider hesaplandı. Buna göre dört kişilik bir aile aylık 2 bin 48 TL zararda. Sigara ve alkol kullanmayan dört kişilik bir ailenin sadece temel ihtiyaçları için aylık gideri 5 bin 7 TL.”

“Türk-İş 2021 yılı dört kişilik bir ailenin aylık açlık sınırı 2 bin 927 TL. Sadece gıda ihtiyacını içeren aylık açlık sınırı verilerine göre asgari ücretle geçinen bir ailenin gıda masrafının ardından sadece 32 TL’si kalıyor. 2021 Mayıs ayı verilerine göre Ankara’da metrekare başına ortalama kira bedeli 13,1 TL. Hayali olarak oluşturulan dört kişilik bir ailenin 100 m2 evde yaşadığı planlandı. Buna göre ailenin aylık kira ödemesi bin 310 TL. Böylelikle ailenin sadece gıda ve barınma ihtiyaçları karşılandığında bin 278 TL zararda oldu.

HİÇBİR GİDERE YETMİYOR

Ailenin üyelerinin en uygun giyim mağazalarından alışveriş yaptığını düşünürsek, aylık giyim masrafı 150 TL. Çalışan kadının ulaşım masraflarının işvereni tarafından karşılandığı planlandı. Bunun dışında ev işleriyle uğraşan erkeğin toplu taşıma kullanmadığı düşünüldü ve iki çocuğun okula gidiş dönüş masrafları hesaplandı. Günde bir gidiş bir dönüş ulaşımı kullanan iki çocuğun ulaşım gideri 140 TL olarak hesaplandı. Çalışmada, ailenin haftada bir kez devlet tiyatrolarına gittiği hesaplandı. Ankara’daki fiyatlara göre iki tam ve iki indirimli bilet fiyatı 70 TL.

Dört kişinin yaşadığı bir evde aylık ortalama 400 kWh elektrik tüketilir. Buna göre Ankara’da 2021 yılında 400 kWh elektriğin bedeli 215 TL olarak hesaplanıp aylık giderler listesine eklendi. ASKİ verilerine göre dört kişilik bir aile, aylık ortalama sekiz metreküp su tüketir. ASKİ’de 15 metreküpe kadar su bedeli 5 TL 25 kuruş, 15 metre küpten 30 metreküpe kadar olan su bedeli ise 7 TL 37 kuruş. Buna göre ailenin aylık su gideri 42 TL. Ailenin ısınma için doğalgaz kullandığı düşünüldü. Bir hanenin ortalama yıllık doğalgaz tüketimi 964 metreküp. Başkent Gaz’ın 2021 eylül ayı metreküp fiyatına göre ailenin yıllık doğalgaz tüketimi bin 841 TL. Bu tutar aylık olarak 153,43 TL. Tanımı, ‘İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret’ olan asgari ücretin bu ihtiyaçlar için yeterli olmadığı, bu araştırmada da açıktır.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları