loading
close
SON DAKİKALAR

Asla dik olmadı, olsa bu kadar ünlenemezdi!

Asla dik olmadı, olsa bu kadar ünlenemezdi!
Tarih: 12.02.2012 - 21:06
Kategori: Seyahat

Mimari hatadan gelen şöhret…

Floransa’yı bir baştan diğerine kateden Arno Nehri’nin deniz döküldüğü şehir olan Pisa, İtalya’nın kuzeyindeki Toskana bölgesinde yer alıyor. Ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmese de, M.Ö. 5. yüzyıldan kalma bazı arkeolojik bulgular bölgede Yunan ve Galyalılarla ticaret yapan bir şehrin varlığını ortaya koyuyor.  Pisa, M.Ö. 180’de Roma İmparatorluğu’nun bir kolonisi haline gelerek Portus Pisanus adını aldı. Zamanla Pisa Toskana bölgesinin Korsika, Sardunya ve Fransa ile İspanya'nın güney kıyılarıyla ticaret yapan ana limanı haline geldi. Pisa önce Lombardların egemenliği altına girdi. Sonra Şarlman'ın Lombardları yenmesiyle Kutsal Roma İmparatorluğunun bir parçası oldu. 11. yüzyılda Pisa İtalyan Yarımadasının 4 büyük bağımsız deniz cumhuriyetlerinden biri haline geldi. Pisa'nın 1060 yılında Cenevizlilerle yaptığı ilk deniz savaşı zaferle sonuçlandı. 1088 yılında Kuzey Afrika'daki bir Müslüman şehri olan Mehdiye'yi talan etti. Pisa Kudüs şehrinin Fatımilerden ele geçirilmesiyle sonuçlanan I. Haçlı Seferinde önemli bir rol oynadı. Pisalılar Antakya, Yafa, Lübnan bölgelerinde koloniler kurdular ve Konstantinopolis, Kahire ve İskenderiye'de yerleşim bölgeleri kurdular. Ancak Pisa 14. yüzyıldan itibaren zayıflamaya başladı. 1509’da Floransa'nın eline geçti. II. Dünya Savaşı sırasında Pisa şehri büyük zarar gördü. Bombardımanlar sırasında Camposanto (Anıt Mezar)'daki freskler neredeyse tamamen yok oldular.

Ünlü bilim adamı Galileo Galilei'nin yaşadığı ve modern fiziğin temellerini attığı Pisa, bugün  yaklaşık 185 bin km²’lik yüzölçümü ve 87 bini aşkın nüfusuyla küçük bir şehir.  Ama bir o kadar da şirin ve canlı. Zira buradaki üniversitede okuyan öğrenciler, şehir hayatına dinamizm katıyor.


Asla dik olmadı, olsa bu kadar ünlenemezdi!
Şehir ününü hiç kuşkusuz ki Mucizeler Meydanı’ndaki (Campodei Miracoli) Pisa Kulesi’nden alıyor. Yüksek duvarlarla çevrili pazar alanındaki kemerden şehre girer girmez büyüleyici bir manzara nefes kesiyor. Karşınızda yemyeşil çimenler üzerinde Pisa Katedrali (Duomo di Pisa), Vaftizhane (Baptisterio)  ve ünlü eğik kule Pisa (Torre pendente di Pisa)…

Pisa Kulesi, 1063-1090 yıllarında yapılan şehir katedralinin çan kulesi olarak, 1173-1350 yılları arasında aşamalı olarak inşa edilmiş. Mimarı Bonanno Pisano imiş. Esasen oldukça sıradan bir amaç için, sadelikle yapılan bu kulenin bu kadar ünlenmesi daha 3. Katın inşası esnasında zemin yapısının yumuşaklığı ve çökmesi yüzünden güneye doğru eğilmeye başlamasıyla ortaya çıkmış. Yerçekimi kurallarına karşı gelen bu kule, insanları cezp etmeye başlamış. Mussolini zamanında kulenin düzeltilmesi için temele beton dökülmüş ancak kule daha da çok gömülmüş. 1990 yılından 2001 yılına kadar yapılan tamirat çalışmaları neticesinde Pisa Kulesi’nin güneye doğru eğrilmesi durdurulmuş.

 

Asla dik olmadı, olsa bu kadar ünlenemezdi!
Rakamlarla kule…

55,9 metre yüksekliğindeki 7 çana sahip olan kule, üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden meydana geliyor. Üzerine 294 basamaklı bir merdivenle çıkılıyor. En üstteki çanların bulunduğu 8. kat silindir biçiminde. Mermerden yapılan kulenin ağırlığı da 14.500 ton.  Ünlü bilim adamı Galile, bütün cisimlerin aynı hızla ve aynı fizik kanununa uyarak düştüklerini, farklı ağırlıklarda 2 top güllesini bu kuleden aşağı bırakarak yaptığı deneyle ispatladığı ettiği iddia ediliyor.

 


Asla dik olmadı, olsa bu kadar ünlenemezdi!
300 yıl daha ayakta!

Eğik yapısı sayesinde dünyanın sayılı yapılarından olan Pisa Kulesi’nin 300 yıl daha yıkılmadan duracağı tahmin ediliyor. Pisa Kulesi ve icinde Pisa Katedrali ve vaftizhanesi ile birlikte bulunduğu "Piazza del Duomo" bölgesi 1987’den beri UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde yer alıyor.  İtalya’yı ziyaret eden turistlerin görmeden gitmedikleri yer olan Pisa’da, en popüler hareket ise elbette eğik olan kuleyi tutuyormuş gibi fotoğraf çektirmek…  

Pisa'ya kadar gitmişken 1543'te kurulmuş olan dünyanın en eski botanik bahçesi Orto Botanico di Pisa'yı, 1343 yılında kurulmuş olan İtalya'nın en ünlü üniversitelerinden biri Pisa Üniversitesi'ni, ünlü mimar Giorgio Vasari'nin inşa ettiği Şövalyeler Meydanı (Piazza dei Cavalieri)'nda yer alan Carovana Sarayı'nı (Palazzo della Carovana) ve San Gallo Kalesi'ni (Fortezza di San Gallo) ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Yolunuz Pisa’ya düşerse ‘’mucize’’ yapıları görmeden, Pisa şehrinde bisiklet yada faytonla gezmeden dönmeyin. Mucizeler Meydanı’ndaki onlarca dükkandan kendinize ve sevdiklerinize Pisa Kulesi şeklindeki hediyeliklerden almak da seçenekler arasında… Ya da arka sokaklara doğru girin, turistlerden uzak, kendi halinde akan hayatın ritmine ortak olun… Seçim sizin…

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları