loading
close
SON DAKİKALAR

Asya çıkarması yaptı

Asya çıkarması yaptı
Tarih: 05.06.2012 - 13:10
Kategori: Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çin'i ziyaret etti...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Asya ülkeleri gezisi kapsamında, Çin'in başkenti Pekin'i ziyaret ediyor. Asyalı iki devin görüşmesinde, Suriye ve İran'ın masaya yatırılması bekleniyor.

ABD ve AB tarafından, Suriye'ye yönelik müdahaleyi reddettiği için baskı altına alınan Putin için gezi son derece önemli. Çin yönetimi de Asya-Pasifik'te ABD'nin askeri varlığını artırması nedeniyle Rus müttefikine hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyuyor.

Putin'in gezisi öncesi açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, iki ülkenin uluslararası konularda her kademede tam bir işbirliği zemini oluşturmaya hazır olduklarını söylemişti.

Lavrov'un ardından, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Weimin de Suriye konusunda Rusya ile benzer kaygıları paylaştıklarının altını çizdi. Weimin, Suriye'ye yönelik yabancı müdahaleye karşı olduklarını ve çözümün ülkedeki tarafların diyaloğundan geçtiğini belirtti.

Rusya ve Çin daha önce Suriye'ye yönelik iki yaptırım kararını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde veto etmişlerdi.

İRAN VE AFGANİSTAN İÇİN ORTAK TAVIR

İki ülke ayrıca, İran'ın daha fazla yaptırımla karşı karşıya kalmasından da rahatsız. Haziran ayında, Moskova'da BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'nın Tahran ile masaya oturmasından önce Rusya ve Çin'in bu konuda da ortak bir tavır geliştirmesi bekleniyor.

Pekin ve Moskova'nın bir diğer gündemi ise ABD'nin Afganistan'dan 2014 yılında çekilmesinin ardından yaşanacak sorunlara ortaklaşa müdahale etmek.

HEDEF 100 MİLYAR DOLAR TİCARET 

Ancak tarafların tek gündemi uluslararası politika değil. Kremlin'in dış politika danışmanı Yuri Uşakov, iki ülke arasında 17 anlaşmanın imzalanacağını böylelikle karşılıklı ticaretin sıçrama kaydedeceğini söylemişti.

Çin, Rusya'nın gaz ve petrol fiyatlarını düşük tutmasını istiyor, ayrıca iki ülkenin petrol şirketlerinin ortak çalışmalar için bazı projelere imza atması bekleniyor.

Ancak Putin'in ayrıca, muhattaplarına Rus askeri teknolojisinin Çin tarafından kopyalanmasından duyduğu rahatsızlığı da iletecek.

Yine de iki ülke 86 milyar dolar civarındaki dış ticaret hacmini, 2014 yılında 100 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyor.

PUTİN'İN TEMASLARI

Putin'in, Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Hu Cintao ile bir araya gelmesi, ardından 6-7 Haziran tarihlerinde Pekin'de düzenlenen, “Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi”ne katılması bekleniyor.

Putin'in ayrıca, Çin'de devlet başkanlığı görevini devralması beklenen Şi Cinping ile de bir araya gelmesi planlanıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları