loading
close
SON DAKİKALAR

'Atatürk Orman Çiftliği'ndeki yangınla ilgili suç duyurusunda bulunacağız'

'Atatürk Orman Çiftliği'ndeki yangınla ilgili suç duyurusunda bulunacağız'
Tarih: 27.07.2021 - 13:59
Kategori: Gündem

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği ormanını göz göre göre yandığını bildirdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği'ndeki (AOÇ) Melih Gökçek döneminde planlanan ve tüm tepkilere rağmen yapılan Beytepe Kavşağı ile Bağlıca yolunu kesen ve Ankara Bulvarı’na bağlayan yolun hemen yakınındaki ormanın, göz göre göre yandığını, yol nedeniyle orman alanındaki itfaiye yolu refüjle kapatıldığı için yangına müdahale edilmekte gecikildiğini açıkladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Bölgede yaşayan vatandaşlar feryat figan bize ulaştılar. Atatürk Orman Çiftliği  ormanının  bir meczup tarafından yakıldığını ama yangına müdahale edilmediği  için ormanın göz göre yandığını aktardı. Vatandaşlar,  ‘AOÇ  ormanı yanıyor. Beytepe  Sabancı Bulvarı yol çalışması varken Büyükşehir’in ısrarla direttiği Gökçek döneminde planlanan yol yapılmadan önce bu orman alanının bir girişi vardı itfaiye yolu açıktı. O refüjü kapatırken bu yolda kapatıldı her yer itfaiye ama giremiyor. Cayır cayır bir orman yok oluyor. Ne belediyenin ne Orman Bakanlığı’nın itfaiye araçları bu araziye girmiyor.  2 saattir Büyükşehir Belediyesi’nden iş makinası bekliyorlar ki refüjü devirsin yangına müdahale edilsin. Orman yandı bitti, komple arazi yandı. Yılanlar, kaplumbağalar, canlılar... Hepsinin ölülerini gördük’ diyerek bize durumu aktardılar" ifadelerini kullandı.

Candan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mustafa Kemal Atatürk'ün şartlı bağışı ve vasiyeti Atatürk Orman Çiftliği alanlarındaki yangın ve saatlerce doğru yöntemlerle müdahale edilememesi,  içler acısı durumu ortaya çıkartıyor. Bir meczup yaktı ve yakalandı deyip geçilemeyecek durum ortada, yangını izleyenler, iptidai yöntemlerle söndürenler, saatlerce refüjü açamadıkları için içeriye girerek içerden müdahale edemeyenler,  2 saat sonra  havadan yangını söndürmeye çalışanların hepsi sorumludur. Tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Atatürk Orman Çiftliği’nde yollarla parçaladığınız tamda budur, ekolojik bütünlük parçalanıyor, yangına müdahale edilecek orman yoluna geçilemiyor, sonrada yol Ankaralıların konforu için yapılıyor deniliyor... Atatürk Orman Çiftliği alanında çıkan bu yangın göstermiştir ki, Atatürk’ün şartlı bağışına ve vasiyetine sahip çıkmak sözle olmuyor. Gözbebeğimiz gibi bakmamız gereken, gece gündüz her noktasını kontrol altında tutmamız gereken  biricik Atatürk Orman Çiftliğimizdeki  yangın söndürülse de, yüreğimizdeki tahribat söndürülemeyecek. Atatürk Orman Çiftliği'ni yapılaşmaya açanlar, yol yapanlar, yangına da yol açmışlardır. Gözümüz üstünüzde, en yukardan en aşağıya kadar."

Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Candan, "AOÇ'ye yol yapanlar, yangına da yol açmışlarıdır. Orman alanlarına yol yapmak için gözlerini kırpmadan iş makinesiyle girenler neden ormandaki yangını söndürmek için bir refüjü yıkmakta bu kadar zorlandılar" dedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları