loading
close
SON DAKİKALAR

Avrupalı, borçta Türk'ü 9'a katladı

Avrupalı, borçta Türk'ü 9'a katladı
Tarih: 11.02.2012 - 22:57
Kategori: Ekonomi

Avro bölgesini oluşturan 17 ülkede kişi başına düşen toplam kamu borcu, Türkiye'dekinin 9 katı

Avro bölgesini oluşturan 17 ülkede kişi başına düşen toplam kamu borcu, Türkiye’dekinin 9 katı. Söz konusu ülkelerin vatandaşları, kişi başına 25,5 bin avro borçluyken, Türk’lerin borcu yalnızca 2,8 bin avro düzeyinde.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yıl sonu için gerçekleştirdiği tahminler ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri ve 2012 yılı programından yapılan hesaplamalara göre, nüfusu 328 milyon civarında olan Avro Bölgesini oluşturan ülkelerin toplam kamu borcu 8 trilyon 363 milyar 404 milyon avro.

Avrupa’nın borcuna en büyük katkıyı Almanya, İtalya ve Fransa sağlıyor. Almanya’nın toplam kamu borcu 2,1 milyar avro iken, İtalya’nın 1,9 milyar, Fransa’nın ise 1,7 milyar avro kamu borcu bulunuyor. Borcu en az olan ülke ise nüfusu 1,3 milyon civarında olan Estonya. Estonya’nın kamu borcu 951 milyon avro düzeyinde.

Avro Bölgesindeki ülkelerin toplam kamu borcu, toplam nüfusa oranlandığında kişi başına düşen kamu borcunun 25 bin 484 avro olduğu görülüyor.

Nüfusu 73 milyon civarında olan Türkiye’de aynı rakamlara bakıldığında ise toplam kamu borcu, güncel kura göre 207 milyon 848 bin avro iken, kişi başına düşen borç, yalnızca 2 bin 819 avro.

Buna göre, Avro bölgesini oluşturan ülkelerde kişi başına düşen kamu borcu, Türkiye’de kişi başına düşen kamu borcunun 9 katını aşıyor.

Ülkeler tek tek ele alındığında ise kişi başına düşen kamu borcu en yüksek olan ülke İrlanda. Listede İrlanda’yı Yunanistan, Belçika ve İtalya takip ediyor.

Avro Bölgesi ile Türkiye’nin milli gelirleri kıyaslandığında ise kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) en az olduğu ülke Türkiye, ancak ülkeler borçlarıyla birlikte değerlendirildiğinde Türkiye’nin durumu hiç de kötü görünmüyor.

Türkiye’de 2 bin 819 avro olan kişi başına düşen kamu borcuna karşılık, kişi başına düşen milli gelir 7 bin 545 avro civarında.

Avro Bölgesini bir bütün olarak ele aldığımızda ise kişi başına 25,5 bin avro kamu borcu bulunan Avrupalı’nın ortalama kişi başına düşen milli geliri 28,9 bin avro düzeyinde.

Buna göre, Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir, borcun 2,5 katından fazla iken, Avrupalı, geliriyle borcunu ancak ödeyebiliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları