loading
close
SON DAKİKALAR

Avrupalı Sosyalistlerin Kadıköy Buluşması

Avrupalı Sosyalistlerin Kadıköy Buluşması
Tarih: 13.04.2012 - 18:07
Kategori: Yerel

AB Sosyalist Çalışma Grubu üyeleri, ile İstanbul'daki sosyal demokrat belediyeler, Kadıköy'ün ev sahipliğinde bir araya geldi...

AB Sosyalist Çalışma Grubu üyeleri, ile İstanbul'daki sosyal demokrat belediyeler, Kadıköy'ün ev sahipliğinde bir araya geldi.

Toplantıda, yeni Anayasa'nın uzlaşma ve diyalogla hazırlanması gerektiği vurgulanarak, bu Anayasa'da yerel yönetimlere daha çok yetki ve mali kaynak verilmesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin de tartışıldığı toplantıda, Bölgeler Komitesi Türkiye ile Çalışmalar Grubu Başkanı Fransız Bernard SOULAGE, Türkiye'nin AB'ye katılmasını istediğini net bir şekilde ifade etti. Soulage, '' 'Türkiye'nin Avrupa'ya ihtiyacı var' diye düşünenlerden değilim. Oysa Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var. AB, bir Hıristiyan kulübü olamaz. Ama neticede karar verecek olan sizsiniz...'' dedi.


Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Sosyalist Grubu üyeleri, “Türkiye'de Yeni Anayasa Yapımı Süreci ve Adem-i Merkeziyetçilik” Konulu konferansa katılmak için Kadıköy’e geldi. Kadıköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Türkiye genelinde 57 belediyenin üye olduğu Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nin (SODEM) işbirliği ile düzenlenen konferans, 12 Nisan Perşembe günü Moda'daki Double Tree by Hilton otelinde gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını ev sahibi ve SODEM Başkanı sıfatıyla yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yeni Anayasa'nın uzlaşma ve toplumsal bir mutabakat sonucunda oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. İktidarda bu uzlaşma kültürünün olmadığını söyleyen Öztürk, ''Yeni Anayasa'da hukuk devleri ilkesinin güçlendirilmesini ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin işler hale getirilmesini istiyoruz'' dedi. Türkiye'deki idari yapılanmaya merkeziyetçiliğin hakim olmasının, hem halkın yönetime katılımını kısıtladığını ve hem de verimli hizmet verilmesini engellediğini anlatan Öztürk, yeni Anayasa'da mahalli idarelerin yetkilerinin arttırılmasını istedi.

Toplantının diğer açılış konuşmasını yapan AB Bölgeler Komitesi Sosyalist Grup Başkanı, Belçika Alman Komünitesi Hükümet Başkanı Karl-Heinz LAMBERTZ, Türkiye'nin yeni Anayasa yapmak için diyalog ve demokrasiye ihtiyaç duyduğunu söyledi. AB’nin etkili bir demokrasi için adem-i merkeziyetciliği öncelikli koşul olarak sunduğunu kaydeden Lambertz “Eğer yerel ve bölgesel karar alıcılar, politik gelişimin gereklilikleri içinde, kendi yöre hakları için neyin ihtiyaç olduğunu belirtmekte özgür iseler ve kendi deneyimlerini yansıtabiliyorlarsa ancak o zaman politika ve programlarının başarılı bir şekilde uygulanmasına olanak sağlanmış olur. Tabii ki adem-i merkeziyetcilik dışarıdan, yukarıdan ya da AB tarafından ya da hiç kimse tarafından empoze edilmemelidir. Bu tabandan tepeye olan bir modeldir. Demokratik devletlerde, adem-i merkeziyetciliğin uygun şekilde gelişmesi zaman, sabır, demokrasi bazen de şans gerektirir” dedi.

CHP Milletvekili, Türkiye-AB Karma Parlamento Komitesi Üyesi Umut Oran ise Anayasa yapım sürecinde samimiyet gerektiğini oysa iktidarın samimi olmadığını vurgulayarak, ''Türkiye'de 'Ya bendensin ya yok ol, ya tarafsın ya bertaraf, Ya sev ya terket' zihniyeti var. Bu zihniyet değişmediği sürece ne Adem-i Merkeziyetçilik olur ne de yeni Anayasa. Avrupa da Türkiye'nin gerçek yüzünü ve gücünü CHP temsil ediyor'' dedi.  

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları